Diskuse:Prvotní hřích

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhnout stránku ke smazání je lehké. Víte-li co prvotní hřích přesně znamená a že se týká lidské pýchy, proč jej neopravíte? – Tento příspěvek přidal(a) 85.207.43.226, 22:23, 28. 10. 2007 SE(L)Č

Jednoduše proto, že pokud chci psát článek, snažím se jej napsat na nějaké úrovni. Toho však momentálně nejsem schopen, jelikož se zrovna nacházím na kolejích a nemám zde k dispozici své knihy, ze kterých bych čerpal. Otázka prvotního hříchu je poměrně složitá, nemohu si ji jen tak vycucat z prstu. Je proto lepší smaže-li se takovýto zavádějící a jednovětý "článek" a vytvoří-li se někdy později. Články na Wiki prostě musí mít jistou úroveň. Věřím, že mé kroky pochopíte a neodradí Vás to od další činnosti na Wiki. --Daniel Baránek 21:36, 28. 10. 2007 (UTC)

Problematické zdrojování[editovat zdroj]

Odstranil jsem veškeré zdroje v sekci „Filosofické a darwinistické pohledy na prvotní hřích“ (a přejmenoval ji). Dodávat zdroje, které jsou naprosto nesouvisející a ve skutečnosti nic nezdrojují je velice nebezpečné. Navíc půlka z nich byla jakýchsi blogů a krajně nedůvěryhodných částí (odkaz na viagru?!) --G3ron1mo 10. 10. 2011, 16:35 (UTC)

judaismus a islám[editovat zdroj]

Odstranil jsem větu "Důležitost i následky prvotního hříchu uznávají i další příbuzná abrahámovská náboženství, jako je judaismus[zdroj?] a islám[zdroj?]." V islámu je myšlenka prvotního hříchu dost jinak. Zpracováno je to např. zde. Judaismus také sice uznává onen příběh, ale člověk je po narození čistý. V prvotním hříchu však nejde o příběh, ale o přístup. --Vrba 31. 1. 2012, 13:51 (UTC)

Komentář k článku[editovat zdroj]

Vlezl jsem sem, abych napsal vlastně něco podobného. Zaujala mě úvodní definice Prvotní hřích, hebrejsky ..., je první hřích v historii lidstva, kterého se podle biblického příběhu dopustili Adam a Eva v ráji, když se nechali svést.... Němci píší seriózněji Erbsünde (lat. peccatum originale) ist ein Begriff der christlichen Theologie für einen Unheilszustand, der durch den Sündenfall Adams und Evas herbeigeführt worden sei, und an dem seither jeder Mensch als Nachfahre dieser Ureltern teilhabe. - krátce řečeno nedopustili se ho podle biblického příběhu, nýbrž podle theologie. Latinská Wikipedie ve své jediné větě výslovně píše, že in doctrina Christiana. --109.80.233.174 18. 7. 2012, 14:51 (UTC) --109.80.233.174 18. 7. 2012, 14:59 (UTC)

No nevím co na tom je nejasného. Je to podle "doktríny" primárního zdroje, tedy Bible, kterou používají i nekřesťanská náboženství. V podstatě drtivá většina světa. V knihách jako Korán, Kniha Mormonova, Boží princip, a několika dalších, které tvrdí, že z Bible čerpají, navazují nebo doplňují je ten příběh ovšem vykreslen s podstatnými odchylkami. Samotná Bible jakožto reference na tento příběh, které se objevují téměř ve všech knihách uvnitř Bible jej však popisují naprosto konzistentně od Genesis až po Zjevení. Bible samotná nedává možnost jak by ten příběh mohl být interpretován jinak než jakým je.
Teologie je ovšem věc odlišná a s Biblí nesouvisí. Je to naukový systém konkrétní církve a náboženské společnosti, a že jich je na světě mnoho tisíc, které tvrdí, že staví své názory na Bibli. Většina to ovšem jen tvrdí a po prozkoumání zjistíte že to tak není.
--JeremySil (diskuse) 18. 7. 2012, 18:44 (UTC)