Přeskočit na obsah

Diskuse:Hmotné a procesní právo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozdělení[editovat zdroj]

Navržené rozdělení nepovažuji pro encyklopedii za vhodné, protože jeden z pojmů se nejlépe vysvětlí tím druhým. Naopak článek Hmotné právo by bylo lepší nahradit redirektem. --Sokoljan 17. 7. 2011, 18:50 (UTC)

Skutečně nechápu vaši argumentaci. Jde o dvě právní odvětví, která se vzájemně nevysvětlují... Nesmysl. --Wikipedista:BobM d|p 1. 2. 2012, 18:00 (UTC)
To v žádném případě, hmotné právo by mělo mít vlastní článek, stejně jako procesní. Je to sice jedno ze základních dělení objektivního práva, ale kolega BobM má pravdu, nevysvětlují se navzájem. Každý subsystém jen upravuje jinou oblast právních vztahů. fext 1. 2. 2012, 18:18 (UTC)

Vážení kolegové, odvětví se samozřejmě nevysvětlují, ale - jak jsem napsal- vysvětlují se pojmy. Zkuste si sami popsat jeden i druhý tak, aby se v tom vysvětlení neobjevil ten druhý. Jinak nemám nic proti tomu, aby měl každý svůj článek, jen se mi zdá dobré pro první poučení čtenáře, aby pochopil, v čem se od sebe liší. Zdraví --Sokoljan 1. 2. 2012, 18:29 (UTC)

Obě témata slučovat do jednoho je prostě nesmysl. A my zde nepíšeme o pojmech ale o tematech. Vaši argumentaci považuji za absurdní. Už rozsah obou by zakládal pro rozdělení. --Wikipedista:BobM d|p 1. 2. 2012, 18:32 (UTC)
To je úplně jednoduché, jak už jsem psal, oba subsystémy upravují jiné oblasti právních vztahů. Tedy např. takto: hmotné právo je souhrn právních norem, které stanoví svým adresátům subjektivní práva a povinnosti; procesní právo je souhrnem těch norem, které regulují proces, postup, jak se domoci svých subjektivních práv či jak realizovat své subjektivní povinnosti. Anebo nějak podobně :-) ale skutečně to není jako dobro a zlo nebo černá a bílá. fext 1. 2. 2012, 18:46 (UTC)

Na rozdíl od Vás mám dost dlouhou zkušenost s tím, že to musím studentům vysvětlovat a také zkoušet. A nebylo by přece jen lepší, kdybyste se trochu mírnil ve výrazivu? Možná byste třeba pochopil, co považujete za absurdní nesmysl. Opakuji znovu, že nemám nic proti samostatným článkům, jen bude trochu problém, co napsat o hmotném právu. To totiž není žádné odvětví, nýbrž souhrnný pojem pro všechna možná právní odvětví - kromě práva procesního. Zdraví --Sokoljan 1. 2. 2012, 18:42 (UTC)

NO ono to je vidět na stavu článku. --Wikipedista:BobM d|p 1. 2. 2012, 18:44 (UTC)
Nikoli, existuje občanské právo procesní, trestní právo procesní, správní právo procesní... fext 1. 2. 2012, 18:47 (UTC)