Diskuse:Lineární

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

je neco nevhodne na pridavnych jmenech? V anglictine je to pod heslem linear, ne linearity. Ja bych to take hledal pod heslem linearni, ne linearita. Jen se ptam, nejsem zasadne proti zmazani. Franp9am 20. 9. 2010, 14:02 (UTC)

Preved jsem vetsinu techto vyznamu do clanku linearita (s vyjimkou treba linearniho harmonickeho oscilatora, ktery by se casem mel presmerovat na harmonicky oscilator, coz je standardnejsi nazev a pod). Navrhuji presmerovat tuto stranku tam.Franp9am 20. 9. 2010, 14:35 (UTC)

Pro tvar slova (resp. proto, že jde o adjektivum), mělo by být lineární rozcestníkem (=stejný tvar názvu rozcestníku a stejná část názvu článků, na něž směřuje), zatímco linearita by měla býti článkem (obdobně jak to je na en.wiki).--Faigl.ladislav slovačiny 20. 9. 2010, 14:40 (UTC)
Nesmysl -- nema cenu kopirovat vsechny informace 2 krat. Wikipedie neni slovnik a slovo linearni nema odkazovat na vsechna slovni spojeni, ktera obsahuju adjektivum linearni. Bud todle presmetujte tam, anebo linearitu sem (coz mi prijde snad jeste lepsi) -- ani v cizich jazycich nejsou dva clanky, na anglicke je taky linearity presmerovana na linear. To, co je ted na ceske linearita mi prijde docela dobre, je to rozcestnik s uvodni vetou, ktera vysvetluje puvod slova. Klidne to lze predelat na clanek "rozcestnikove typu", to je jedno.Franp9am 20. 9. 2010, 18:37 (UTC)
Tak samozřejmě, že duplicity nemají smysl, ani jsem nic takového nenavrhoval. Myslel jsem, že anglický článek en:Linear je skutečně článkem a ne jen výcucem z jednotlivých článků. Když už tedy jedno rušit, tak rozcestník linearita. Rozcestníky jsou „stránky s odkazy sloužící k rozlišení mnoha článků o pojmech z různých oborů, které mají stejný název.“ Stejný název v je v tomto případě ono „lineární“. Rozcestník na názvu „linearita“ by měl smysl, kdyby obsahoval odkazy na články, součástí jejichž názvu je právě slovo „linearita“.--Faigl.ladislav slovačiny 20. 9. 2010, 18:49 (UTC)
Bylo by pro vas prijatelne, kdybych to, co je ted na linearita, presunul sem a zachoval jako rozcestnik, i s uvodni vetou, ktera vysvetluje puvod slova? Nevim, zda se jedna o rozcestnik v pravem slova smyslu, nebot ve vsech techto pojmech je slovo linearni pouzito v podobnem vyznamu -- ale ani clanek to neni -- to co je ted na linearita mi prijde jako dobry kompromis. Franp9am 20. 9. 2010, 19:06 (UTC)

Ke slučování nevidím důvod, ponechal bych to jak to je. --Elm 20. 9. 2010, 21:08 (UTC)

