Diskuse:Kalomel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Hugo v tématu „Chyba v článku - projímadlo

Podle mě by se mělo sloučit s článkem Chlorid rtuťný, neboť pojednávají o téže látce, jen z jiného úhlu. Mají i stejné interwiki. --Beren 16:42, 3. 1. 2007 (UTC)

Myslím, že tady jsme v opačné pozici než enwiki nebo dewiki. Tam mají článek o chloridu rtuťnatém jako o chemické látce a z minerálu na něj vede redirekt. Vyzkoušejte anglicky Calomel, německy Kalomel. V tomto případě by to šlo, protože v chloridu není téměř nic (a udělat redirekt?). Nejlepší by ovšem bylo přeložit článek. Obecně bych nedoporučoval dávat do jednoho článku chemickou látku a minerál z ní složený i když mají stejné názvy. Nicméně v části „Využití“ by se mohly prolnout. --MiF 00:00, 4. 1. 2007 (UTC)

Chyba v článku - projímadlo[editovat zdroj]

"Kalomel je často využívaný v lékařství (např. jako projímadlo)" - podle anglické wiki se rtuťnou sloučeninou lze otrávit (dost pochopitelně), a toto "lékařské využití" patří pár set let nazpět :) To je asi nějaké nedorozumění, které by chtělo opravit.

Stran využití, podle této stránky se využívá v IR optice jako polarizér a dělič paprsku: https://www.calomel.cz/products/about-calomel/ 94.142.236.158 9. 1. 2023, 22:48 (CET)Odpovědět

Díky za postřeh, medicinální využití jsem z článku vymazal. --Hugo (diskuse) 10. 1. 2023, 05:36 (CET)Odpovědět