Diskuse:Histologický preparát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nebylo by vhodnější článek přejmenovat na histologické preparáty? Přeci jen, pod pojem mikroskopické preparáty patří i preparáty z rostlin, mikrobiologické preparáty, preparáty pro fázový kontrast, mikroskopii v zástinu, konfokální mikroskop,.... Formol 21:49, 13. 5. 2008 (UTC)

Jednak je z článku Histologické preparáty #REDIRECT na mikroskopické preparáty a tento název (Mikroskopické pr.)je lege artis, držím se názvosloví skript prof. Jelínka, dlouholetého šéfa Ústavu histologie. Pokud se jedná o další preparáty rostlin etc. , o těch lze také v tomto smyslu říci, že jsou stejně mikroskopické jako histologické, to je tautologie. Zdraví --Kacir 23:37, 15. 5. 2008 (UTC)
Ovšem mikroskopické preparáty, kde nejsou zkoumány tkáňové strukury, zejména u neživých materiálů nejsou histologickými. To je fakt. Pokud chceš změnit název článku, tak samozřejmě učiň. --Kacir 00:55, 16. 5. 2008 (UTC)
Prof. Jelínek je přeci jen lékař a histolog, rostlinné preparáty i živé kultury ho moc nezajímají. Změna názvu by měla smysl, kdybych k mikroskopování něco pořádného dopsal - a to teď nestíhám ;-) Formol 10:24, 16. 5. 2008 (UTC)

Mikroskopické preparáty jsou mnohem širší pojem než histologické preparáty. V botanice se pojem histologie nepoužívá, v mikrobiologii nebo mikroskopickém studiu neživých předmětů už nemá smysl vůbec žádný. Článek je buď potřeba radikálně rozšířit (a ze stávajícího obsahu udělat jednu z kapitol) a nebo přejmenovat. --Kyknos 5. 5. 2010, 10:23 (UTC)