Diskuse:Jiří Dienstbier starší

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je tam stále šablona Pracuje se, takže aby se nezapomnělo: Jiří Dienstbier je nikoli byl český politik. Glivi 15:13, 27. 3. 2007 (UTC)

No já to tam dal takto záměrně, na jedné nedávné přednášce říkal, že se už necítí být politikem, a jeho aktivity v posledních letech to potvrzují. Ale nechme to tak, třeba ho nominují na prezidenta, tak ať tu ten článek je:-)
Jinak je to potřeba trochu dodělat (hlavně působení v politice atd.), pak dám šablonu pryč. --Mirekk 22:54, 27. 3. 2007 (UTC)
Ta šablona slouží k tomu, aby ostatní informovala, že nemají provádět drobné změny (opravy překlepů, typo, atd.), protože autor na článku stále pracuje a mohlo by zbytečně docházet k editačním konfliktům. Neměla by tedy zůstávat jen proto, že je článek nedodělaný - k tomu slouží spíše šablona pahýl, nebo pahýl - část. Glivi 10:13, 28. 3. 2007 (UTC)

"mě je od dětství vlastní..." - to "mě" je tam špatně schválně jako součást výroku? Nevím, nemělo by se to opravit, i když to možná autor napsal špatně? --Ozzy 14 14:25, 18. 11. 2007 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

Navrhuji přejmenování na Jiří Dienstbier starší, analogicky navrhovanému přesunu článku Jiří Dienstbier (1969) na Jiří Dienstbier mladší. Slaigo (diskuse) 9. 5. 2012, 12:08 (UTC)

Nemá náhodou Jiří Dienstbier (1969) syna? Nejmenuje se taky Jiří? Nebude mít tento syn syna Jiřího? PB0305 (diskuse) 9. 5. 2012, 13:05 (UTC)
To jsem nezkoumal, nicméně je to možné. Pokud by se tento třetí Jiří stal v budoucnu encyklopedicky významným, pak jistě nebude problém o něm založit článek Jiří Dienstbier nejmladší, obdobně jako se označují Rudolfové Hrušínští (u nichž je ovšem Rudolf Hrušínský „starší“ evidentně nesrovnatelně významnější, takže v jeho případě byl zvolen asymetrický rozcestník). Slaigo (diskuse) 9. 5. 2012, 13:18 (UTC)
No jo, já vím. Přesto to označení nejstarší, starší, mladší, nejmladší je asi méně přehledné než by bylo Rudolf Hrušínský (1897), Rudolf Hrušínský (1920), Rudolf Hrušínský (1946), Rudolf Hrušínský (1970). Nicméně asi opravdu častěji se používá označení jako nejstarší, starší, mladší, nejmladší, ... PB0305 (diskuse) 9. 5. 2012, 13:51 (UTC)
Do určité míry Vás chápu. Nicméně si myslím, že použít jako rozlišovač rok narození je opravdu až poslední možnost. Navíc rok narození politiků si těžko někdo pamatuje (ačkoliv rozlišovač není prioritně určen k zapamatování). Slaigo (diskuse) 9. 5. 2012, 14:33 (UTC)

Proti přesunu. Tento článek IMHO stále pojednává o dominantním nositeli jména. Až se Jiří Dienstbier mladší stane prezidentem republiky, nebo získá jinou významnou ústavní funkci, pak lze vytvořit symetrický rozcestník.--Kacir 24. 5. 2012, 12:01 (UTC)

A mimochodem současný rozlišovač (1969) u Jiřího Dientsbiera mladšího je v souladu s Wikipedie:Rozlišovač:

  • (<rok narození>–<rok úmrtí>), u žijících (<rok narození>) – k rozlišení stejnojmenných osob, pokud je nelze rozlišit vhodnějším rozlišovačem, například (spisovatel).--Kacir 24. 5. 2012, 12:07 (UTC)
Vhodnějším označovačem pro Jiřího Diensbiera mladšího je právě to slovo mladší, viz přiložený obrázek. Slaigo (diskuse) 24. 5. 2012, 14:23 (UTC)
Wikipedie jako encyklopedie ovšem preferuje jednotný styl, tedy řídí se WP:VaS, kam je kategorizována nápověda WP:Rozlišovač a upřednostňuje formu ve WP:RZL.--Kacir 24. 5. 2012, 14:30 (UTC)
Jednotný styl je hezká věc, ale především je potřeba vzít v úvahu očekávanost názvu. V těchto případech se v reálném životě i na Wikipedii používá přídomek „starší“, „mladší“ apod. (v angličtině „Jr.“), a to bez závorky. Bude-li zájem, můžu příslušné články vyhledat, jednalo by se o desítky položek. Slaigo (diskuse) 24. 5. 2012, 14:43 (UTC)
Jednotný styl slouží k přehledné (jednoznačné) orientaci a klasifikaci článků na Wikipedii. Navrhněte změnu ve WP:RZL, kdy se bude jako pseudorozlišovač u příslušných osob používat „starší“ a „mladší“ (pseudorozličovačem myslím slovo bez závorky). Stále ale platí současný stav, viz např. Vladimír Beneš (1921) a Vladimír Beneš (1953). Ano, takové názvy článků osob, které odlišují dvě osoby jako mladší a starší, jsou možné, ale zatím je to v rozporu s používáním rozlišovačů na české Wikipedii.--Kacir 24. 5. 2012, 14:54 (UTC)
Já si to zas tak úplně nemyslím. Pseudorozlišovač není v technickém smyslu rozlišovač, a proto se na něj nevztahuje „nápověda“ o rozlišovačích. Rozlišovač je údaj v závorce na konci názvu článku sloužící k rozlišení článků, které by jinak měly stejný název. Pokud se článek v souladu s očekávaností názvu jmenuje Rudolf Hrušínský mladší, pak není žádný důvod přidávat k němu rozlišovač (není důvod existence článku téhož názvu o jiné osobě); uvedený článku ostatně také v názvu rozlišovač neobsahuje. Změnu dotyčné „nápovědy“ není třeba navrhovat, protože ta se vztahuje jen na rozlišovače, nikoliv na – jak píšete – pseudorozlišovače. Stejně tak pokud se článek jmenuje Národní divadlo Brno, nepotřebuje rozlišovač, protože v Brně je národní divadlo jen jedno. Slaigo (diskuse) 24. 5. 2012, 15:10 (UTC)
A on se někdo jmenuje Rudolf Hrušínský mladší, nebo Jiří Dientsbier mladší? Pokud je to tak zapsané v rodném listě, pak ano, v dalších případech má primární název článku odrážet úzus WP:RZL.
U Národního divadla Brno se jedná z Vaší strany o zavádějící informaci, protože v obchodním rejstříku název zní Národní divadlo Brno a není žádný důvod užít rozličovač, pokud název představuje pouze celý název divadla.--Kacir 24. 5. 2012, 15:30 (UTC)
Wikipedie se samozřejmě nepíše podle rodných listů, ale podle publikovaných zdrojů... Pokud publikované zdroje uvádí mladší, nevidím důvod ho nepoužívat (určitě nelze tvrdit, že by používání bylo v jakémkoliv rozporu s WP:RZL, protože "mladší" není rozlišovač, a proto se na něho toto doporučení ani nemůže vztahovat). V tomto případě bych považoval za vhodné řešení, mladšího přesunout na Jiří Dienstbier mladší, staršího ponechat (protože je stále známější). --marv1N (diskuse) 24. 5. 2012, 18:40 (UTC)