Diskuse:Dvanáctiválcový vidlicový motor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele 109.81.212.9 v tématu „Návrh na přejmenování

Zobecnit mimo automobilní obor[editovat zdroj]

Článek se - v rozporu se svým názvem - zabývá výhradně automobilní technikou. Dvanáctiválce máme mimo ni v lokomotivách, lodích, tancích ... --Uacs451 (diskuse) 8. 7. 2015, 10:01 (CEST)Odpovědět

Návrh na přejmenování[editovat zdroj]

Nesouhlasím, přejmenování je jen slovíčkaření. Čtenáři nepřináší žádné vylepšení. Lepší by bylo, kdyby se všechny články o spalovacích motorech doplnily o více informací. Jestli navrhovatel problematice rozumí a dopíše do všech článků více informací, bude to parádní počin. Já sám jsem to měl v plánu, ale netroufám si psát tak rozsáhlé články. Bylo by dobré sjednotit všechny články o spalovacích motorech. Článků na wikipedii o této problematice je hodně a jsou nekoncepčně napsány. Třeba v tomto článku moc informací není. V článku Spalovací motor také je velice málo informací.--Podroužek (diskuse) 1. 6. 2018, 18:08 (CEST)Odpovědět

Nejde o žádné slovíčkaření, jak prohlašujete Vy, ale o nutnou opravu názvu, který je v současném stavu chybný a zavádějící, protože definovaný příliš široce.
Vylepšení pro čtenáře (i pro Wikipedii samotnou) bude vícero:
a) předmět článku bude jasně a určitě vymezen, protože "dvanáctiválcový motor" sám o sobě prakticky není žádná smysluplná kategorie - daný počet válců může být uspořádán mnoha různými způsoby.
b) dojde k nápravě mylného propojení z hlediska interwiki, protože propojené články na Wikipediích v jiných jazycích pojednávají o dvanáctiválcových motorech do V, tedy vidlicových, alespoň pokud jsem se díval. (Možná jsem přehlédl některé články z Wikipedií nepsaných latinkou, ale třeba i článek v bulharštině, která také neužívá latinku, má název bg:V12 двигател.) I článek sk:Dvanásťvalcový vidlicový motor - z něhož tento článek překladem vychází - pojednává o motoru vidlicovém, takže je otázka jak zde vůbec tato situace mohla vzniknout.
c) článek v současném stavu uvádí informace pouze o vidlicových dvanáctiválcích, takže by došlo k uvedení názvu článku do souladu s jeho obsahem.
d) dojde k sjednocení názvosloví s jinými podobnými články na české Wikipedii - např. čtyřválcový vidlicový motor a šestiválcový vidlicový motor.
Tím jsem asi vyčerpal reakce na tu část Vašeho příspěvku, která se vztahuje k návrhu na přesun, takže nyní jen stručně a heslovitě k těm které k němu nemají žádný zjistitelný vztah:
"Lepší by bylo, kdyby se všechny články o spalovacích motorech doplnily o více informací."
"Článků na wikipedii o této problematice je hodně a jsou nekoncepčně napsány. Třeba v tomto článku moc informací není. V článku Spalovací motor také je velice málo informací."
Toto čistě v obecné rovině nemíním popírat, ale nejedná se rozhodně o argument proti mnou navržené opravě názvu zdejšího článku.
"Jestli navrhovatel problematice rozumí a dopíše do všech článků více informací, bude to parádní počin."
Takové ambice zdaleka nemám, zcela mi pro začátek postačí navrhovaná oprava názvu tohoto článku na přesnější. Někdo si může myslet, že je to možná vylepšení relativně drobné, ale - jak jsem podrobně vysvětlil výše - nemá žádný smysl je zavrhovat.
"Já sám jsem to měl v plánu, ale netroufám si psát tak rozsáhlé články."
To je nepochybně smutné, ale s diskusí o přesunu tohoto článku na přesnější název to již naprosto nijak nesouvisí.

Alternativou by mohlo být vytvoření nového článku o dvanáctiválcovém vidlicovém motoru z dosavadního přesměrování dvanáctiválcový vidlicový motor, který by mohl vzniknout např. novým překladem z příslušného článku na slovenské Wikipedii, ovšem bez hrubých nepřesností a nedostatků, které tak negativně poznamenaly stávající text (slovenský článek také uvádí alespoň kusou informaci o použití tohoto typu motoru v letectví, což z překladu zcela nepochopitelně zmizelo), s možným zapracováním části textu odsud. s pozdravem-109.81.212.52 4. 6. 2018, 19:05 (CEST)Odpovědět


Takže pokud jsme si celou věc takto vyjasnili, a žádné nové námitky proti přesunu se neobjevily, může jej někdo provést?-109.81.212.52 6. 6. 2018, 19:57 (CEST)Odpovědět

Tak já to upřesním, ať nedojde k omylu. Já proti názvu Dvanáctiválcový vidlicový motor nic nemám. Mně jen vadilo že článek má málo informací. Místo vylepšení a rozšíření článku, jste navrhl jeho přejmenování. Změna názvu, článek nevylepší to je ten důvod proč jsem proti. Místo toho , aby se pracovalo na důležitých věcech, ( obsah článku ), se čas vynakládá na méně důležité (název článku). Z technického hlediska nejsem proti názvu. A sjednocení napříč všech wiki samozřejmě vítám. Není moc wikipedistů, kteří by měly téma motorismus a motory ve sledovaných a nebo by přispívaly novými články. Proto je tato diskuze bez většího zájmu. Mám jeden dotaz mimo toto téma. Vypadá to že jste zkušený wikipedista. Proč jste si nezaložil účet? Mohl jste sám článek přejmenovat. Hezký den.--Podroužek (diskuse) 7. 6. 2018, 08:26 (CEST)Odpovědět



