Diskuse:Lidský mozek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Vojtěch Dostál v tématu „Rozdíl mezi mužským a ženským mozkem existuje.

Proč je v článku Mozek uváděna informace o evoluci a vnucován tak pohled evolučního vývoje?

Proč není jednoduše a možná až suše konstatováno ...? Pro věřícího člověka to může být až urážlivé!

Nechť si čtenář sám vybere a rozhodne (je to jeho svobodná vůle) jak ten či onen popisovaný jev, událost, předmět či hmota vznikla. Vzhledem k tomu, že autoři a vznik "Wikipedie" je z území Spojených států (USA) považuji tuto záležitost za pouhé pochybení a nedocenění důležitosti překladu.
(Bez podpisu 14:08, 8. 4. 2006 Mada)

Vývoj mozku, tak jak je popisován ve článku, přesně odpovídá vývoji mozku během nitroděložního vývoje. Podíváme-li se na stavbu mozku jednotlivých druhů obratlovců, uvidíme tam stejný postupný vývoj. Pozoruhodná náhoda, že?
Smiřte se s tím, že tento pohled na vývoj je mezinárodně uznávanou věcí, stejně jako fakt, že Země není středem vesmíru. --Bodlina 12:58, 8. 4. 2006 (UTC)
Ať to čtu jak to čtu, žádné vnucování pohledu evolučího vývoje tam nevidím. Článek popisuje mozek a jeho fyzickou strukturu, tak jak odpovídá současnému stavu poznání. O tom, jak vznikl, nebo jak a proč funguje, tam není ani zmínka. Nedovedu si představit, že by to mohlo věřícího člověka urazit. --Petr Adámek 13:01, 8. 4. 2006 (UTC)

"Mezimozek je evolučně mladší část předního mozku.", "Koncový mozek je nejmladší část mozku." - Tak z těchto dvou trvzení nejsem moc moudrý. Koroner

IMHO nějak vypadlo "než co je Mezimozek evolučně mladší ?" ... -- Hkmaly 20:32, 7. 2. 2007 (UTC)

to tu není žádný biolog?[editovat zdroj]

To tu není žádný biolog, co by potvrdil / vyvrátil ty podle mě sexistické řeči na konci článku? Já soudit nemůžu, protože biologii nerozumim :) --Running 20:45, 14. 1. 2007 (UTC)

Asi není :-). Já biolog nejsem, nicméně mám pocit že ty informace nejsou úplně mimo. Je vědeckým faktem (podpořeným mimo jiné ISBN 80-85265-59-1 Lidské tělo), že velký mozek se skládá ze dvou hemisfér, přičemž levá kontroluje pravou polovinu těla, mluvenou a psanou řeč, početní a exaktní vědecké schopnosti a racionální úvahu a je analytická a lineární, zatímco pravá kontroluje levou polovinu těla, umění a jeho vnímání, invenci a představivost a je syntetická a holistická. Nemůžu ovšem říct, jestli souvislost rozvinutosti té které hemisféry s pohlavím je hormonálně daná, statistický fakt s neznámou příčinou nebo prostý sexismus. -- Hkmaly 21:52, 24. 1. 2007 (UTC)
Pro případ, že by si o tom chtěl někdo přečíst na anglické wikipedii, relevantní články jsou en:Lateralization_of_brain_function a en:Left-handed, kde se dokonce píše o teorii podle které vyšší množství testosteronu před narozením může vést k posílení pravé hemisféry a tím leváctví (ale je tam "citation needed", takže ...). -- Hkmaly 22:20, 24. 1. 2007 (UTC)
U téhle lateralizace je ovšem nutné si před každý fakt předložit slovíčka jako "obvykle", "většinou" a někdy "zřejmě", jelikož zvláště evolučně mladé korové útvary jako Wernikeho a Broccovo centrum tuto lateralizaci nemusí nutně respektovat. --SanDiego; 1.LF UK 25. 6. 2010, 07:55 (UTC)

části mozku[editovat zdroj]

jak už jsem sem psal, biologii nerozumím, ale mozek je v části článku "části mozku" rozčlěněn nějak divně... a vůbec, ze slohu hádám, že je to psané tak nějak "podivně"... chtělo by to odborníka, aby to nějak lépe rozčlenil --ॐ मणि पद्मे हूँ - Running 15:41, 9. 3. 2008 (UTC)

To by určitě chtělo, stejně jako 90% článků o lidském těle... --Vojtech.dostal 16:18, 9. 3. 2008 (UTC)
Vrhnu se na to hned jak opravím míchu --SanDiego; 1.LF UK 25. 6. 2010, 07:53 (UTC)

nová verze[editovat zdroj]

Po dlouhé robotě jsem článek o mozku upravil do trochu civilisované podoby. Navrhujte, co by v článku ještě mělo být (ano, vím, že řeknete obrázky, ale ty nejdříve musí někdo nakreslit :) ).--SanDiego; 1.LF UK 27. 6. 2010, 21:28 (UTC)

Hlavně je to celé o lidském mozku, má to být o mozku obecně (tedy asi v pojetí mozek jako nervové centrum obratlovců). Patří sem anatomie mozku různých tříd obratlovců, evoluce mozku, srovnání rozměrů a kapacity, většina současného obsahu patří na lidský mozek. Jsem ochoten na tom spolupracovat, ale v anatomii asi budu potřebovat pomoc. Šel bys do toho? Můžeme se to pokusit dotáhnout na Dobrý článek, je to totiž jeden z 1000 nejdůležitějších článků. --Vojtech.dostal 11. 9. 2010, 10:33 (UTC)
Hotovo --Vojtech.dostal 24. 9. 2010, 21:13 (UTC)

Animovaný gif[editovat zdroj]

Zdravím, myslím si, že nekonečně se opakující animace dosti ruší při četbě. Navrhuji zařídit to buďto tak, aby animace proběhla pouze jednou po načtení stránky, nebo tam nebyla vůbec. Brevon (diskuse) 15. 10. 2014, 16:41 (UTC)

Rozdíl mezi mužským a ženským mozkem existuje.[editovat zdroj]

Jsem tu poprvé (předtím jsem jen opravoval drobné chyby jako neregistrovaný), proto nevím, jak mám zpochybnit faktickou přesnost, ale domnívám se, že rozdíl mezi mužským a ženským mozkem existuje (v článku je to věta, která má odkaz číslo 7). Jako zdroj je uveden článek v časopise 100+1, který je poskládaný z různých útržků citátů.

Já nicméně vycházím z knihy Proč muži myslí tak, jak myslí, ISBN 9788025130728. Jedná se sice o popularizační knihu, ale i tak ji považuji za důvěryhodnější než článek ve 100+1. Popisuje se zde, že například Mediální preoptická oblast je u mužů 2,5x větší, amygdala je také větší, zatímco systém systém zrcadlových neuronů je rozvinutější v ženském mozku, stejně jako přední část cingulární kůry.

Myslím, že by se to mělo opravit. Pokud souhlasíte, opravím to.

Sedím a píšu (diskuse) 31. 10. 2020, 20:43 (CET)Odpovědět

Popularizacni kniha je urcite lepsi zdroj, nez 100+1. - Running 2. 11. 2020, 09:50 (CET)Odpovědět
U takto kontroverzního tématu bych doporučil vycházet spíše z přehledových článků (reviews) v recenzovaných impaktovaných časopisech (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=male+female+brain&filter=pubt.review). --Vojtěch Dostál (diskuse) 2. 11. 2020, 10:38 (CET)Odpovědět