Diskuse:Seznam přezdívek pražských staveb

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemělo by se to spíš jmenovat Seznam přezdívek pražských staveb? Také zde nevidím žádné zdroje dokládající dostatečnou četnost užití jednotlivých přezdívek.--Zdenekk2 (diskuse) 4. 7. 2012, 11:05 (UTC)

Taky se připojuji k přejmenování na Seznam přezdívek atd.. A za druhé dúrazně doporučuji přeformátování do tabulky s klikacími-třiditelnými sloupci. Mnohé stavby (napadá mi třeba onen sorelový hotel v Dejvicích), mají přezdívek vícero, proto je důležité, aby seznam umožňoval seřazení/seskupení jak podle přezdívky, tak podle objektu. A když už jsme u tématu, co ne-stavby (ulice, stanice atp.)? Nestálo by za úvahu rozšířit záběr i na tyhle jako Leninka či Kulaťák)? --Miaow Miaow (diskuse) 5. 7. 2012, 21:24 (UTC)
OK, přejmenovávám na Seznam. O zdroje bych se nebáll, myslím, že aspoň 2NNZ se najdou, ale nemyslím, že je potřeba rovnou vykrádat nějaké jiné zdroje a rovnou je citovat - řekl bych, že stačí psát zdroje tehdy, pokud je přímo znám / mám po ruce a jinak bez zdrojů z hlavy s tím, že později je jiní dozdrojují, stejně jako se to dělá všude jinde na wiki.
@Miaow Miaow: To by bylo perfektní - jestli takový seznam umíte vytvořit (já ne), tak jej prosím vytvořte.
Věci jako Kulaťák - taky jsem ho tam chtěl nejřív dát, ale pak jsem si říkal: Jaká je to stavba? Ale možná by se to dalo subsumovat pod sekci Dopravní stavby, která by se koneckonců mohla výhledově klidě vydělit do zvláštího článku - zakládám. Přezdívky tramvajových zastávek do kategorie stavby už ale podle mě určitě nespadají - možná ještě stanice metra, jestli chcete. --Jiří Janíček (diskuse) 11. 7. 2012, 13:49 (UTC)

Kongresové centrum[editovat zdroj]

Přezdívané jako Pakul (Palác kultury) nebo Lidojem. Píšu jenom sem, nemám to jak ozdrojovat. Octopus moldavicus (diskuse) 5. 7. 2012, 20:08 (UTC)

Obdobně mi napadá: Sídliště Obušek v Břevnově nebo Laskonka pro radnici ve Stodůlkách, taktéž na Praze 13 halda Makču Pikču. --Miaow Miaow (diskuse) 5. 7. 2012, 21:24 (UTC)
Jakožto bývalý Pražák vím, že se lecčemus říkávalo všelijak například Parku oddechu Julia Fučíka na Pražském výstavišti se říkavalo také "Juldafulda" - to jen jeden příklad za všechny - většina hlavních náměstí měla své zkomolené názvy, stejně tak i některá pražská sídliště, nádraží a další veřejná místa. To je opravdu dobrý námět na mnohem vydatnější článek než jen toto. MiroslavJosef (diskuse) 6. 7. 2012, 08:30 (UTC)
Pro Pakul mi poslal jeden známý spontánně zdroj - doplňuji. Další zde zmiňované přezdívky neznám - pokud je znáte, tak je prosím do článku doplňte! Musím se přiznat, že se velmi těším, co vše se díky tomuto článku i já osobně dozvím! Děkuji, s pozdravem --Jiří Janíček (diskuse) 11. 7. 2012, 13:49 (UTC)

Obecná koncepce - zdrojování[editovat zdroj]

A něměl by toto dělat nějaký jazykovědec zaměřený na přažský slang nebo argot? Holubička (diskuse) 11. 7. 2012, 13:57 (UTC)
Pane, slečno nebo paní Holubičko, jestli takového jazykovědce najdete (přiznám se, že ani nevím, kdo by to dnes byl) a pro tuto činnost získáte, bude to vynikající. Pravděpodobnost úspěchu se v tomto případě ale dle mého skromného názoru limitně blíží nule. Pokud se Vám to podaří, byl bych Vám neskonale vděčen, kdybyste mi to dal vědět (mailem nebo na mé diskusní stránce). Nicméně i v tom případě by článek mělo vytvářet co nejvíce dobrovolníků, resp. každý, kdo k němu může a chce konstruktivně přispět. Děkuji, s pozdravem --Jiří Janíček (diskuse) 11. 7. 2012, 14:25 (UTC)
No, já jsem už bohužel dost starý, takže jsem už hromadu pražských reálií z dětství pozapoměl zcela a bez náhrady (bohužel nikdo nemládne). Nicméně bych sem nerad vkládal cokoliv co by jakkoliv zavánělo vlastním výzkumem t.j. bez věrohodných zdrojů. V tom má pan/paní/slečna "Holubička" asi dost pravdu. Odborníka na pražský slang asi opravdu seženeme velmi těžko. MiroslavJosef (diskuse) 11. 7. 2012, 14:15 (UTC)

A co třeba domluvit se tak, že tam každý vloží, co ví, a ten, kdo o tom má pochybnosti (příp. sám autor), k tomu doplní šablonu Doplňte zdroj, a nebude-li daná položka v nějaké stanovené době ozdrojována (řekněme 1-2 měsíce?) bude smazána? --Jiří Janíček (diskuse) 11. 7. 2012, 14:25 (UTC)

To samozřejmě může udělat kdokoliv kdykoliv - ale ještě si to musím promyslet. Škoda jen, že už nežije můj otec, ten byl znalec podobných lidových názvů - chtělo by to nějakého pamětníka s dobrou hlavou - a to já už moc nejsem. MiroslavJosef (diskuse) 11. 7. 2012, 14:28 (UTC)

Chtělo by to opravdu věrohodné zdroje - jako například tento slovník nespisové češtiny, jinak můžeme být často ve sporu a neustále dost "na vodě". MiroslavJosef (diskuse) 11. 7. 2012, 14:39 (UTC)