Diskuse:Osa Berlín–Řím–Tokio

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele BobM v tématu „Přesnost

Název článku[editovat zdroj]

Nemyslím si, že přejmenování na Osa Berlín-Řím-Tokio byl dobrý nápad. Jednak je název nepříjemně složitý pro psaní odkazů, ale hlavně zpočátku války byla jen Osa Berlín-Řím, když se Hitler spojil s Mussolinim. Tokio se přidalo později. Tím nechci říct, že se má Tokio z názvu smazat, ale že název na tom nemá být závislý. Celou dobu se používalo i samotné Osa s velkým O, takže opatřené vhodnou závorkou podle mě dobře poslouží jako název. Rozcestník už existuje.
-- Egg 20:11, 19. 12. 2004 (UTC)

Právě pracuji na upravené verzi stránky o Ose. Co se názvu týče, ten může být složitý, ale rozhodně je méně matoucí než Osa (politika). Podívejte se do cizojazyčných wikipedií: es:Eje Roma-Berlín-Tokio, pl:Oś Berlin-Rzym-Tokio. Někdy je, pravda, použit i zkrácený název bez Tokia, který sám zavrhujete. Osobně nevím, co výstižného nebo vhodného by mělo být v oné závorce. Zároveň je pravda, že jakýkoliv redirect je možné udělat kdykoliv. --Petr Kovář 20:27, 19. 12. 2004 (UTC)
Souhlasím s p. Kovářem, osobně bych to hledal pod Osa Berlín-Řím-Tokio.

Vrba 20:44, 19. 12. 2004 (UTC)

OK. A díky za vylepšení článku. -- Egg 21:17, 19. 12. 2004 (UTC)

Souhlasím Petrem Kovářem, že články mají být pojmenovány především věcně. Není snad takový problém vytvořit potřebné redirecty. -- Vít Zvánovec 10:45, 20. 12. 2004 (UTC)

Musím říct, že články na Wikipedii mě někdy přivádějí k zoufalství tím, jak jsou neobjektivní. Naproti tomu musím ocenit mně neznámého autora řádek "Spojenectví Osy bylo velice proměnlivé, je těžké charakterizovat všechny jeho členy a pevnost vzájemných spojeneckých svazků. Lze sice tvrdit, že Osa za II. světové války bojovala proti Spojencům ( tj. USA, Spojené království, Francie, SSSR, Polsko a další), ale i to je problematické, neboť například Finsko válčilo na straně Osy pouze proti Sovětskému svazu a SSSR sám byl až do června roku 1941 spojencem Německa (i přes existenci Paktu proti Kominterně) a tyto dva státy společně napadly v roce 1939 Polsko. Dalším problémem Osy byla skutečnost, že (na rozdíl od Spojenců) státy tohoto paktu neměli žádný společný plán, jak dosáhnout svých cílů. V podstatě se dá říct, že v Ose byly 3 bloky; Německo + spojenci, Itálie a Japonsko. Nedostatek spolupráce nakonec mohl vést jen k jednomu závěru. Osa byla během II. světové války poražena. Itálie podepsala se Spojenci příměří v září 1943, Německo bezpodmínečně kapitulovalo v květnu 1945 a Japonsko bylo donuceno ke kapitulaci v září 1945." za to, jak přesně vystihl historické souvislosti. Opravdu děkuji. Ondřej Dvořák

Přesnost[editovat zdroj]

Označuji šabl. {{přesnost}}, jsou zde některé nepřesnosti. Prvně == Státy Paktu tří a jejich satelity ==, Srbsko a Černá hora, možná by měla být Jugoslávie k Státy Paktu proti Kominterně a jejich satelity Finsko ani Španělsko nebyli satelity, Španělsko bylo neutrální, Charakteristika je POV a vyžaduje zdroje. --Wikipedista:BobM d|p 15. 5. 2020, 10:43 (CEST)Odpovědět