Diskuse:Pamír

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vážně Karakoram a Ťan Šan jsou součástí Pamíru? V příslušných článcích to tak moc nevypadá a horolezci také u piva vyprávějí o jednotlivých pohořích zvlášť.

Nebo to je nějaký zeměpisný fígl, jako jsou Tatry, Nízké Tatry, Vysoké Tatry, Východní Tatry a Belianky? Kde podle wiki to je takhle:

Zatímco u piva to bývá:

--Jx 17:04, 18. 5. 2007 (UTC)

Zkusim si odpovedet:

V en:Pamir Mountains maji: "... Pamir Mountains are formed by the junction or "knot" of the Tian Shan, Karakoram, Kunlun, and Hindu Kush..."

V de:Pamir: "... Pamir verbindet einige der großen Gebirgszüge Asiens: Tien Shan im Norden, Karakorum im Süden, Kunlun Shan (zu dem der Oberlauf des Jarkend die Abgrenzung bildet) im Südosten und Hindukusch im Südwesten..."

Z obojiho me spis vychazi, ze "lezi mezi", nez ze "zahrnuje". Co na to nejaky zemepisec?

--Jx 17:12, 18. 5. 2007 (UTC)

Nejsem zeměpisec, ale myslím, že máte pravdu. Takto se vyjadřuje i ru:Памир, která výslovně hovoří o "других мощных горных систем[ах] центральной Азии — Гиндукуша, Кунь-Луня и Тянь-Шаня".--Dr. Králík 18:20, 18. 5. 2007 (UTC)
Pane Kralik, tohle se Vam (asi neumyslne) povedlo. :) Kdyz koukam na tu azbuku, tak si uvedomuji, jak srozumitelne mohou byt moje argumenty v anglictine a nemcine, pro nekoho, kdo se to ve skole neucil. Mohl byste to prosim zkusit prepsat do latinky? Ja v tom ruskem clanku poznal maximalne tak Pik Lenina. :) (Ja vam za to prelozim tu anglictinu a nemci, kdybyste tedy potreboval.) --Jx 18:37, 18. 5. 2007 (UTC)
:) Ve zkratce, ruWiki píše, že Hindúkuš, Kchun-lun a Ťan-šan jsou jiné horské systémy [než Pamír] ("drugije gornyje sistěmy"). Tj. výslovně uvádí (alespoň ohledně uvedených tří horstev) to, co enWiki zřejmě ("Pamir Mountains are formed by the junction of [other, separate mountains]") a deWiki méně zřejmě ("Pamir verbindet einige der [anderen] großen Gebirgszüge") naznačuje. Nejsem vůbec tak starej! :)--Dr. Králík 21:41, 18. 5. 2007 (UTC)
Pamír, Ťan-šan, Hindúkuš a Kchun-lun jsou různá pohoří. Nemám po ruce citaci, ale pokud vím, tak Ťan-šan a Kchun-lun dokonce vznikly v jiné době (dříve) a jiným vrásněním než Pamír a Hindúkuš. --Dan Zeman 10:15, 30. 5. 2007 (UTC)

Dobre, tak to uz jsme tri, co se shodujeme, ze to je v clanku spatne, tak jsem to upravil. --Jx 11:05, 30. 5. 2007 (UTC)