To, že článek obsahuje málo informací je jistě jeho nedostatkem, ale chybný název je jeho dalším nedostatkem, na tom prvém zcela nezávislým. A přesun článku na přesnější název "dvanáctiválcový vidlicový motor" nikomu nebrání v jeho rozšíření. (Někomu to může i usnadnit, viz dále.)
Přesunem se název "dvanáctiválcový spalovací motor" se uvolní pro článek o veškerých dvanáctiválcových motorech bez ohledu na uspořádání válců (pokud se takového úkolu někdo odváží ujmout), který může k článku o vidlicovém dvanáctiválci odkázat za pomoci šablony {{Podrobně}}.
Ztráta času přesunem bude zcela zanedbatelná, i vzhledem k tomu, že tento článek má v průměru cca jednu editaci za půl až tři čtvrtě roku. (Mimo období těsně po založení.)
Já uvažuji, že bych se pokusil něco málo, velmi stručně, doplnit k leteckým V12 - ale nejspíš až bude článek přejmenován, jinak bych asi nevěděl jak začít. (Je to hlavně mým osobním založením, protože doplňovat jen k vidlicovým za stavu kdy článek nese širší název by mi připadalo nedostatečné, a o jinak uspořádaných zase moc nic nevím. Je to možná podobné tomu jak píšete Výše, že si na rozsáhlé změny/přepsání netroufáte - mně zase doplnění jasněji a určitěji vymezeného tématu připadá jako [mnou] snáze proveditelná změna/ doplnění, ale nedokážu začít, dokud téma není jasněji vymezeno.)
Když se podívám do historie stránky, tak původně článek vzniknul pod názvem "Dvanáctiválec" a na současný název byl přesunut bez návrhu, bez diskuse a téměř i bez vysvětlení (mimo nespisovnosti/hovorovosti původního názvu), načež byla bez jakéholiv vysvětlení odstraněna i část obsahu - to celé patrně někým, kdo neměl ponětí, že dvanáctiválcové vidlicové motory se používají nejen u automobilů, zato se z nějakého důvodu snažil článek rozšířit na všechny druhy dvanáctiválcových motorů.
Pokud jde o to proč nejsem registrován (jen hlavní důvody, mám jich víc):
Myslím, že editace by měla být hodnocena podle její kvality a přínosu, ne podle autora, jak se ve stojatých vodách české Wikipedie celkem běžně děje. Už používání jedné ± stabilní IP je jistý problém, protože za ní mnoho wikipedistů nevidí příspěvky, ale člověka.
Neříkám, že toto platí pro všechny registrované wikipedisty, ale u řady vidím, že Wikipedie je pro ně spíš sociální síť, kam tu a tam něco přispějí a pak si s pocitem dobře odvedené práce vzájemně udělují hvězdičky, kytičky a jiná vyznamenání. To na mne naposledy činilo dojem někdy v mateřské školce.
Kdybych se registroval, stal bych se ještě celkově nesnesitelnějším, protože bych se cítil víc zodpovědný za obsah článků které tu edituju. (Nebo které jen čtu - sem jsem se dostal původně od článku Rolls-Royce Condor, u kterého jsem váhal zda od něj odkázat sem, a nakonec jsem si řekl, že v současné podobě to prakticky nemá smysl. Já se totiž ani tak nezajímám o motorismus, ale spíš o letectví, a na motory narazím většinou jen v souvislosti s leteckými.)
Pokud jde o přejmenování, tak sám bych tento článek ani jako registrovaný uživatel přesunout nemohl, protože Dvanáctiválcový vidlicový motor existuje jako přesměrování k současnému článku Dvanáctiválcový spalovací motor, a to asi mají oprávnění řešit jen správci (smazat stránku redirectu a přesunout na uvolněné místo.)
Ještě na závěr - jste tedy pro anebo proti? Mně to z Vašeho posledního příspěvku není stále zcela jasné - nejdřív tam píšete, že proti změně názvu nic nemáte, pak že jste proti protože (jen) změna názvu článek nevylepší, a potom opět, že z technického hlediska nejste proti. Já bych si z toho vzal asi to, že změna názvu Vám nevadí, ale nepovažujete ji (samu o sobě) za dostatečné vylepšení?
Taky přeju hezký den. -109.81.212.52 7. 6. 2018, 17:33 (CEST)Odpovědět

Přesunul jsem na Dvanáctiválcový vidlicový motor. --Jvs 13. 6. 2018, 10:19 (CEST)Odpovědět

Ještě poznámka: jediné dva propojené články, které pojednávají o dvanáctiválcových motorech obecně, jsou v této chvíli ru:Двенадцатицилиндровый двигатель a de:Zwölfzylindermotor. --Jvs 13. 6. 2018, 10:24 (CEST)Odpovědět

Děkuji za přesun, pokusím se v blízké budoucnosti něco málo doplnit k leteckým vidlicovým dvanáctiválcům.-109.81.212.52 15. 6. 2018, 19:20 (CEST)Odpovědět
Pokusil jsem se rozšířit o uplatnění V12 v letectví (a taky stručně u obrněné techniky, ale tam si nejsem tak jistý). -109.81.212.9 19. 6. 2018, 19:50 (CEST)Odpovědět