Diskuse:Jordánsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Velikost[editovat zdroj]

Jsem zmaten velikosti Jordanska, uvadime jiny udaj nez treba en, oficialni stranky Jordanska nebo min. zahranicnich veci, ale shodny udaj s treba ruskou wiki a z CIA. Zaroven uvadime, ze je 112 ve velikosti na svete (coz je takove wikidogma), ale v zebricku ho mame na 109 miste, jine wiki sice v clanku Jordansko drzi dogma o 112 miste, ale v tabulce se jim bez ohledu na uvadenou velikost pohybuje na ruznych mistech (i vetsi Jordansko muze byt hure umistene, nez mensi Jordansko) a tak je na portugalske 109, na en a es 111. Zajimavosti je arabska wiki, ktera ho ma na 112 miste v zebricku, ovsem v clanku uvadi 110 misto a ruska, ktera take uvadi 110 misto, ale v zebricku ho ma 109. Dost me to prekvapilo, jinak tistene enc co mam v dosahu uvadi bud male nebo velke Jordansko anebo se pohybuji mezi temito udaji. Mohl by me nekdo vysvetlit jak je to mozne? --Vrba 5. 6. 2009, 09:36 (UTC)

Ten zmatek kolem velikosti určitě souvisí se Západním břehem. Já zas nechápu, proč je jako související článek Zajordánsko, což se přesměruje zpět na Jordánsko.--Chaim 26. 1. 2010, 13:25 (UTC)

Chtěl jsem odstranit vandalismus z této stránky, ale nějak jsem se do toho zamotal a udělal víc škody než užitku. Pokud to někdo opraví budu rád. Ještě jednou se moc omlouvám -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Tonda Novak (diskusepříspěvky) 10. 5. 2011 (CE(S)T)

Historie[editovat zdroj]

V článku je odkaz na neexistující stránku Dějiny Jordánska. Zbytek kapitoly je výrazně nekonzistentní a postrádá důležité informace. Buď by to chtělo zmíněnou stránku vytvořit nebo doplnit informace do tohoto článku a odkaz zrušit. -- Vachovec1 (diskuse) 17. 6. 2012, 13:26 (UTC)

Palestinci nejsou arabové![editovat zdroj]

Jak tedy autor může napsat, že Palestinci tvoří asi 55% arabského obyvatelstva Jordánska?! Autor by tento nesmysl měl opravit!

Ing. P. Gabriel pgjed@seznam.cz

-- Tento komentář byl přidán 7. 12. 2012

Omyl - Palestinci JSOU Arabové![editovat zdroj]

Jméno Palestina dali tomuto území Římané, když je dobyli počátkem našeho letopočtu a připojili je ke své syrské provincii. Znovu je oživili Britové, když mandátní území, jež jim připadlo po porážce Osmanské říše, pojmenovali "Britské mandátní území Palestina". Jeho obyvatelé, ať už Židé nebo Arabové, byli tedy "Palestinci", nikoli ve smyslu národnostním, ale čistě územním. Teprve po r. 1967 (Šestidenní válka) se toto označení začalo užívat pro arabskou část obyvatelstva, která se však ničím neliší od obyvatel Jordánska, Libanonu, Sýrie nebo Iráku. Všichni jsou to Arabové, hovoří i píší arabsky, mají společnou kulturu i náboženství. Viz heslo Palestinci.

--Paxt (diskuse) 27. 10. 2013, 21:17 (UTC)