Diskuse:Seznam nových náboženských hnutí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Ivanhoe2012 v tématu „Divný seznam

Kritéria zařazení[editovat zdroj]

Hm, podle čeho se řadí náboženské skupiny do tohoto seznamu? Třeba takoví Svědkové Jehovovi nebo Bahájové jsou starší než Církev československá husitská i Českobratrská církev evangelická, které v seznamu nejsou. Název článku však obsahuje jako rozlišovací znamení jen ono "nový". Co tedy? Buď by se to mělo udělat skutečně podle novosti, ale jasně ji definovat, nebo podle jiného kritéria, ale pak přejmenovat článek a kritérium také definovat. --Mmh 18:50, 22. 8. 2007 (UTC)

Pojem nové náboženské hnutí je odborný termín. Jaké hnutí zařadit do této kategorie je do jisté míry subjektivní. Vycházel jsem zejména z práce Davida V. Barreta Sekty, kulty, alternativní náboženství a z anglické wikipedie. Dále z prací, které jsou dostupné na internetu. Užitečný přehled poskytuje tato stránka o NNH. Souhlasím s Vámi, že je třeba určit kritéria pro zařazování do této kategorie alespoň zde na wikipedii. Můžeme se přidržet anglické wiki, nebo některého badatele v této oblati (u nás např. Dušan Lužný z Ústavu religionistiky v Brně - pro ukázku podle jeho knihy byla zpracována studie na téma nových náboženských hnutí Davidem Zbíralem). Seznam, který jsem vytvořil, není zcela jistě úplný, je jen prvním pokusem o jakousi kategorizaci. --Podzemnik 19:36, 22. 8. 2007 (UTC)
Já vím, jak se to používá (zabývám se také religionistikou), jenže právě proto také vím, že to používá každý jinak, a že někteří toto označení zcela zpochybňují. Byl byste prosím schopen v tomto smyslu udělat nějaký úvod k tomuto článku? Jinak totiž celý ten seznam bude k ničemu. --Mmh 12:25, 28. 8. 2007 (UTC)
Dobře. Pokusím se. Ale určitě to nebude hned, momentálně nemám přístup k dalším knihám, ze kterých bych chtěl čerpat. Ale do měsíce by to mělo být hotové včetně článku o nových náboženských hnutích, který dosud chybí. Je to totiž ošemetné téma, o kterém se asi ještě hodně nadiskutujeme nejen my a rád bych z něčeho vycházel, o nějakou knihu se opřel, na nějakého autora se odvolal apod. Snad mi rozumíte. S pozdravem --Podzemnik 13:50, 28. 8. 2007 (UTC)
Rozumím, díky. Kdyžtak se obraťte s prosbou o spolupráci na wikipedistu Jan.S.Harolda, ten je v "civilu" religionista a právě na nová náboženská hnutí se specializuje. Přinejmenším může doporučit prameny. --Mmh 14:20, 28. 8. 2007 (UTC)
Myslím, že záleží nejen na tom, jak je starý ten který subjekt, ale i na tom, do jaké míry ten subjekt reprezentuje nějaké nové náboženské hnutí a není jen novým subjektem vyznávajícím de facto tradiční náboženství či tradiční směr. Ono vůbec tedy není jasné, jestli ten seznam je seznam náboženských hnutí, anebo seznam organizací. --ŠJů (diskuse) 25. 12. 2013, 15:45 (UTC)

Úvodní článek[editovat zdroj]

Co myslíte? --Podzemnik 17:02, 1. 9. 2007 (UTC)

Ano, myslím, že takhle už to jde. Díky. --Mmh 09:21, 17. 9. 2007 (UTC)

Divný seznam[editovat zdroj]

Poněkud zvláštní, že poměrně tradiční křesťanská církev, jakou je Církev československá husitská, tu řazena je, zatímco třeba unitáře (což je svou povahou dost svébytné hnutí) v tom chaotickém seznamu nenacházím. Řazení podle abecedy (a to navíc ještě řazení církví pod písmeno "c" místo řazení podle adjektiva) je největší zoufalost, to snad i nahodilé pořadí by bylo lepší, když už tedy bychom nebyli schopni uplatnit nějakou systematiku podle typu hnutí. --ŠJů (diskuse) 25. 12. 2013, 15:42 (UTC)

Souhlasím. Velmi často tento seznam se velmi často objevuje v seminárních pracích žáků středních škol, jako příklady nových náboženství v Česku. To absolutně neodráží realitu a skutečný význam. Daleko lepší by bylo, kdyby zde byly nové náboženské společnosti v Česku, viz Seznam církví a náboženských společností v Česku. Vyzdvihování významu slova "nové" v úvodnch odstavcích je také zcela smyslu tohoto, a řekl bych, že ty jména nikomu nic neříkají. Asi bych zde dal spíše nějaký popis plus linky na jednotlcé sekce v Seznam církví a náboženských společností v Česku, kde je to vlastně hezky rozdělene na porevoluční roky 1990-2002 a od 2002, což je asi ideální. --Ivanhoe2012 (diskuse) 1. 3. 2020, 09:18 (CET)Odpovědět