Diskuse:Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele 89.239.6.146 v tématu „Složení sněmovny

Oficiální název evidentně je "Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna"; nic jiného než vysunout PČR do postponovaného genitivu s tím udělat nejde - a k čemu sakra už by se mělo přihlížet jinému nežli "ustáleným zvykům"? "Česko" v závorce je děs. --Malýčtenář 08:51, 17. 5. 2006 (UTC)

IMO je to kvůli tomu, že postupně po mohou přibývat články o jiných PS, které se můžou jmenovat třeba Poslanecká sněmovna (Zambie)... takže to Česko v závorce se mi zdá logické. --Timichal 08:54, 17. 5. 2006 (UTC)
Podívejte se do volebního zákona (247/1995 Sb.). Hned v §1 "Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se volí.." a dále. Tento název tedy zákony běžně používají. Současný název článku je nepoužívaný patvar, důvody přesunutí nechápu. --Jklamo 14:24, 17. 5. 2006 (UTC)


O patvaru a presunuti bych rozhodne nemluvil, neb puvodni oznaceni bylo spatne zcela jiste. Nazev snemovny uz se tu diskutoval a ja to hledal, nejsem si jist jestli volebni zakon je v otazce nazvu mozne prijmout jako "normotvorny" resp. "nazvotvorny", v ustave, jez je vejs se nevyskytuje. Presun na jinej nazev, pokud ho nekdo provede, by mi zas tak uplne nevadil, kdyz tam ta vec bude vysvetlena /v jakych predpisech se vyskytuje jaky nazev. A ted uz bezim na sraz :) --Nolanus 14:32, 17. 5. 2006 (UTC)
Puvodni nazev spatny nebyl. Poslanecka snemovna (tedy s velkym P) je jednim z moznych nazvu, ale vzhledem k nemoznosti rozliseni velikosti prvniho pismena v nazvu clanu se asi na wiki nehodi. Navrhuji tedy presun clanu na Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, ma proti tomu nekdo nejakou zasadni vyhradu ? --Jklamo 23:53, 17. 5. 2006 (UTC)

Proč by to nemohlo být jen Poslanecká sněmovna s poukazem na rozcestník? Napadá někoho kterou jinou bude čtenáře nejíce hledat? --Li-sung 16:10, 18. 5. 2006 (UTC)

Technicky se nebranim nicemu, ale Poslanecka snemovna pro tu ceskou mi proste nejde pod nos, mohl bych najit desitky jinych poslaneckych snemoven /jednu i za prvni republiky/. Je to neco podobneho, jako kdyby heslo parlament bylo o tom ceskem, s odkazem na rozcestnik ... I kdyz samozrejme tato analogie neni 100%. Proti Jlamovu nazvu uplne zasadni vyhradu taky nemam, sam sem trochu vahal pri presunu, jak to nazvat. --Nolanus 17:49, 18. 5. 2006 (UTC)

Nějak nechápu větu Často používané označení Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (zkratka PSP ČR nebo PS PČR) zřejmě není definováno žádným předpisem. Ústava říká jasně:

(1) Zákonodárná moc v České republice náleží Parlamentu.
(2) Parlament je tvořen dvěma komorami, a to Poslaneckou sněmovnou a Senátem.

Takže existuje Poslanecká sněmovna, což je komora Parlamentu, který je zákonodárným orgánem České republiky. Název Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky tak je zcela jasně definován v naší ústavě. Spíše mě zaráží spojení Poslanecká sněmovna České republiky, což je samozřejmě nesmysl. Stejně jako kdybych říkal Odbor vnitřní kontroly, ale už neřekl, kterého ministerstva. --Lukáš Mižoch 16:51, 29. 7. 2006 (UTC)


No, prave ze nazev Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v ceske ustave definovan vubec nikde neni, mluvi se tam vsue jen o poslanecke snemovne, uz sem tu jednou upozornoval na to, ze pro nazev Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, jenz je povazovan za ficialni, neexistuje podklad, i nadale si myslim, ze by nazev hesla proto mel byt Poslanecká snemovna (Cesko). /Sice se toto souslovi objevuje ve volebnim zakone, ale nevim proc by volebni zakon mel mit vetsi kodifikacni moc nez Ustava/.
Jinak ale mate pravdu, kdyz uz, je urcite lepsi Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky nez Poslanecká sněmovna České republiky. --Nolanus 13:52, 30. 7. 2006 (UTC)
Sem si to po sobe precet po druhe a tak pro jistotu jeste dovysvetluju, ze vyvozovat z tech dvou odstavcu, ze oficialni nazev ceske snemovny je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky IMHO nejde. Stejne tak se z toho da vyvodit, ze oficialni nazev snemovny je proste "Poslanecka snemovna" - zadna jina instituce se tak v Cesku nejmenuje, aby se to pletlo a z uredniho hledisk v zakonech etc. specifikace IMHo taky nutna neni. --Nolanus 16:18, 30. 7. 2006 (UTC)
Jenže Poslanecká sněmovna IMHO není instituce. Instituce je Parlament, který má dvě komory. Debata o samostatné Poslanecké sněmovně se pak může vést i o Senát a tady už trochu narážíme, protože senáty mají třeba také soudy. --Lukáš Mižoch 21:14, 30. 7. 2006 (UTC)

Schéma poslanců v infoboxu[editovat zdroj]

Především díky kolegovi ThecentreCZ za klasické schéma zastoupení poslanců. Kolega ShakalFunxny poté vytvořil přesné schéma podle zasedacího pořádku a podoby sálu, což bylo revertováno kolegou Janemschusterem. Je-li nějaký problém s barvou, nechť je opraven.
Máme-li k dispozici přesnější schéma, dokonce s informaci zasedacího pořádku, jsem pro jeho uvedení v článku, ostatně tak jako u dalších dolních komor v Británii, Španělsku, Francii, Austrálii atd. --Kacir 3. 12. 2017, 23:35 (CET)Odpovědět

Barvy stran[editovat zdroj]

Dobrý den. Upravil jsem ilustraci zasedacího pořádku v infoboxu dle webu PSP ČR (https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=1003), ale uvědomil jsem si, že barvy, které tam uvádějí, teď navzájem nesedí s barvami, které uvádíme my v článku. Existuje nějaký zdroj pro "oficiální" barvy parlamentních stran? Děkuji. --Qeqwq (diskuse) 19. 2. 2018, 00:55 (CET)Odpovědět

Složení sněmovny[editovat zdroj]

Ustavující schůze poslanců zvolených na 9. volební období ještě stále neproběhla (bude až za 4 dny), navrhuji tedy někomu zkušenějšímu, aby vše vrátil do původního stavu, protože sněmovna ještě stále až do ustavující schůze bude v předchozím složení za 8. volební období a tudíž jsou provedené změny v článku předčasné. Díky. --89.239.6.146 4. 11. 2021, 13:38 (CET)Odpovědět

Doplnění infoboxu[editovat zdroj]

Vzhledem ke zvolení Ing. Karla Havlíčka do funkce Místopředsedy PS PČR je nutné kompletně přeměnit šablonu Infobox Zákonodárství aby bylo možné přidat šestého místopředsedu. Děkuji, s přáním příjemného zbytku zimy!