Diskuse:Provolání ÚV KSČ z 21. srpna 1968

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobry den, pokud se jedna o sporny text:

Text provolání odhlasovalo Předsednictvo ÚV KSČ v noci z 20. na 21. srpna 1968 většinou hlasů proti čtyřem (Vasil Biľak, Drahomír Kolder, Emil Rigo, Oldřich Švestka) krátce po 1.00 hod. ... atd

doporucuji zmenit na:

Text provolání odhlasovalo Předsednictvo ÚV KSČ krátce po půlnoci z 20. na 21. srpna 1968 většinou hlasů proti čtyřem (Vasil Biľak, Drahomír Kolder, Emil Rigo, Oldřich Švestka) . Text byl z budovy ÚV KSČ telefonicky oznámen Čs. rozhlasu, kde byl asi hodinu přečítán.

Souhlasite?
(Bez podpisu 17:42, 1. 11. 2006 Augustrodin)

Nejsem někdo, kdo schvaluje texty, jestli mohou být zveřejněny na Wikipedii (narážím na Váš další příspěvek), to bychom se vraceli před rok 1968 a po něm ;-). Ale IMHO tato úprava textu je příliš drobná, původní text z toho čiší. Zkuste to jinak, něco ve smyslu: "Československý rozhlas asi hodinu..., který byl schválen... Proti hlasovali..." Prostě si na základě původního představte, co se odehrávalo a pak to popište jinými (vlastními) slovy. Samozřejmě je žádoucí na závěr uvést literaturu, ze které jste čerpal (to bohužel činíme dost málo). Ale velice si cením Vašeho přístupu, že problém chcete řešit. Díky moc. --Luděk 16:57, 1. 11. 2006 (UTC)

Ok finalni text: Provolání, které poprvé slyšeli v noci z 20. na 21. srpna 1968 posluchači Čs. rozhlasu, odhlasovalo krátce předtím předsednictvo ÚV KSČ. Za hlasovali František Barbírek, Oldřich Černík, Alexander Dubček, František Kriegel, Jan Piller, Josef Smrkovský, Josef Špaček, a proti hlasovali Vasil Biľak, Drahomír Kolder, Emil Rigo, Oldřich Švestka) Text byl do rozhlasu oznámen z budovy ÚV KSČ telefonicky.

Na základě informací v pamětech Vasila Biľaka je historicky zajímavý fakt že Barbírek a Piller nejprve slíbili svoji podporu protireformnímu křídlu v KSČ a na poslední chvíli změnili své stanovisko a hlasovali společně s Dubčekem. Ostatní členové předsednictva například Milouš Jakeš nebo Alois Indra neměli hlasovací právo.
(Bez podpisu 8:30, 1. 11. 2006 Augustrodin)