Diskuse:Gallupův seznam nejobdivovanějších lidí 20. století

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tenhle seznam byl předmětem vícera netriviálních nezávislých věrohodných prací? Miraceti 4. 11. 2008, 12:32 (UTC)

O tom nepochybuji, při jeho unikátnosti by bylo divné, kdyby nebyl. Je to jediný kontinuální průzkum obliby světových osobností mezi americkými občany, který probíhal 70 let. A prováděla ho nejprestižnější oragnizace pro výzkum veřejného mínění v USA. Nevyznám se natolik v anglické literatuře, abych šel ty práce teď hledat, ale zdravý rozum mi říká, že subjekt článku je významný a práce nepochybně budou existovat. --Cinik 4. 11. 2008, 13:07 (UTC)
Problém spíš vidím v tom, že se to zjevně týká pouze USA a nepokrývá problém celosvětově - je to drobet zavádějící resp. neobjektivní ** --MiroslavJosef 4. 11. 2008, 13:30 (UTC)
No, to bude tím, že žádný celosvětový průzkum tohoto typu neexistuje. --Cinik 4. 11. 2008, 16:18 (UTC)
Ne, není to jediný kontinuální průzkum. Není to vůbec kontinuální průzkum. Naštěstí metodiku popisují. Seznam vznikl na základě průzkumu mezi vzorkem 1031 Američanů během dvou dnů v roce 1999, kteří ohodnocovali 18 předložených "kandidátů". Těch 18 vybrali (ani neříkají jak - jen "zkombinovali") z výsledků průzkumu na podzim téhož roku a seznamu lidí, kteří se objevili v podobných průzkumech od roku 1948, a několika dalších historických osobností dle jejich uvážení.
Tvé nepochyby nesdílím. Nevidím totiž důvod, proč by někdo měl psát nějaké práce o seznamu. Zpochybnil alespoň někdo ve své netriviální věrohodné práci jeho metodiku? (Stálo mu to za to?) Byla metodika vůbec nějak diskutována? (Stálo to vůbec někomu za to?) Jistě to proběhlo novinami, ale zmínky ve zpravodajství nepovažujeme za netriviální. Seznam je čistý bulvár, který vypovídá nejvíce o tom, jak se cítili Američani před Vánoci 1999.
Chápu, že máš radost z umístění křesťanky. Já taky. Ale to fakt není dobrý důvod sem něco takového tlačit. Miraceti 4. 11. 2008, 14:24 (UTC)
Já ten seznam moc nezkoumal, nicméně vidím, že existuje na dvou wikipediích a v životopisech je uváděn, čili určitý význam mu zjevně je připisován. Důvod proč jsem jej sem dal, nemá nic společného s Matkou Terezou, šlo mi o zamodření odkazu v článku Billy Graham a na portálu Křesťanství (mimochodem sám jsem byl překvapen, očekával jsem, že bude kladen důraz spíše jeho umístění v žebříčcích nejvlivnějších osobností světa). --Cinik 4. 11. 2008, 15:42 (UTC)
Na portugalské asi neexistuje, ten link je asi chybný. Chápu, že je uváděn, ale měl by být uváděn? Dokonce ani na en nejsou uvedeny 2NNVZ (on tam není ani jeden, všechny tři pocházejí od Gallupa).
Zřejmě je lichotivé být ve společnosti Matky Terezy, význam to ale valný nemá. U amerického televizního protestanta bych se ani moc nedivil. Miraceti 4. 11. 2008, 15:50 (UTC)

Je to složité posoudit. refaktorizováno --František Kolkar 4. 11. 2008, 14:48 (UTC)