Diskuse:Krušnohorské plató

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Petr Kinšt v tématu „Hodnocení úprav v rámci kurzu PřF UK

Obrázek, čeština[editovat zdroj]

@Jana Šindlerová:

  • Opravdu je na obrázku v infoboxu Božídarský Špičák? Řekl bych, že fotka je naopak focená z úpatí Božídarského Špičáku směrem k Neklidu (v pozadí jsou vidět tamní větrné elektrárny). Kromě toho, že fotka není příliš kvalitní, nejsem si jistý, zda se hodí jako reprezentativní obrázek z EVL, protože zobrazuje krajinu na její samotné hranici nebo dokonce za ní.
  • V sekci geologie mícháte geologii s geomorfologií. Otázkou je, zda je nezbytné uvádět nadmořské výšky vrcholů, které navíc leží mimo EVL.
  • V sekci o flóře by to chtělo zredukovat počet výskytů slovesa nacházet. Obecně by si text zasloužil lepší sloh i pravopis.
  • V sekci těžba píšete o šesti obdobích, ale v následujícím textu jste je zredukovala na dvě až tři. Poslední věta „Těžba hnědého uhlí je nyní již...“ není úplně česky. Otázkou je souvislost hnědého uhlí v pánvi s EVL.

--Petr Kinšt (diskuse) 7. 11. 2022, 20:04 (CET)Odpovědět

@Jana Šindlerová: Prosím neodstraňujte údržbové šablony, aniž byste je vyřešila. Cedule není vhodný zdroj. Těžbu rašeliny opravdu prováděl Sovětský svaz? Možná že ano, ale těžko tomu věřit, a právě proto taková tvrzení vyžadují věrohodné ověřitelné zdroje. --Petr Kinšt (diskuse) 11. 12. 2022, 21:01 (CET)Odpovědět

Hodnocení úprav v rámci kurzu PřF UK[editovat zdroj]

Některé problémy už byly zmíněny, souhlasím, že informační tabule není vhodný zdroj. Vzhledem k tomu, že touto referencí dokládáte poměrně velké množství informací, bylo by vhodné zajistit ještě další, vhodnější zdroj.

V kapitole Ochrana je pouze tabulka, která je prakticky bez úprav převzata z citovaného dokumentu. Toto je dost na hraně, určitě bych doporučoval referenci přemístit tak, aby bylo jasné, že patří k celé tabulce, ne jen k jednomu řádku (buňce). Dále by bylo vhodné tabulku nějak okomentovat a vysvětlit (příp. odstranit) číselné kódy u jednotlivých stanovišť. Asi nejlepším řešením by bylo tabulku smazat a nahradit ji textem, samozřejmě s uvedenou referencí. --Hugo (diskuse) 21. 12. 2022, 09:45 (CET)Odpovědět

Já tu vidím navíc problém s celkovým uchopením článku. EVL je rozsáhlá, rozdělená na dvě části s komplikovanými hranicemi a zasahuje na dvacet katastrálních území. Není triviální takové území encyklopedicky popsat, zvláště když kromě SDO neexistuje prakticky žádný zdroj, který by se jí věnoval. V článku bez bližších znalostí území nejde rozlišit části věnované obecně Krušným horám a konkrétně EVL. V přírodních poměrech je uveden Klínovec nebo Meluzína, ale ani jedna hora se v EVL nenachází. Na Meluzíně navíc kromě několik a skalek opravdu žádné skalní město není, a Meluzína ani není zmíněna v uvedeném zdroji. Mimo EVL leží i poměrně podrobně popsané rašeliniště u Perninku, které tu navíc má vlastní článek. Kapitola klima je neúplná, protože EVL zasahuje do tří klimatických oblastí (CH4, CH6 a CH7). Srovnávat potoky a řeky s umělým vodním kanálem mi nepřipadá úplně vhodné.
Kdybych musel článek napsat, asi bych se chytil toho SDO a článek koncipoval jako výtah doplněný stručnými informacemi k významnějším lokalitám (viz překryv s CHÚ v DRUSOPu), které tu už vesměs mají vlastní články. --Petr Kinšt (diskuse) 21. 12. 2022, 17:16 (CET)Odpovědět