Neni snad dostatecny duvod to, ze stranka linearni jeste dnes neexistovala, vytvoril jsem ji nevedouce ze linearita existuje, a pak, kdyz jsem zjistil, ze existuje linearita -- tak jsem do linearity nakopiroval krome toho, co tam bylo, vse co jsem tady vytvoril, a co pak dopsal Faigl.ladislav? Ktere z tech odkazu maji byt podle Vas tam a ktere tady, nebo muzte svuj postoj neja zduvodnit? Franp9am 20. 9. 2010, 21:13 (UTC)
Sloučení (sem) je nesmyslné. Na tomhle místě se má používat (Speciální:Hledání/intitle:Lineární) kažodpádně alespon přesunout na linearita. --Wikipedista:BobM d|p 22. 9. 2010, 12:15 (UTC)
Mne je temer jedno, zda se stranka jmenuje linearni nebo linearita, pokud je pro Vas prijatelnejsi linearity, presunte to. Domnivam se ale, ze pridavne jmeno linearni je i encyklopedicky pojem, ne jen seznam slovnich spojeni, ktere to obsahuji. I v anglictine je linear, ne linearity jako hlavni slovo -- ackoliv vim ze to neni argument, pripada mi to rozumne.Franp9am 22. 9. 2010, 12:17 (UTC)
Na Wikipedii jsou názvy podstatná jména, dal bych přednost přesunu. Pokud někdo hledá spojení lineární, nebude hledat slovníkovou definici ale nějaký význam. Je otázkou zda neuvolnit doporučení. --Wikipedista:BobM d|p 22. 9. 2010, 12:20 (UTC)
V tom pripade by se mi vic libilo, kdyby bylo linearni alespon presmerovano na linearita -- opacne jak je to ted. "Pokud někdo hledá spojení lineární, nebude hledat slovníkovou definici ale nějaký význam." - tym si nejsem jistej.Franp9am 22. 9. 2010, 12:22 (UTC)
Wikipedie není slovník. tedy definice významů linární sem nepatří. Pojem linenární nemá sám o sobě žádný encyklopedický obsah/význam, tedy ani přesměrování by nemělo existovat (i v rozcestníku se budeme pohybovat pouze v náhodných odkazech na encyklopedická spojení/významy (třeba absolutní nula)) --Wikipedista:BobM d|p 22. 9. 2010, 12:38 (UTC)
Ja si myslim, ze slovo linearni ma encyklopedicky vyznam. Argument pro: vsechny odkazy, na ktere linearni odkazuje, nemaji "ruzne vyznemy" (mozna tedy nejde o rozcestnik v pravem slova smyslu), ale vsechny maji neco spolecne -- tu vlastnost, "rovny", "primkovy".Franp9am 22. 9. 2010, 19:41 (UTC)

Problémem je taky to, že linearita v matematice není jedna vlastnost, ale více, mírně svázaných (lineární funkce je opravdu přímka, ale LDR nemají moc s přímkou společného a o lineárním uspořádání nemluvě). Tak bylo by těžké napsat článek linearita tak, aby to nebyl rozcestník. No nevím, zda smazání či současný stav je lepší. Zagothal 22. 9. 2010, 21:34 (UTC)

Smazanim myslite smazat uplne? Presunuti na linearitu je mozne, ale smazani podle mne ne - 1) jednak heslo existuje ve spouste jazyku 2) jedna se o vice mene encyklopedicky pojem, at uz jako linearita nebo jako linearni 3) prakticky je to nepruchozi (sam jsem videl, jak tezke je smazat i nektere naproste nesmysly..).Franp9am 22. 9. 2010, 21:53 (UTC)
Ano, smazání je neprůchozí a byla by to škoda, ale zase toto asi nikdy nebude klasický článek. Tak nějak jsem to myslel. Zagothal 22. 9. 2010, 21:58 (UTC)

Reference k linearnimu mysleni je tady: http://dictionary.reference.com/browse/linear+thinking ale neni to uplne to same jak jsem napsal (priblizne ale jo) -- bezne se to spojeni ale v cestine takto pouziva.Franp9am 22. 9. 2010, 23:40 (UTC)

BobM: Proc jste zmazal vetu "Slovo lineární pochází z latinského linearis, co znamená tvořeno přímkami. Obvykle slovo označuje podobnost něčeho s přímkou nebo rovností." ? Vzdyt ta uvodni veta byla snad z celeho clanku nejcennejsi. Ackoliv vim ze wikipedie neni ani nema byt slovnik, podle jakeho principu nebo pravidla se domnivate, ze slovnikova definice na wiki nepatri? Stranka židle take zacina vetou "židle je nábytek, který je určen k sezení a k podpírání těla" a je to v poradku. Na strance co wikipedie neni se pise Každý článek by měl začínat definicí a popisem subjektu, měl by ovšem nabízet i další informace o subjektu. Slovo linearni znamena presne toto, co pise uvodni veta, nejen vycet slovnich spojeni, ktere zacinaji slovem linearni. Prosim, zduvodnete, jinak to vratim.. Franp9am 23. 9. 2010, 21:58 (UTC)