Diskuse:Označování domů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 měsíci od uživatele Svenkaj v tématu „Označování domů ve světě

Rozdělení[editovat zdroj]

Autor článku uvádí, že existuje číslo popisné a číslo evidenční, přičemž se číslo evidenční a popisné se v případě, že jsou uvedena obě uvádí na prvním místě.

A druhém místě se uvádí číslo popisné a číslo evidenční?


Navrhuji vyčlenit část informací z článku do zvláštních článků: Číslo popisné a Číslo orientační. V dnešní době je toto značení již standardem v celé ČR a možná i v jiných zemích EU. Myslím si, že jsou tyto články očekávanými, ovšem po přesměrování do článku Označování domů je velmi těžké dohledat se nějakých informací, které tyto věci popisují. Současný článek bych ponechal skoro tak jak je, jen bych tam dal odkazy na tyto dva články.--Juan de Vojníkov 3. 5. 2010, 08:15 (UTC)

Nezdá se mi rozumné to rozdělovat. Články by se zbytečně duplikovaly (v článku o čísle popisném by bylo třeba vysvětlovat vztah k číslům orientačním a naopak a vztah mezi popisnými a evidenčními čísly, zbytečně by bylo třeba zdvojovat či ztrojovat informace který se týkají všech typů čísel a číslování atd.), nastal by problém s internacionalizací článku (souběžné používání dvou typů čísel je pravděpodobně českou či středoevropskou raritou). Domovní znamení již vyčleněna jsou, ale číslování domů bych doporučoval ponechat pohromadě v jednom článku, pokud nedojde k nějakému podstatnému rozšíření informací.
Příliš nechápu to zdůvodnění: co znamená, že „po přesměrování do článku Označování domů je velmi těžké dohledat se nějakých informací, které tyto věci popisují“ – nebylo by naopak těžké dopátrat se informací, kdyby byly roztříštěné do několika článků? Nejsou snad dost zřetelně nadepsané oddíly v tomto článku? A jak s požadavkem rozdělení souvisí tvrzení, že "toto značení" (které?) je standardem v celé ČR nebo jinde? --ŠJů 3. 5. 2010, 13:30 (UTC)
Nechápu, v čem by měla být výhoda rozdělení článku. Podle mne by se tím hledání jedině zkomplikovalo. Jsem proti rozdělení.Leotard 3. 5. 2010, 18:53 (UTC)
Jsem proti rozdělení, důvody jako ŠJů. Wikipedie není slovník, ta fakta jsou vzájemně provázaná. Že někdo nemá trochu trpělivosti? Takový argument se mi vůbec nelíbí. --Uacs495 20. 7. 2010, 07:10 (UTC)
Jistě vidím to, že je dobré tu mít tento historický koncept. Přesto sem je redirektováno číslo popisné a v článku není v tomto základním tvaru uvedeno. To svědčí o tom, že je něco špatně. Wikipedie má být encyklopedií rychle vyhledatelných informací. Tady to v tomto případě selhává. Proto by bylo dobré, kdyby ona čísla měli svoje články - tento tu klidně může zůstat také (já ty články založím). Nevím proč by pokaždé když je sem někdo redirektován tak musel číst celé historické pozadí. Já pracuju jako průvodce, takže částečně tu historii s popisováním domů známe. Ale prostě mám duševní nemoc, že si nepamatuju, jaký je rozdíl mezi číslem popisným a orientačním a nechápu, proč bych pokaždé když se to chci na wikipedii dozvědět to musel celé pročítat jak kretén. Pokud se vám to nelíbí tak tam můžem dát šablonu typu "Pokud nemáte trochu trpělivosti si to přečíst, pak si to najděte na Googlu."--Juan de Vojníkov 13. 8. 2010, 07:45 (UTC)
Nu ano, ale z Vašich argumentů pro mě vyplývá především, že článek je špatně strukturován a vyžaduje úpravy ke zlepšení čitelnosti. Rozdělení je příliš radikální krok s negativy, která popisuje ŠJů. Zakládání dalších článků je zdvojování informací, tedy s rizikem mj. kumulace chyb. A vícepráce. Jste-li ochoten tu oběť podstoupit, prosím. --Uacs495 13. 8. 2010, 08:03 (UTC)
Jsem proti rozdělení článku, protože dává komplexní zprávu o dané problematice. Pokud někdo neví, co je popisné číslo, měl by se dozvědět, že existují i jiná čísla popisující nemovitosti.Dendrofil 8. 11. 2010, 15:18 (UTC)
Ale jistě. Od toho jsou přeci související články.--Juan de Vojníkov 9. 11. 2010, 07:57 (UTC)

Označování domů ve světě[editovat zdroj]

Neměl by někdo čas rozšířit stránku o označování domů ve světě? Většinou ve světě se používají domovní čísla, která jsou podobná našim orientačním číslům. Moc by mě zajímal systém číslování domů v USA, tam popisná čísla nejspíš nemají. Mimochodem, jak by se jinak dalo popsat nizozemské a belgické číslo domu v Baarle, když tam nemají systém popisných čísel? Popisná čísla jsou snad jenom v Česku a na Slovenku, ne? --Alík2002 (diskuse) 25. 9. 2023, 22:57 (CEST)Odpovědět

@Alík2002: Článek je propojen s řadou cizojazyčných verzí (de, en, fr, ru a další), které jsou z celosvětového pohledu podrobnější. Pokud Vás téma zajímá, nic Vám nebrání je použít k doplnění české verze (se šablonou Překlad v referencích). Česká verze je, v tom Vám dávám za pravdu, opravdu příliš orientovaná na Česko. Editujte s odvahou. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 26. 9. 2023, 10:15 (CEST)Odpovědět