Diskuse:Makúrie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj, našel jsem tuto větu: který informuje nejen o úpadku křesťanských království, což se vyznačovalo také tím, že mnohé núbijské ženách, které byly provdány za Araby. Myslím, že tato věta není úplně česky a trochu mi uniká význam... Jinak se omlouvám, nevím, kam se píše recenze... Dále jsem si dovolil upravit jednu formulaci tak, aby byla trošku "učesanější'. Jinak je to úžasný článek a o těchto věcech jsem nikdy neslyšel... Díky. Zdraví --Jmarek 27. 3. 2009, 22:29 (UTC)

Díky za připomínku! Já si vedu pár míst v článku, která jsem sám při překladu zdrojů tak úplně nepochopil, tohle je jedno z nich; na naglické wikipedii bylo tohle:
The best source on this is Ibn Khaldun, writing several decades later, who blamed it on Bedouin invasions and Nubian intermarriage with Arabs.
Ta zmínka o těch ženských mi přiznám ani nijak zvlášť nezapadala do kontextu. Když jsem zkoušel o tom něco zjistit, tak jsem objevil neco ve smyslu, že snad poté, co byli Núbijci Araby několikrát poraženi, začaly svoje ženský hromadně dávat Arabům za manželky, což mělo určitým způsobem přispívat k islamizaci jich a vzešlých míšenců. Takže to radši smažu, jak říkám, podobných věcí, kterými se ještě budu muset zabývat je tam víc.
Jinak jste to trefil, recenze si opravdu píší na diskuse k článkům ;), pokud Vás v článku ještě něco zaujme, neváhejte se ozvat, každá připomínka je vítána! Mějte se pěkně أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 28. 3. 2009, 08:17 (UTC)
Aha... No a co to tedy opravit nějak takto: který píše také o úpadku křesťanských království, což se vyznačovalo také tím, že křesťanští Núbijci provdávali své dcery za muslimské Araby. Vzhledem k tomu, že každé náboženství se snaží vyhnout smíšeným manželstvím, tak to hovoří o jistém úpadku (politické důvody - Arabové nezaútočí na své tchány - převážily nad náboženskými). Mějte se hezky... Zdraví --Jmarek 29. 3. 2009, 15:55 (UTC)
Doplnil jsem, děkuji Vám :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 29. 3. 2009, 17:37 (UTC)

Ahoj Emíre, ještě dořeš ten tlustý červený link v záhlaví infotabulky na začátku článku a můžeš to myslím v klidu nominovat. Hezký článek. Měj se,--Ioannes Pragensis 31. 3. 2009, 20:01 (UTC)

Díky! Ani jsem nečekal, že to půjde tak snadno :). Ohledně linku, jenom z článku se toho nijak zbavit nejde, zkusím někomu říct, aby upravil infobox přímo ve jejím zdrojáku أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 1. 4. 2009, 07:44 (UTC)