Diskuse:Jmeniny v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Vlout v tématu „V Česku

Zdroje nedostatečné[editovat zdroj]

Proboha co je to za seznam? Vždyť tam vůbec není uvedeno, čí seznam to je, kdo ho sestavil. Jako zdroje jsou jen jakési dvě poloanonymní aplikace. Jestli ten seznam sestavila nějaká komise Národní fronty anebo třeba Obchodní tiskárny Kolín, tak by to tam mělo být jasně napsané! --ŠJů 3. 11. 2009, 18:38 (UTC)

Já se divím, že zrovna svátky chcete mít zdrojované, věc, kterou každý ví. Co jsem se díval, je vše dobře. Kdo nevěří, ať si vezme kalendář a ověří. Nemusí být snad napsáno, že ten a ten ústav či parlament schválil, kdo a kdy má svátek.--Mirek256 3. 11. 2009, 21:32 (UTC)
Vydavatelů kalendářů je víc a každej si tam může napsat jakékoliv jméno. Není to ničím a nikým stanoveno. Nedávno o tom byla zpráva v TV. --Jowe 3. 11. 2009, 21:37 (UTC)
přidávám odkaz [1] --Jowe 3. 11. 2009, 21:39 (UTC)
@Mirek256 (po edit. konfl.): Jak, dobře? Co znamená "dobře"? Každý vydavatel kalendáře si může napsat jména jaká chce, a článek, ze kterého vůbec není jasné dokonce ani to, kdo zrovna tento seznam vytvořil, ze kdy a odkud údaje pcohází atd. je encyklopedicky bezcenný. Bez důvěryhodných zdrojů (důvěryhodný zdroj má především alespoň takové základní atributy jako nějakého autora nebo vydavatele) to tu nemá co dělat. Navíc bychom měli vyžadovat nezávislé zdroje (t. j. nezávislé na těch, kdo ty seznamy sestavují). Vaše představa, že je schvaluje parlament či nějaký ústav, jen dokládá, jak to dopadá, když se články píší jen na základě toho, že "každý ví". Teď se o tom začlo všude psát, já se chtěl podívat do článku, jak se věci mají, a místo solidních článků najdu anonymní výpisky, které nesplňují ani základní encyklopedické požadavky. A to tu prosím ještě ani nemáme žádný článek o církevním kalendáři, jehož jsou tyto "kolínskotiskárenské" jmeniny víceméně parodií. --ŠJů 3. 11. 2009, 21:46 (UTC)
Kolego, většinu svátku jsi nikdo nevycucat z prstu, např. Miroslav 6. března, Eva 24.prosince, Hanka 15. srpna, Marie 12. září. Jsou modernější jméno, ale nemyslím zrovna, když zůstanu u sebe, že bych příští rok měl svátek jakýkoliv jiný den. Všechny co znám, celý život slaví svátek ve stejný den...abych se podíval každý rok do kalendáře, a zjistil, příští rok mám svátek např. na silvestra, to opravdu myslím nehrozí. Nebo myslíte, že kolínské tiskárny přehodí Václava z 28. září, či Josefa z 19. března či Martin příští rok protože letos přijel dřív, bude mít svátek na Renatu (13. října, to letos přijel)? Změnit se může cokoliv, ale toto opravdu ne. A církevní svátky se určitě jen tak taky měnit nebudou, ty jsou dané po staletí, a nějaký autor kalendáře je asi jen tak nezmění. Každá církev je asi má jiné, ale římskokatolická církev je určitě nebude měnit jen tak ze srandy. Tři králové (Baltazar, Kašpar a Melichar) určitě budou, i když my se už dávno obrátíme v prach 6. ledna, pokračovat nebudu.--Mirek256 3. 11. 2009, 22:04 (UTC)

V českém kalendáři v letech (min) 1948 - 1953 byl 19.října svátek Petra , já mám v křestním listu Petr z Alk., pak ho nahradila Michaela a já tedy svátek v můj den skoro celý život neslavím. Syn Petr ho slaví 22.února, jak je zde psáno. Z tohoto titulu pokládám tento seznam za neúplný, těch jmen zaniklých či měnících umístění v českých kalendářích bude víc.--Zákupák 4. 4. 2010, 17:45 (UTC)


V Česku[editovat zdroj]

Jako základní název navrhuju "Jmeniny v Česku". Je to standardní základní tvar názvů článků na české Wikipedii (Městská hromadná doprava v Česku, Národní parky v Česku, Kraje v Česku, Seznam měst v Česku...), oficiální politický název patří k politickým článkům a vlastním jménům institucí (Vláda České republiky, Státní symboly České republiky, Parlament České republiky...). Chrzwzcz (diskuse) 27. 10. 2015, 19:22 (CET)Odpovědět

Nejsem proti. Ale raději zde ten návrh nechte nějakou dobu, ať se případně může vyjádřit více wikipedistů (když se takové potencionálně sporné věci přesouvají hned, může z toho nakonec vzniknout editační válka). --Vlout (diskuse) 27. 10. 2015, 19:32 (CET)Odpovědět