Diskuse:Metrická jednotka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na Radouchův dotaz ke vztahu Metrické jednotky / SI si dovolím poznamenat asi toto (sám také nejsem expert): Metrické jednotky jsou pojem mnohem starší a širší než soustav SI. Sám metr pochází už z konce 18. století. Od něj byla (v protikladu k tradičním stopám, librám, mázům a já nevím čemu ještě) odvozována spousta metrických jednotek, které mnohdy nesly jména různých fyziků, či zkratky oněch veličin apod. (joule, angström, milibar...]. Soustava SI (zavedená, tuším, "úředně" 1980) zredukovala počet základních metrických jednotek na několik, z nichž jsou odvozovány všechny ostatní. Soustava SI je tedy cosi jako úředně stanovený základní soubor metrických jednotek. Miaow Miaow 19:42, 30. 3. 2005 (UTC)

To zní celkem logicky a taky mne to mohlo napadnout :-) Mne dezorientovala úvodní věta tohohle hesla "Metrické jednotky, neboli též jednotky soustavy SI...". Nenapadá mne teď ale, jak to rozumně přeformulovat, zkusím ještě někam mrknout, co se o tom praví jinde. --Radouch 20:28, 30. 3. 2005 (UTC)
Tak en: zbaběle přesměrovává z Metric unit na en:SI. Poláci taky zjevně nějaký článek o metrických jednotkách nemají, viz pl:Kategoria:Jednostki_miar_i_wag. Diderot k tomu má trochu jiný přístup, ten píše: "metrická soustava, soubor jednotek hmotnosti a délky, jejíž zavedení bylo vynuceno průmyslovou revolucí... První návrh této m. s. pochází z roku 1790, zavedena 1875 podpisem metrické konvence." A včil co s tím? --Radouch 20:37, 30. 3. 2005 (UTC)

No já bych pod to Metrická jednotka navrhoval napsat právě něco o tom metru v protikladu ke stopě, jak to bylo úžasně fajn a jednotné, poněvadž předtím měli v každé zemi stopy, lokte a míle jinak dlouhé, kdy že to kde zavedli (přiznejme si upřímně, že metrický charakter en: wiki je docela úspěch ;-)) a tak. Dát tam ty letopočty 1790, 1875, no a že to roku 1960 vyvrcholilo ustavením soustavy SI. Dále nechť čtenář vidí tam (mimochodem Němci mají na de:SI-Einheitensystem krásnou tabulku přehledu jednotek). Ale dneska na to už fakt nemám čas ani sílu (berňák a Marshallovy ostrovy pro dnešek stačily :-P). Zatím alespoň odkaz (taky nic moc en:Metre Convention. Miaow Miaow 00:40, 31. 3. 2005 (UTC)