Diskuse:Milá (přírodní rezervace)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doplňte prosím zdroje k počtům zjištěných druhů zvířat. Předem děkuji --26. 11. 2011, 19:02 (UTC), Utar

Dobrý večer. Počty druhů jsem nepsala já. Chmee2 mi přemístil text z hesla České středohoří na Přírodní rezervace a tyto původní informace tam nechal a zařadil do mého textu. Proto se tam něco objevuje dvakrát. Nevím zdroj a netroufám si smazat práci Chmee2. Prosím o radu, děkuji. --Slovakoj 26. 11. 2011, 19:50 (UTC)
Dobrý večer, prohledáním historie článku jsem zjistil, že tyto údaje obsahuje už první verze článku. Navíc se tato verze shoduje s verzí na těchto stránkách. To může znamenat:
  1. Původní verze byla copyvio neboli zkopírována z oněch stránek (což je porušení autorského práva, nebyl-li text těch stránek uvolněn např. pod GNU General Public License, což tam nevidím).
  2. Nebo zde vznikl článek a dané stránky ho přebraly (což by bylo porušení pravidel Wikipedie, neboť tam nevidím licence).
Ať tak či tak, vypadá to, že zde došlo k porušení autorských práv. Původní verze tohoto článku by (nastal-li případ 1) měla být smazána, protože však už byl článek významně rozšířen (a to i díky Vám), mělo by stačit jen upravit pasáže, které se shodují s danou internetovou stránkou.
Tedy: upravte prosím dané pasáže a pokuste se najít zdroje dokládající dané počty. Podle mého názoru se, kvůli problému s autorskými právy, stránky poslednidivociny.cz nedají brát za zdroj, ač danou informaci uvádějí. Je tak potřeba najít zdroj jiný, nebo dané údaje smazat (viz Wikipedie:Ověřitelnost). S pozdravem --26. 11. 2011, 20:37 (UTC), Utar
P.S.: V případě mazání byste nemazala „práci Chmee2“, ale jiných wikipedistů (možná však také práci autorů webu poslednidivociny.cz). Více najdete v historii článku Milá.

Děkuji za vyčerpávající odpověď a vysvětlení. Přikláním se ke smazání původní verze Milá Přírodní rezervace. Ta čísla nalezených druhů se liší podle zdroje a já je tam ani nechci dávat (doufám, že mě to nepřipraví o zápočet).--Slovakoj 26. 11. 2011, 21:10 (UTC)

To by hrozit nemělo :D . Původní verze článku se smazat nedá (tím by se smazaly i všechny následné úpravy), ale v případě, že se potvrdí, že text byl převzat z oněch stránek, bude první verze článku uzamčena (neboli v historii bude vidět, ale nikdo si ji nebude moci zobrazit). V opačném případě (potvrzení převzetí článku stránkami) budeme po vlastníkovi stránek požadovat stažení onoho textu nebo splnění licenčních podmínek. --26. 11. 2011, 21:34 (UTC), Utar

Byl jsem požádán jakožto první editor tohoto článku k vyjádření. Mohu prohlásit (i když ne dokázat), že první text byl napsán výhradně s použitím 3 uvedených ext. odkazů (z nichž 2 už bohužel nejsou aktivní). Nikdy bych si nedovolil převzít naprosto identický text (slovo od slova) do wikipedie, nehledě na to, že v roce 2009 jsem byl jakožto začátečník (toto byl teprve můj 117. založený článek) pod "dohledem" a jistě by na to některý ze správců narazil a upozornil na copivio. Jednou se mi to stalo a od té doby si dávám pozor. Je to sice už dva roky, ale text na wikipedii je zcela jistě prvotní (navíc poznám i po letech svůj nudně encyklopedický styl psaní), avšak jak jsem zmínil výše, nemohu to nijak dokázat. Informace o počtu 96 druhů obratlovců byly převzaty odtud (tehdy sem vedlo přímé propojení ze stránek města Mostu, které dnes již nefunguje). Snad to takto stačí --Hadonos 27. 11. 2011, 17:41 (UTC)

Díky za vyjádření. Článek jsem přesunul z Wikipedie:Porušení práv/Články zřejmě porušující autorská práva na Wikipedie:Špatná převzetí obsahu Wikipedie. --29. 11. 2011, 16:22 (UTC), Utar

Podněty[editovat zdroj]

Dobrý den, připisuji dle dohody na semináři případné návrhy, jak by se dalo s heslem dále pracovat. Samozřejmě mé připomínky není nutné brát dogmaticky a jedná se spíše o návrhy, za kterých si můžete vybrat.

V prvé řadě bych doporučil napsat pár vět do sekce historie, kterou jsem jednou svojí editací založil. Předpokládám, že je vhodné zmínit ve zkratce, jak oblast byla dříve využívána (např. těžba), jestli byla osídlena atd. To jsou často podstatné informace, které je dobré vědět pro pochopení území.

V sekci lokalita v posledním odstavci je vhodné uvést dle biologické normy i latinské názvy v závorkách, tak jako je to v níže položených částech článku. Nepůsobí pěkně, když je část článku s tím a část bez toho.

Prvních devět odstavců v sekci Flora je bez referencí. Sic jsem částečně text rozčlenil já, aby se snáze četl, nicméně bych Vás chtěl poprosit, jestli byste mohla dodat reference v této sekci buď k jednotlivým odstavcům (pokud je to psáno celé z jednoho zdroje, který byl na konci toho souvislého textu) či ke konkrétním větám. To umožňuje snazší kontrolu výčtu pro čtenáře, i pro mne.

A na závěr bych zařadil ještě ve zkratce kapitolku o ochraně a případných nebezpečí pro lokalitu.

Jinak se domnívám, že se heslo skutečně povedlo a patří k těm nadprůměrným, které během semináře vznikly. Je za tím vidět kus Vámi odvedené práce. S pozdravem a v případě jakýkoliv dotazů mne neváhejte kontaktovat. --Chmee2 1. 12. 2011, 13:47 (UTC)