Diskuse:Egon Erwin Kisch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jmèno a pseudonym[editovat zdroj]

Já teda nevím, ale my jsme se veskole ucili, stejne jak bylo tehdy (1960. a 1970. léta) povazováno za obecne známé, ze E.E. Kisch se púvodne jmenoval Ervín Kisch a kdyz nesmel publikovat, vydával pod jménem svého bratra Egona, které pozdeji, kdyz uz publikovat smel, ale byl uz pod tímhle jménem známý, svému púvodnímu jménu predradil. Byla tedy tehdy celá ceská verejnost oblbována nesmyslem (nedovedu si predstavit proc) nebo jsou chybné informace tady? -- 178.38.68.228 23. 8. 2013, 23:41 (UTC)

Dobrý den! Děkuji za upozornění. Argument "bylo tehdy povazováno za obecne známé" bohužel není dostatečný pro úpravu textu. Je třeba najít nezávislý netriviální zdroj, který Vaši informaci buď potvrdí nebo vyvrátí. Například Lexikon české literatury nebo některou Kischovskou monografii (Utitz, ...). Já se k nim dostanu nejdříve v úterý. Pokud máte takovýto nějaký zdroj po ruce Vy, můžete tvrzení opravir resp. doplnit sám. Jinak Vás prosím, abyste předpokládal dobrou vůli, myslím že zde opravdu nikdo nechce nikoho oblbovat, naopak jsme vděční za každé upozornění na nesprávný nebo chybějící údaj. Zdraví --Gampe (diskuse) 24. 8. 2013, 06:18 (UTC)
Já tedy nepamatuji doby před listopadem 1989, ale v mém vlastnictví se nachází antikvární výtisk Kischova Tržiště senzací (Nakladatelství politické literatury, Praha, 1963), kde v části "Poprvé otištěn" uvádí, že nějaký list otiskl jeho básně, které podepsal jako "E. Kisch", z čehož redaktor, který nebyl ochoten publikovat básně pod pouhou iniciálou, udělal "Ervína", ačkoliv se Ervín nikdy nejmenoval, naopak jmenoval se Egon. Jelikož coby středoškolský student za rakousko-uherské monarchie nesměl tiskem publikovat vůbec, posloužilo to jeho cíli, totiž možnosti v případě potřeby popřít autorství, navíc básně zaujaly jeho učitele chemie, který pak zbývající roky do maturity srdečně bavil třídu srovnáváním literárního talentu nadaného (fiktivního) bratra Ervína s neznalostmi chemie hloupého Egona. Nezávislý zdroj to není, navíc pravděpodobně přibarvené jako většina Kischovy produkce, ale nemyslím, že by z nějakého důvodu přehodil Egona a Ervína, anebo že by bylo možné (z nějakého důvodu) celou tehdejší veřejnost takto mystifikovat.--Hon-3s-T (diskuse) 24. 8. 2013, 14:34 (UTC)
To je právě to, že Kischův život je opředen řadou fikcí a mystifikací. --Gampe (diskuse) 24. 8. 2013, 19:11 (UTC)
Já mám za to, že pravdivé jádro tam bude (tj. rodným jménem Egon, pseudonymem Ervín, resp. v němčině Erwin), spíše mne napadá zda si to původní neregistrovaný uživatel zapamatoval správně - pokud v 60. letech vycházely knihy, kde bylo uvedeno, že Egon je rodným jménem a Ervín pseudonymem, nedovedu si představit jak by mohl být "všeobecnou znalostí" opak.--Hon-3s-T (diskuse) 25. 8. 2013, 17:40 (UTC)

Jen aby to nezapadlo: Kisch se dostal po narození jméno Egon a jeho bratři se jmenovali: Pavel, Wolfgang, Arnold a Bedřich, takže druhé křestní jméno (Erwin) po bratrovi nepřejal. --Gampe (diskuse) 4. 10. 2013, 15:52 (UTC)