Diskuse:Palestinský exodus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 2A00:CA8:A1F:A757:195F:E25A:222:CCF1 v tématu „Přesnost a zdrojování
V článku je použit materiál (nebyl uveden) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2008111810018494.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Přesnost a zdrojování[editovat zdroj]

Článek je v současné podobě zavádějící a nepřesný, pročež jej označuji šablonou {{Přesnost}}. Některé jeho nové části, např. počet palestinských uprchlíků, by se měly nacházet v článku Palestinci a rozhodně by měly býti doplněny citacemi. Nyní, bez jakéhokoli zdroje a bez vztažení k jakémukoli roku může článek budit dojem, že oněch několik milionů palestinských uprchlíků vzniklo izraelskou válkou za nezávislost. Což je nesmysl. Rovněž je třeba náležitě upozornit na skutečnost odlišného systému udílení uprchlického statusu u palestinských Arabů a ostatních uprchlíků.--Faigl.ladislav slovačiny 20. 10. 2012, 21:55 (UTC)

Doplněna aktualizace z posledních zdrojů UNRWA. Z čeho vychází počty Palestinců žijících v diaspoře nevím, ale počty registrovaných uprchlíků (RR) vycházejí z poslední statistiky UNRWA. Technicky vzato je možno odebrat šablonu...--PetrKlíč (diskuse) 5. 1. 2020, 22:42 (CET)Odpovědět
V článku se používají zmatečně dva pojmy - Palestinci a Arabové. Názorný omyl bije do očí v této jednoduché větě: "Z Palestiny odešlo asi 100 000 Palestinců." Vzniká velká otázka - kdo to jsou ti "Palestinci" odcházející z "Palestiny"? Máme tady na jedné straně jednoznačný zeměpisný pojem PALESTINA, z kontextu je jasné, že se jedná o území rozdělené rezolucí OSN z r. 1947. V rezoluci se mj. píše "Independent Arab and Jewish States ...shall come into existence in Palestine", a také se píše o "inhabitants of Palestine", kteří se rozlišují na "Arab inhabitants" a "Jewish inhabitants" - obojí, tedy Židé i Arabové, jsou obyvatelé Palestiny. Samozřejmě, že rezoluce OSN nepoužívá výraz "Palestinci", neboť je zjevné, že žádný takový národ neexistuje, a pokud by snad se tento výraz použil, platil by pro Židy a Araby obývající Palestinu. Takže "Palestinci odešli z Palestiny"? byli to snad Židé? byli to Arabové? Proč by Židé odcházeli ze svého státu (zřízeného v Palestině?) Z toho, že se náhodně střídají výrazy "Palestinci" a "Arabové" pro zjevně tytéž osoby, je zřejmé, že "Palestinci" jsou míněni "arabští obyvatelé Palestiny" (viz rezoluce OSN). Proč ale právě jen pro ně je použit tento výraz? proč ne pro židovské obyvatele Palestiny? --2A00:CA8:A1F:A757:195F:E25A:222:CCF1 15. 4. 2023, 16:39 (CEST)Odpovědět