Diskuse:Rentgenová krystalografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Uváděný anglický název v tomto článku X-ray crystallography neodpovídá en interwiki; en:X-ray crystallography.--Kacir 13. 12. 2012, 22:15 (UTC)

Můžu se optat, proč? --Vojtech.dostal (diskuse) 14. 12. 2012, 10:33 (UTC)
Právě na to jsem se ptal, proč? Cs článek pojednává o rentgenové krystalografii a podle pohledu na en iw článek asi neodpovídá en:X-ray scattering techniques, který uvádí „X-ray scattering is different from X-ray diffraction, which is widely used for X-ray crystallography“, takže en wiki článek popisuje metody/techniky rozptylu a RTG krystalografie (X-ray crystallography, neboli X-ray diffraction) je založena ohybu. Teď jsem nehledal, jestli je v čském prostředí Rentgenová strukturní analýza synonymní k RTG krystalografii, jak uvádí článek.--Kacir 14. 12. 2012, 16:29 (UTC)

Diskuse výše byla vedena na stránce Rentgenová strukturní analýza (iw: X-ray scattering techniques) před přesunem na stránku Rentgenová krystalografie (iw: X-ray crystallography). --Kacir 12. 2. 2013, 03:30 (UTC)

Návrh na přesun[editovat zdroj]

Do vyjasnění jsem proti přesunu. Článek pojednává o krystalografii a vede na ekvivalentní interwiki. Zatím nebylo objasněno pomocí zdrojů, že je RTG krystalografie identická s metodou Rentgenová strukturní analýza. Pokud tomu tak je, proč mají ostatní verze dva samostatné články o těchto metodách? Viz také výše.--Kacir 12. 2. 2013, 03:07 (UTC) ‎

Probírali jsem to s Kacirem a musím mu dát za pravdu, že asi opravdu půjde o dva různé pojmy. Tedy taky proti přesunu. --Packa (diskuse) 12. 2. 2013, 12:07 (UTC)

Článek pojednává o nějaké zmatenině tak jako články na ostatních wiki, proto jsem jej opravoval, aby pojednával o RSA. Některé se zabývají uplně jinými metodami a uplně jinými jevy. Tady na wiki mají být dva články: Jeden co pojednává o jevu Rentgenová difrakce a druhý, co pojednává o analytické metodě Rentgenová strukturní analýza / RTG Krystalografie (v podstatě je jedno co bude hlavní článek a co redirekt, když tady na wiki chcete očekávatelný název, který hodí více zásahů v google) a pak by se to dalo rozestřelit do více článků/(velkých kapitol a přesměrování), jako RTG krystalografie biomakromolekul, RTG prášková analýza a tak dál. Ještě je třeba u IW dát pozor na ostatní podobné metody např. analýza povrchů metodou SAX (small angle X-ray scattering), které souvisí ale neodpovídají a některé IW na ně vedou. Vks (diskuse) 12. 2. 2013, 12:55 (UTC)
Jak jsem psal v diskusi, jestli můžeš, tak články uprav a překopej, nejlépe za podpory zdrojů. Nuance v pojmenování jednotlivých metod jsou pro laika nepřehledné. Jen je zvláštní, proč mají interwiki verze dva články na krystalografii a strukturní analýzu, když se má jednat o totéž. --Kacir 12. 2. 2013, 13:09 (UTC)