Diskuse:Horizont události

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zkomolený český název[editovat zdroj]

Bohužel, překladatelé, připravující českou verzi filmu, netušili, že autory spojení "Event Horizon", kterým je kosmická loď a celý film pojmenován, nejsou tvůrci filmu, ale že ti jej pouze převzali z obecné teorie relativity, a že jediným správným českým ekvivalentem je horizont událostí. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.70.28.199 (diskuse)

Toto není problém Wikipedie, ale překladatelů filmu. --Ragimiri 7. 3. 2010, 14:08 (UTC)

Nikdo netvrdí, že by to byl problém Wikipedie. Je to jen doplňující informace k filmu, vysvětlující jeho nesmyslný český název, protože nesmyslnost názvu cílem tvůrců nebyla. Situace je podobná, jako kdyby nějaký hypotetický film byl v české variantě vydán vinou selhání při překladu pod názvem "Okno hurikánu" a diváka by třeba zajímalo, znamená-li to něco, nebo je-li to jen nějaká invence autorů bez hlubšího smyslu. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.70.28.199 (diskuse)

A tato doplňující informace má svůj zdroj nebo je to jen vaše domněnka? --Ragimiri 8. 3. 2010, 09:12 (UTC)
Vzhledem k tomu, na jakém principu ta loď měla pracovat a vzhledem k názvům v jiných jazycích a popisu filmu se jedná o evidentní fakt. Např. citace z anglické verze wikipedie: "(...)the gravity drive section of the ship falling into the titular "Event Horizon" of a black hole,(...)"