Diskuse:Dynastie Holstein‑Gottorp‑Romanov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Jik v tématu „Poprava carské rodiny zpochybněna

Proti přesunu, nový název je dosti krkolomný, nikde jsem ho neslyšel ani neviděl, současný je DMN lepší. --Silesianus 27. 10. 2010, 08:13 (UTC)

Já jsem pro přesun. Současný název článku vůbec ani nenaznačuje oč se jedná, což je dle mého dosti zavádějící stav. Nebo alespoň přinejmenším přesunout na Dynastie Holstein‑Gottorp‑Romanov (zkrátka s tim dynastie na začátku, nejsem si jist správným pořadím jednotlivých jmen)
Niusereset 19. 11. 2010, 22:48 (UTC)
Takové Visselhövede také nenaznačuje, o co se jedná, a přemisťovat ho na Město Visselhövede asi nebudem ne? ;-) I když proti formě Dynastie Holstein‑Gottorp‑Romanov nic nemám, Romanovsko-Holštýnsko-Gottorpská dynastie se mi zdá jako nějaký patvar, Google to nezná (jen užití na Wiki a jejích klonech). Možná by to chtělo od navrhovatele nějaké zdroje, kde se tento tvar vyskytuje (a jestli vůbec). --Silesianus 20. 11. 2010, 09:38 (UTC)
Jasně, nikdo nechce přesouvat všechny články o městech na názvy obsahující slovo "město". Nicméně u tohohle je to něco trochu jinýho. Článek Romanovci nebo Habsburkové už svym názvem naznačuje, že se jedná rod nebo (když budu hodně obecný) o skupinu lidí. Současný název tohohle článku je poněkud mimo. Máme tu na wiki článek Habsbursko-lotrinská dynastie, Windsorská dynastie... všechny články o jakémkoliv rodu svým tvarem dávají přinejmenším najevo označení skupiny lidí, nebo mají v názvu vyloženě slovo "dynastie". V porovnání s tímhle tenhle článek vykukuje z řady a narušuje jednotnost "názvosloví" používané na wiki. A dovolím si jen ještě dodat, že navrhovaný název, který shodně označujete za krkolomný, ve skutečně odpovídá běžnému způsobu označování spojených rodů v češtině, viz již zmiňovaná Dynastie Habsbursko-Lotrinská, nebo třeba Dynastie Sasko-Kobursko-Gothajská, Oranžsko-nasavská dynastie, Dynastie Sasko-Kobursko-Gothajská, Lotrinsko-Vaudémontská dynastie a další. Tím neříkám, že na týhle variantě trvám, jsem pro jakoukoliv změnu, která ze současnýho názvu udělá něco jednoznačnějšího. A jako že to jde.
Niusereset 20. 11. 2010, 16:44 (UTC)
Jednoznačne som za zmenu, lebo súčasný názov vyvoláva dojem, že sa jedná o jednu osobu, nie o skupinu ľudí. Z názvu má byť, ak je to len trochu možné, jasné o čo ide. Nemiešajme hrušky s jablkami - mesto a dynastia je predsa len rozdiel. Stačí sa pozrieť do kategórie Panovnické rody, väčšina je buď v množnom čísle, alebo so slovom dynastia. Sú tam asi štyri výnimky, to by bolo vhodné tiež opraviť. --Lalina 14. 4. 2011, 11:06 (UTC)
Souhlasím s tím, že by bylo dobré přidat do názvu slovíčko "Dynastie", (tedy Dynastie Romanov-Holstein-Gottorp, případně počeštěně romanovsko-holštýnsko-gotorpská dynastie, nebo něco podobného) tím bude vše bez nejasnotí.--Vit001 14. 4. 2011, 11:42 (UTC)
A co takhle Romanov-Holstein-Gottorpové? --Kusurija 11. 2. 2012, 20:32 (UTC)

Dynastie Romanov-Holstein-Gottorp by bylo lepší. Když je to tak na obou jediných stránkách kromě české stránky, které to heslo mají, tedy na stránce německé a norské, proč to musíme mít my obráceně? Romanovci se považovali a dodnes se považují za Romanovce (existují totiž nadále). Nelze zapomenout, že první z nich byl přece adoptován tuším carevnou Elizavetou. --Zbrnajsem (diskuse) 25. 5. 2013, 21:37 (UTC)

Když už se tak přesunul článek, mohla by se dořešit i příslušná kategorie. --Silesianus (diskuse) 16. 2. 2015, 22:52 (CET)Odpovědět

Poprava carské rodiny zpochybněna[editovat zdroj]

Podle aktuálních zpráv z ruského tisku (http://www.prezidentpress.ru/news/2782-carskaya-semya-realnaya-zhizn-posle-mnimogo-rasstrela.html) se v balíku archiválií zveřejněných v roce 2016 nalezl Leninův zákaz popravy carské rodiny. Lenin se při tom odkazoval na brestlitevský mír, který zřejmě bolševiky zavazoval ochránit carskou rodinu (blízké příbuzné německého císaře). S tím souvisí i dosti bizarní skutečnost, že pravoslavná církem nikdy neuznala ostatky z Ganinné jámy za ostatky carské rodiny a v souvislosti s nalezeným dokumentem iniciovala nové vyšetřování údajné popravy. Předchozí vyšetřování nechal provést Kolčak, který se však již v té době prohlásil za vládce vší Rusi a neměl zájem o 'konkurenci'. Ostatně i jeho vyšetřování ukazuje nikoliv na popravu, ale fingování popravy. Jik (diskuse) 17. 7. 2016, 07:32 (CEST)Odpovědět