Diskuse:Extended play

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Chalim Kenabru v tématu „Přejmenování

Přejmenování[editovat zdroj]

Existuje-li český výraz, proč ho nepoužít? Navrhuji tedy přejmenování z anglického Extended play na české Maxisingl. --Bazi (diskuse) 27. 6. 2014, 10:07 (UTC)

Nemyslím, že je to vhodný návrh. Ono to ani v článku není ozdrojováno. Jednak bych upozornil na en:Extended play x en:Maxi single, jednak EP (podle mých zkušeností) mívá buď charakter maxisinglu nebo naopak minialba. Ty pojmy bych nepletl dohromady. --Harold (diskuse) 27. 6. 2014, 10:21 (UTC)
Tak ono se v českém prostředí může použití termínu maxisingl od toho anglického lišit. Ale budiž, v oboru znalec nejsem, takže nechám posouzení na zkušenějších. Jen mám pocit, že extended play jsem v českém prostředí opravdu nepostřehl. I když se možná používá zkratka EP, vidím to spíš jen v překladech z angličtiny. --Bazi (diskuse) 27. 6. 2014, 11:54 (UTC)
Mně to zkrátka přijde jako vnucování českého překladu, který je sice jeden z možných, ale nikoliv jediný. Tedy zatímco "extended play", resp. EP vnímám jako terminus technicus, maxisingl mi přijde jako něco jiného, v řadě případů je takové označení nepřesné až chybné. Toto nebo toto určitě nelze vnímat jako maxisingl (odvozeno od singlu – jednotlivá píseň, resp. z dob gramofonových desek dvojice písní, od přelomu 50. a 60. let určená především pro prezentaci ("vzorek") celého alba v rádiích apod.), ale jakési minialbum, které nedosahuje délky standardního alba, avšak naopak i zcela zásadně překračuje formát singlu. (A ani jsem se u těchto konkrétních desek nesetkal s označením "maxisingl". Jsou prostě označována jako EP.) Na druhou stranu, ano, v řadě případů vyšel 7palcový singl SP se dvěma písněmi (po jedné na každé straně desky) a potom 12palcový maxisingl s onou dvojicí skladeb a navíc třeba s dalšími jednou, dvěma písněmi, ať už odlišnými nebo nějakými alternativními verzemi těch původních. Tam je pojem maxisingl imho legitimní.
Jinak s označením "EP" (jako zkratkou) operuje i sběratelská bible Miroslav Balák, Josef Kytnar: Československý rock na gramofonových deskách: Rocková diskografie 1960-1997 (Indies Records, 1998, ISBN 80-902475-0-4), standardně uvádí i SP (singl), LP (dlouhohrající deska), MP (deska o průměru 10 palců/25 cm) a speciální formáty EPS a LPS. Uvádí také: "Tzv. Maxisingly či Maxi EP (průměr 30 cm) [pozn. Harold: porovnání v jiné rovině než EP = maxisingl] nejsou od LP odlišeny, pokud se přehrávají rychlostí 33 1/3 ot./min. Pokud se přehrávají rychlostí 45 ot./min, spadají pod označení LPS." --Harold (diskuse) 27. 6. 2014, 16:13 (UTC)
Také bych nepřesouval. EP je často minialbum, nová nahrávka, která obsahuje skladby, které nemusí být na žádném LP kapely (ale také mohou - jako bonusy), přitom může být kratší jako maxisingl. Singl/maxisingl naopak stojí hlavně na jedné dvou skladbách, a k nim jsou případně přidány bonusy (remixy, živé skladby atp.) - ale ty hlavní skladby jsou součástí některého LP. Anebo EP neobsahuje novou tvorbu, ale více bonusových skladeb a délkou se blíží LP, třeba až 45 min. - je to spíš kompilace (ale uvedena jako EP).--Chalim Kenabru (diskuse) 22. 7. 2014, 09:23 (UTC)

Když někdo nerozumí termínům v jejich podstatě, sotva může navrhovat původnější synonyma. "Maxisingl" není české slovo, to poprvé, mimoto zcela jasně demonstruje anglické "Single", nikoli "Album" či jinou zvukovou stopu, a to ať už prodlouženou (extended) nebo v opačném směru výkladu tady jinými verbálně zkrácenou na výše zmíněné "Minialbum". Veškerá pravidla pro přesnou definici EP se liší v závislosti od praxe zavedené různými gramofonními firmami v jednotlivých zemích, stejně tak jak normy pro akceptovanou délku krátkého filmu v zámořské vs. evropské kinematografii.

