Diskuse:Elektronický předřadník

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Pepa01

Pokud se nepletu, tak elektronické předřadníky jsou i pro výbojky...

Jestli máte k dispozici dostatek informací, můžete do stávajícího článku přidat oddíl o předřadnících pro výbojky, případně založit nový článek. Jak prosté.... Leotard 26. 1. 2011, 06:30 (UTC)

Nesouhlasím s přesměrováním z hesla předřadník, ten není jen k zářivce, ale např. i k měřícímu přístroji. --P.01 (diskuse) 22. 9. 2012, 21:50 (UTC)

No a co, že je předřadník i k měřicímu přístroji? Zatím tu článek o předřadnících k měřicímu přístroji není. Já k němu podklady nemám, respektive bych je musel pracně dohledávat. Založte článek o předřadníku k měřicímu přístroji, případně i o předřadníku pro výbojky a klidně i o všech jiných předřadnících, které objevíte. Následně můžete změnit heslo Předřadník z přesměrování na rozcestník, který z obecného povede na konkrétní specializovaná hesla. Principem wiki je přece postupný vznik a rozšiřování článků. Leotard (diskuse) 23. 9. 2012, 07:33 (UTC)
Tak to jsem asi špatně pochopil princip Wikipedie? Měl jsem za to, že se přesměrovává jen ze specializovanějšího hesla na obecnější, a nikoliv naopak (v tomto případě navíc rovnou přes dvě úrovně upřesnění), dokonce se to píše i v nápovědě, to je jako kdyby bylo heslo magnetofon přesměrováno na Tesla B116. Takhle přijde někdo, kdo tomu nerozumí, bude hledat informace o předřadníku a rovnou na něj vyskočí předřadník k zářivce a to přímo elektronický a ... dojde například ke kolizi se školní výukou a jako viník bude označena Wikipedie. Takže tohle jednoznačně škodí a lepší by bylo nechat odkaz neaktivní. --P.01 (diskuse) 8. 10. 2012, 19:51 (UTC)
Zjevně nechápete. Jestliže je pro Vás nepostradatelný předřadník k měřícímu přístroji (elektromagnetický předřadník pro zářivky, elektronický předřadník pro výbojky, předřadník pro LED svítidla ...) skutečně nikdo Vám nebrání založit rozcestník a vypsat do něho všechny oblíbené předřadníky. Jen počítejte s tím, že dokud články nevytvoříte (někdo nevytvoří), budou odkazy červené. Žádný problém. Slibuji, že Vámi neoblíbený elektronický předřadník pro zářivky tam psát nemusíte, já ho doplním. Leotard (diskuse) 8. 10. 2012, 20:09 (UTC)
Nešlo mi o žádný oblíbený nebo neoblíbený předřadník, ale o nepřesné přesměrování, takže už jsem se pokusil o článek předřadník. --P.01 (diskuse) 8. 10. 2012, 23:18 (UTC)
Článek "Předřadník" je zatím chudičký, ale jste na správné cestě. Teď je třeba článek rozšířit, aby měl informační hodnotu. Takto zůstat nemůže, byl by jasným kandidátem na sloučení s jiným článkem. Leotard (diskuse) 9. 10. 2012, 05:45 (UTC)
@Leotard, Pepa01: Neumím posoudit, zda má čl. předřadník jako samostatný smysl, ale enwiki ekvivalent jsem nenašel. Aspoň jsem na wd přidal en popisek ballast. —Mykhal (diskuse) 10. 3. 2022, 09:04 (CET)Odpovědět

Na jiných wiki mají v článku (pochopitelně v názvu nemá „elektronický“) obvykle seznam všech předřadníků pro světelné zdroje. V češtině je problém, že zářivkové/výbojkové tlumivce se asi nikdy neříkalo předřadník a naopak např. předřadník voltmetru zase nemá (žádné?) cizojazyčné ekvivalenty. Tohle nikdy nepůjde správně propojit. A samotný předřadník není do čeho slučovat, je to samostatný pojem. Informační hodnotu to nějakou (nenulovou a nezápornou) má, narozdíl od nelogického přesměrování, a navíc větší než rozcestník (seznam neexistujících odkazů).--P.01 (diskuse) 12. 3. 2022, 01:42 (CET)Odpovědět