Diskuse:Gnómón

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Gnómón

Tady je zase otázka, zda vzít za základní heslo zkomoleninu gnómon, nebo podle mého názoru správnější gnómón (je to koncovka -ón, kterou známe třeba od Platóna, Apollóna a pod.). V odborné literatuře se, obávám se, užívá obého přibližně stejně často. Každopádně jsem udělal přesměrování z Gnómónu, kdyby to někdo hledal v dlouhé formě. --Mmh 23:29, 16. 9. 2006 (UTC)

Polos vs. Gnómon[editovat zdroj]

Nemám teď čas to opravit, ale to na obrázku není gnómon a také první část textu popisuje něco jiného. Gnómon je svislý anebo obecněji kolmý na plochu, kam se zobrazuje. Pokud je ukazatel slunečních hodin rovnoběžný se zemskou osou, nazývá se polos. [1] --egg 3. 8. 2008, 20:10 (UTC)

Gnómón[editovat zdroj]

Obrázek k tomuto článku opravdu neznázornuje Gnómón. Navrhuji smazat. --88.208.104.39 8. 4. 2009, 12:17 (UTC)

Jste si plně jistý?--frettie.net 8. 4. 2009, 16:05 (UTC)
Bohuzel nejsem odbornik a astrolog za kterym by stalo mnoho knih,mnoho let studia a tuna zkusenosti. Ohledne rozdilu v názvosloví mezi gnómónem, polosem a stylusem jsem čerpal pouze z internetu, anglicke wikipedie a encyklopedie Britannica. V souvislosti s gnómónem je vždy uváděn pravý úhel respective kolmost na rovinu.

Pro slovo Gnómón jsem na internetu našel použití pouze ve vztahu ke konstrukci slunečních hodin nebo k matematice (kde slovo gnómón má širší obsah, jak je patrno z historie slova). Tudíž toto dílo nijak čas nezobrazuje a jako nástroj pro vyjádření nějaké matemaické skutečnosti také neslouží. Za gnómón by se dal považovat pouze kamenný podstavec, kdyby jeho stín sloužil k odečítání času, protože podstavec je kolmý k rovině země. Přestože je na žulovém napise napsáno gnómón myslím že železná šipka na vrcholu sloupu pouze ukazuje osu otáčení země popřípadě míří na polárku. Předpokládám tedy že zobrazovaný sloup v Třebíči slouží jako podstavec pro umělecky ztvárněný kovový šíp který má znázorňovat pouze směr osy otačení zeměkoule, protože nikde nevidím žádný ciferník. Samozřejmně bych byl rád kdyby moje slova tady potvrdil nějaký odborník-akademik ale sam za sebe říkám : NE na obrázku není Gnómón!!. Pokusím se nafotit nejakého typického představitele gnómónu a pak sem přidám;o)--Lino 9. 4. 2009, 11:24 (UTC)

@Frettie, Lino: Po 13 letech jsem problematický obrázek smazal :-). Nyní dva nezpochybnitelné, snad stačí. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 16. 1. 2022, 12:55 (CET)Odpovědět