Diskuse:Pozořice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Ryj

Doklady k historii Pozořic[editovat zdroj]

K historii Pozořic chybí v článku myslím alespoň zmíňka o tom, že po srpnové sovětské invazi v šedesátém osmém roce odešlo nějakých 15 rodilých pozoráků na Západ. Do té skupiny lidí patří podle mého názoru také např. Dr. Emil Žalman, ten se sice nenarodil v Pozořicích, ale bydlel tam řadu let a Pozořice patřily k jeho láskám. Známá osobnost byl už před odchodem do ciziny a jeho aktivity (nejen v povolání) ve Švýcarsku a v Německu jsou příkladné.

Já jsem se sice s většinou z těch lidí osobně stýkal, ale protože mám o jejich osudech jen velmi málo dokladů, nemůžu o tom psát na WIKIPEDII.

Bližší údaje o uprchlících z generace po roce 1948 v článku taky chybí. Kronika Pozořice v proměnách času se o nich (jen jaksi mimochodem) zmiňuje, ale jiné doklady jsem zatím nanašel. Vím, že se po únoru 48 "ztratili": pan Myslín, Karel Šebela, Vojta Kříž, Karel Kříž s celou rodinou a (bývalý příslušník britského letectva) Vlastimil Zahradníček. Vojta Kříž byl samostatný stolař, Karel Kříž (a především jeho manželka) vyráběl ve Velkých Lipkách dětskou konfekci, kde zaměstnával 15-20 (?) žen. (V kronice se píše o mateřské školce ve Velkých Lipkách, ale nic o tom, že byla v zabaveném a po 40 letech vráceném domě, který patřil Křížovým).

Křížovi se na útěku dostali do Anglie, kde po několika letech dokázali zbudovat konfekční dílnu (v londýnském Sohu), ve které časem zaměstnávali až 100 lidí. Já jsem je v 70. letech několkrát navštívil i v jejich domě na londýnské Chatsworth Road (jednou jsem se tam náhodou setkal s panem Zahradníčkem, ten byl tenkrát myslím zaměstnán u Baťů v blízkosti Londýna).

Karla K. juniora a Laďu K. mám sice z té doby na fotkách, ty se ale jako doklad pro WIKI nedají použít.

Měl by snad někdo vhodnější materiál k oběma tématům?--Ryj (diskuse) 1. 6. 2021, 11:51 (CEST)Odpovědět