Diskuse:Jicchak Navon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Shlomo v tématu „Sefardi, nebo mizrachi?
  • VyřešenoVyřešeno Zkusil bych najít, kde našel/potkal manželku
  • VyřešenoVyřešeno Rovněž tak během tohoto období došlo ke kontroverznímu stažení se ... - dopsal bych stažení vojsk
  • PřesunutoPřesunuto Během své návštěvy vystoupil před egyptským parlamentem s projevem v arabštině - zkusil bych napsat ve větě, o čem ten projev byl. Třeba mne by to zajímalo :)
    • Ten jeho projev jsem bohužel nikde nenašel. Že měl před egyptským parlamentem projev v arabštině jsem našel na jednom ruském webu, ale víc tam uvedeno není. --Faigl.ladislav 8. 2. 2010, 22:39 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Navonova tvorba se ale dotkla i televizní produkce; byl autorem televizního pořadu popularizujícího život sefardské komunity - dopsal bych název seriálu

--Chmee2 8. 2. 2010, 19:16 (UTC)

Gothicovy připomínky[editovat zdroj]

Ahoj Láďo, výborný článek. Přečetl jsem spíše zběžně, takže mám jen pár připomínek:

  • VyřešenoVyřešeno Věta Než se stal prezidentem, zastával různé funkce v izraelské státní správě, a to především na ministerstvu školství a kultury, kde se zasadil o rozvoj v mnoha oblastech, který je patrný dodnes. by IMHO chtěla ozdrojovat.
  • VyřešenoVyřešeno Svatbu měli roce 1963 a po několika letech snažení o děti se jim narodila dcera Na'ama a syn Erez. Docela jsem se při čtení té věty usmíval ;-) Spíš bych to formuloval: po několikaletém snažení splodit potomka....nebo tak něco :-)))
  • VyřešenoVyřešeno Možná bych ozdrojoval věty: ...byl zvolen poměrem hlasů 86 pro, 0 proti, 11 se zdrželo a 23 hlasovacích lístků nebylo vyplněno. + Za jeho působení na ministerstvu došlo ke 30% rozšíření výuky arabštiny.
  • VyřešenoVyřešeno V předvečer 60. výročí vzniku Izraele varoval před hrozbou Íránu a vyzval k uzavření míru se Sýrií, který by podle něj oslabil vliv Íránu v regionu. - nějak bych upřesnil, co znamená „hrozba Íránu“ :-)

Toť ode mne asi vše. :-) --Gothic2 9. 2. 2010, 11:23 (UTC)

Moc děkuju za zkouknutí :) --Faigl.ladislav slovačiny 9. 2. 2010, 13:22 (UTC)

Sefardi, nebo mizrachi?[editovat zdroj]

Tady se Navon označuje jako první sefardský prezident Izraele, ale v článku o Moše Kacavovi se píše, že Kacav byl ve funkci prezidenta druhým mizrachi po Navonovi. Vyznáte se v tom někdo? --Gottschalk (diskuse) 15. 4. 2023, 18:56 (CEST)Odpovědět

Ty dvě skupiny se často zaměňují, popř. hážou do jednoho pytle coby „neaškenázové“, takže mohlo někde dojít ke zmatení pojmů. Pokud tomu dobře rozumím, byl Navon sefard, zatímco Kacav má původ z Persie. Společné mají to, že narušili „monopol“ aškenázského prezidentování.--Shlomo (diskuse) 17. 4. 2023, 10:50 (CEST)Odpovědět