Diskuse:Lipany (Praha)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Horst v tématu „Informace z článku

Budova stojící na návsi v Lipanech není původní obecní školou, ale obytnou budovou statku U Bohuslavů č.p.4. Na snímku je její současný stav. (OS Lipanský (diskuse) 13. 7. 2012, 09:27 (UTC))

Díky za informaci, opravil jsem to v popisu. --Packa (diskuse) 13. 7. 2012, 17:08 (UTC)

Informace z článku[editovat zdroj]

Po encyklopedické úpravě může jít o odstavec v článku, cp nenal, zdroje ale chybí.

Informace k fotografii = V roce stého výročí narození paní Marie Bohuslavové narozené v Lipanech v r. 24.1.1838, které se v r. 1873 narodil syn Antonín, budoucí předseda vlády Československé republiky, se Lipany zaplnily početnými delegacemi z českého a moravského venkova. Odhalení pamětní desky na průčelí statku Bohuslavových, bylo pro malou obec zkouškou soudržnosti místních občanů. Povozy i auta parkovaly na dvorech statků a o přiměřené pohodlí i občerstvení návštěvníků se starali svorně lipanští. Z textu na původní pamětní desce vyplývá, že o její zhotovení se sbírkou zasadily československé venkovské ženy.

Drobnou součástí komunistického postupu vůči svobodnému rolnictvu, bylo násilné odstranění pamětní desky z průčelí budovy statku č.p. 4 v Lipanech v padesátých letech minulého století.

Po více než šedesáti letech se kopie desky (originál nepřečkal vládu KSČ) vrací na původní místo. S využitím dochované fotografie z r. 1938 byla vyrobena kamenná kopie, která ponese místo původní plastiky rytinu a původní text byl doplněn o vysvětlující informaci. Vkladatel Miroslav Procházka sem vložil --Horst (diskuse) 19. 8. 2015, 15:38 (CEST)Odpovědět