Diskuse:Matematická analýza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem pro navracení informací o kalkulu, jelikož se to například vyučuje jako samostaný předmět. viz http://zavijava.adm.tul.cz:8008/predmet/KMD/KA2 a neni to stejné jako matematická analýza, což je rozšířený omyl.--H11 13. 1. 2009, 12:05 (UTC)

Můžete prosím zmínit aspoň jednu informaci, která by doložila onen rozdíl? (Mimochodem Vámi uvedený link nefunguje). Zatím jsem totiž plně na straně zastánců sloučení pod hlavičku mat. analýzy, protože s kalkulem se doposud setkávám vždy jako s jednoslovným synonymem základů mat. anal. a je to v mou známých případech právě ta jednoslovnost, proč je tento termín pro pohodlí používán. Petr Karel 13. 1. 2009, 13:04 (UTC)
Já také nejsem proti sloučení, ale jsem proti téhle poslední změně [1]...mě ten link funguje [2].--H11 13. 1. 2009, 13:21 (UTC)
Mně zmíněný odkaz funguje;) --DaBler 13. 1. 2009, 13:26 (UTC)
rozdíl je v tom že kalkulus je základem matematické analýzy , která je mnohem širším pojmem.--H11 13. 1. 2009, 13:29 (UTC)
Kalkul(us) je v tomto významu v češtině poměrně novým termínem - přebraným z angličtiny. První a jediná česká kniha, která ho obsahuje v názvu, je dvojdílný Úvod do inteligentního kalkulu Ilji Černého (2002-). Jinak se vždy používalo "úvod do matematické analýzy" a podobně. Problém také je v tom, že kalkul je v české matematice již delší dobu zavedeným pojmem matematické logiky, kde ovšem znamená něco úplně jiného. Čili bych hlavně doporučoval s tímto termínem zacházet velmi opatrně - není u nás (na rozdíl od anglosaských zemí) ani dobře zavedený, ani jednoznačný.--Ioannes Pragensis 13. 1. 2009, 13:40 (UTC)

Myslím, že o něčem svědčí, že jak německá, tak anglické Wikipedie mají dva různé články. Přitom anglickému "calculus" v němčině odpovídá "Infinitesimalrechnung", tedy infinitesimální počet. Winpoj

Mě by třeba vy odborníci zajímalo, co znamená věta "Při řešení parciálních diferenciálních rovnic se tato technika nazývá oddělení proměnných" na konci části nazvané "Předmět zkoumání". Jsem si úplně jistý, že separace proměnných do analýzy rozhodně patří, ale jaká je souvislost s textem... Ach, už vím, bezvýznamní čeští matematikové se tady hádají o smyslu slova calkulus. Nejsou významní čeští matematikové.

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni.--H11 24. 1. 2010, 11:43 (UTC)