Tradiční singl obsahoval 2 skladby včetně titulní, primárně určené k propagaci malé desky, resp. její zápisy v katalozích a hitparádových žebříčcích. Tehdy však ještě nejestvovaly i ty dlouhohrající, lokalizaci dvou skladeb proto veřejnost vnímala fyzicky, v rámci logistiky jedné desky. Rádiá dle zájmů posluchačů navíc příležitostně favorizovala její vedlejší píseň, což ze strany vydavatelství vedlo k pozdějšímu zavedení tzv. singlu se dvěma stěžejními stranami (tj. "A/A single") uváděnými bok po boku na jeho přebalu. Až s dalším vývojem a soustavným prodlužováním zvukové stopy vinylů se objevily EP či LP desky.

Americká RIAA jejich formát ohraničila 3 až 5 různými skladbami nepřesahujících celkovou délku stopy 30 minut, britská BPI 4 písněmi nepočítajíc případně alternativní verze kterékoliv z písní na EP již zastoupených s maximální stopou 25 min. Tyto protichůdné klasifikace jenom potvrzují, že oba zdroje jsou pouze orientační. V praxi vycházely EP také na vinylech, které prokazatelně přesahovaly časové limity takových nosičů. Jinými slovy, na spolehlivé rozlišení EP je zapotřebí orientace v konkrétním hudebním prostředí nebo přinejmenším v té-které diskografii, nicméně vnějším specifikem je jejich suverénní název, v opačném případě nespoléhají na přepis témy jejich úvodní skladby jako singly.

Jo, a maxisingly, Bazi, tak ty se v ČR zcela jistě na vinylech nikdy neprodávaly a i na CD je jich míň než pramálo. Ale pozdravuji jak neznalce v oboru, tak do nich zamilované Kacíry. MiewEN (diskuse) 5. 8. 2015, 19:27 (CEST)Odpovědět

Pomiňme osobní útoky. Jestli máte nějaké relevantní informace, které by se hodily do článku, doplňte je tam. A nezapomeňte je náležitě zdrojovat. --Bazi (diskuse) 5. 8. 2015, 21:11 (CEST)Odpovědět
Diplomacie ani zastrašování ze strany svévolných blokerů nezastupuje jejich přehled v konkrétní oblasti, nýbrž jinou taktiku či virtuální techniku tzv. Kacírů bez reálného vlivu. Nicméně žádný akademický materiál, natož encyklopedie, nevyžadují dokládání zdrojů pro překlady cizojazyčných termínů; tyto slouží pro účely obecného popisu, nikoli jejich významu. Co se týče zbytku, neplánuji rozšíření obsahu článku, ale díky za optání, nabídku či laskavé svolení. Překládám knihu a nejsem levný, tak díky za pochopení. MiewEN (diskuse) 7. 8. 2015, 14:41 (CEST)Odpovědět
Tady nejde o žádné osobní střety, do kterých to stavíte. Ve Wikipedii se mohou vyskytovat chyby a vy nebo kdokoli jiný může mít přesnější informace, nicméně se nejprve seznamte s pravidly, které platí pro TUTO encyklopedii. Správné zdrojování, resp. ověřitelnost údajů je jedním z nejzákladnějších. Buď tedy doplňujte informace do (jakéhokoli) článku ve Wikipedii i s věrohodným zdrojem, nebo neztrácejte zbytečně čas a věnujte se tedy vlastním záležitostem.--Chalim Kenabru (diskuse) 7. 8. 2015, 16:59 (CEST)Odpovědět