Diskuse:Kleopatra VII.

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kleopatra nebyla faraon ? -- Hkmaly 09:32, 26. 2. 2006 (UTC)

Nerozumím vaší otázce, ale v zásadě platí jedno: titul egyptského vládce ve starověku zněl "král Horního a Dolního Egypta". Termín faraon používali hlavně Řekové (je odvozen z názvu královského paláce, asi jako bychom amerického prezidenta nazývali "Bílý dům") a co je rozhodující, egyptologové ho vůbec nepožívají. Stačí nahlédnout do Ilustrované encyklopedie starého Egypta (tak se to myslím nazývá). Přimlouvám se proto, aby se psalo co nejvíce král, protože tak zněl oficiální titul. Jirka O. 12:56, 26. 2. 2006 (UTC)
1) Jde mi hlavně o to, proč není zařazená do Kategorie:Faraoni, tak jako většina ostatních "králů Horního a Dolního Egypta".
2) Podle en:Pharaoh to sice nebyl titul, ale jako oslovení se to používalo i v Egyptě. -- Hkmaly 13:05, 26. 2. 2006 (UTC)
3) Bílý dům by v těchto věcech neměl diktovat, Bílý dům reagoval prohlášením, Bílý dům dále trvá na nové rezoluci ... With the White House saying, The White House has rejected a UN report ... ano, vidím tu podobnost, a to měli egypťani o pár tisíc let víc času. -- Hkmaly 13:19, 26. 2. 2006 (UTC)

Pokud jde o kategorii, je to ok, asi by tam být měla, když jsou tam i ostatní panovníci. Ale s tím termínem faraon bych obecně opravdu šetřil, prostě proto, že se v odborné literatuře nepoužívá – dokonce jsem ho nenašel ani ve staroegyptsko-německém slovníku, který vlastním. A v Gardinerově Gramatice je mu věnováno minimum místa, na rozdíl od výkladu oficiální titulatury. Nejlepší by podle mne bylo psát egyptský král, nebo král té a té dynastie – ostatně jsem Seznam králů starého Egypta úmyslně nazval právě takto. Jirka O. 13:38, 26. 2. 2006 (UTC)

navrh upravy...[editovat zdroj]

nechci upravovat cizi text, zvlaste kdyz se nedoporucuje mazat, navrhuji tedy tady drobnou upravu: vetu "... s nímž měla syna Caesariona, pozdějšího nominálního krále Ptolemaia XIV. (4430)." bych zkratil na "s nímž měla syna Caesariona." ... kdyz uz je Ptolemaios XV. Caesar popsany... Taky bych posunul cislovani jejich bratru... Protoze Ptolemaios XII. byl snad jeji otec, bratri byli XIII. a XIV. To ostatne tvrdi i anglicka verze - en:Cleopatra VII of Egypt, nebo namatkou tento clanek

Otvirak

Jen detail[editovat zdroj]

Dobrý den, dělám referát na Kleopatru VII a vsiml jsem si ze v poslednim clanku kus textu chybí...měl bych navrh co by tam mohlo být dáno:


Poté spolu s Marcem Antoniem usilovala o obnovu původních hranic ptolemaiovské říše z počátku 3.stol.př.n.l.


Není toho sice moc ale myslim ze je to docela podstatne


Nataniell