Diskuse:Doména nejvyššího řádu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sloučení[editovat zdroj]

Je zřejmé, že rozdělením na TLD, gTLD a ccTLD se vnáší zmatek do toho, kam vlastně patří domény jako .example, .arpa apod. Proto bych navrhoval udělat z toho jenom jeden článek, ve kterém se rozeberou všechny druhy domén (a ostatní názvy samozřejmě zůstanou redirecty). --Mormegil 09:55, 21. 1. 2006 (UTC)

Co takhle sloučit jen generické a ty speciální (jako .test a .int) a ponechat zvlášť národní domény, které se dostatečně odlišují? --slady 14:05, 22. 1. 2006 (UTC)

OK, mé původní stanovisko se odvíjelo od zaběhnuté tradice, která panovala mezi registrátory, že domény jako .com, .net, .info se označují gTLD, zatímco .cz, .sk, .de se označují ccTLD, čímž je rozlišení jasné.

Tím, že ICANN přijal domény jako .bz, .la, .np jako de facto nadnárodní, podobně jako tomu kdysi bylo u .tv, .tm, a teď je tak běžně nabízí, pak taky zavedením .eu, které je jaksi místní, ale není národní, se vše zkomplikovalo.

Navíc je z encyklopedického hlediska hodně důležité popsat domény jako .arpa, .localhost, .example, které nepatří ani do kategorie ccTLD, ani do gTLD. Dále je na spadnutí rozběhnutí .mobi a .xxx, které už neslouží ani specifickým organizacím, ani konkrétním zemím, ale jsou pro určitý druh obsahu, takže naprosto mažou předchozí kategorie.

Sečteno a podtrženo, jsem pro, aby vše obsahoval jediný článek: Doména nejvyššího řádu. Jen bude z technického hladiska nutné přesunout na tento článek i hvědičku awarded article, kterou si vysloužil článek Národní doména (jak je patrné např. na en:).

OT: Opravdu by mě zajímalo, jak dopadne srpnová smrt Internetu, jak jednání o registrátorských smlouvách někteří přezdívají.

PS: Díky Wikipedistovi Vrbovi, že nás po tak dlouhé době postrčil do dokončení diskuse, zvlášť když už domény vlastně nedělám. --slady 20:07, 25. 6. 2006 (UTC)