Diskuse:Desková tektonika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kritika deskové tektoniky[editovat zdroj]

Už v době svého nástupu byly známy rozpory v hypotéze deskové tektoniky viz [odstraněno Power]. To ale nezabránilo jejímu rozšíření http://geology.about.com/od/history_of_geology/a/aa_geothinking.htm?nl=1. Konkurenční hypotéza o rozpínání Zeměkoule nebyla širší veřejností akceptována z důvodů naší neznalosti povahy zemského jádra a málo rozvinutého poznání úlohy meteoritických impaktů při formování Zeměkoule.

  • Bohužel toto sdělení nemohu umístit přímo na stránku o deskové tektonice protože jediný souhrnný dostupný materiál v Češtině je moje kniha [odstraněno Power] a webové stránky, čímž bych porušil zásadu nezveřejňovat reklamu vlastnímu výzkumu.

Petr Rajlich 09:29, 10. 10. 2007 (UTC)

vážený pane rajlichu, žádal jsem vás, zda byste nevkládal reklamu na svou knihu znovu do wikipedie, když jsme ji již dvakrát odstranili. zřejmě vás zklamu, ale ani diskusní stránka wikipedie není vhodné místo k takovému sdělení. zde je možno diskutovat o faktické stránce věci. pokud jste takové debatě přístupný, prosím uveďte zde své argumenty. s pozdravem --Power 10:03, 10. 10. 2007 (UTC)

(ne)vazeny Powere, je evidentni, jak zde funguje cenzura. Systematicky prosazujete "oficialni" nazor a branite skutecnemu poznani, s hloupou vymluvou na reklamu. Ta kniha neni komercni zalezitost, je to vedecka publikace a stranky geoterra.eu jsou stranky ktrere bojuji (zdarma) proti deskove tektonice za poznani pravdy. Deskova tektonika jako takova je oficialni blud, a vase cenzura jen svedci o kvalite wikipedie :-( Cest vasi praci!!! Jirka Landa jirka.landa@geoterra.eu

Wikipedie má jistá pravidla - například wikipedie:žádný vlastní výzkum a wikipedie:ověřitelnost. Mohou se Vám sice nelíbit, ale jsou to principy, kterými se celý tento projekt řídí. Příspěvky, které tato pravidla porušují, zde nemají co dělat.
U reklamy je lhostejné, jestli je na komerční či nekomerční projekt. Vizte wikipedie:co Wikipedie není.
To, že existují konkurenční teorie, v článku uvedeno je. Pokud chcete doplnit odkazy na další relevantní zdroje, popisující jiné teorie, uveďte je. Ale teorie prosazované jedincem a nereflektované širší obcí, sem skutečně nepatří . --Postrach 11:41, 10. 10. 2007 (UTC)
váženy pane lando, prosím přečtěte si v jakémkoliv slovníku či zde, co je cenzura. jak jste si jistě všiml, text (zřejmě vašeho kolegy podle emailu) jsem nijak necenzuroval, pouze upravil v rámci pravidel wikipedie, zmínku o navrhovaných rozporech v pozorování i existenci dalších teorií jsem nevymazal. pokud odmítáte úpravu textu, prosím nepřispívejte do wikipedie (viz upozornění pod editačním oknem), pokud odmítáte diskusi o svém pohledu na deskovou tektoniku, tak se prosím zabývejte nečím jiným. je to pouze hypotéza, určitě není 100% správná (stejně jako např. OTR) avšak zdá se, že vědecká komunita se shoduje na tom, že to je momentálně to nejlepší, co je k dispozici. až se objeví jiná, lepší teorie, podložená pozorováními, pak jí bude desková tektonika jistě nahrazena. i vaší práci čest (pokud to je váš oblíbený pozdrav:) --Power 12:08, 10. 10. 2007 (UTC)

To neni terorie prosazovana jedincem, tato teorie je starsi nez deskova tektonika a ma spoustu prizvivcu. Proti deskove tektonice existuje spousta dukazu, je to naprosty nesmysl ale vy jen branite. A branite volnemu pruchodu nazoru, coz je proti puvodni deklaraci wikipedie. Stranky geoterry jsou budovany vysocekvalifikovanymi odborniky a JSOU relevantni. Jirka Landa

Pokud má ta teorie příznivce, dodejte prosím odkazy na odborné články v časopisech a knihy z odborně zaměřených nakladatelství, kde je tato teorie popsána. V odkazovaných stránkách nejsou také u autorů celá jména a odkazy na články, o něž se stránky údajně opírají (časopis,ročník,číslo, nejen iniciála jména), což IMHO nesvědčí o příliš zodpovědném přístupu toho webu k citacím. Mimochodem: podepíšete se čtyřmi vlnovkami. --Postrach 12:01, 10. 10. 2007 (UTC)
Stránky geoterra jsou jednak ve výstavbě a jednak zaměřeny na širší okruh čtenářů, tzn. podané popularizující formou. Podle jmen lze většinu podkladů nalézt na Internetu, řada námitek je originální. Seznam literatury bude doplněn na závěr. Pro informaci soupis článků o rozpínání Zeměkoule podle databáze dr. Scalery představuje 50 hustě popsaných stránek Wordu.
Z nejznámějších citací uvádím např.: Jordan, P. 1966 The Expanding Earth. Oxford: Pergamon Press. Petr Rajlich 12:13, 10. 10. 2007 (UTC)
vážený pane rajlichu, to, zda jsou vaše stránky zaměřeny na odborníky nebo širokou veřejnost, jistě nemění potřebu uvádět zdroje vašich námitek, nejedná-li se o váš vlastní výzkum. pokud vámi uváděný seznam literatury vypadá na druhou stranu podobně jako tento [1] jedná se o nepostřehnutí vývoje v oboru, většina zdrojů (i vámi uváděná kniha) je starší 20 (až 40) let. prosím zkuste si přečíst článek en:Expanding earth theory. s pozdravem --Power 12:34, 10. 10. 2007 (UTC)
Zkuste místo vkládání do tohoto článku popřemýšlet třeba o překladu en:Expanding earth theory. Do článku o jedné teorii prostě jiná teorie patří jen jako zmínka o konkurenci. Podobně naopak. Mimochodem: mohl jste uvést celé jméno Pascuala Jordana, hledal by se líp. Podobně i u dalších autorů. Obecně sem stránky ve výstavbě nedáváme - právě z důvodu nepodporování sebepropagace. (wikipedie není propagační prostředek). --Postrach 12:38, 10. 10. 2007 (UTC)

My nepropagujeme sebe, my bojujeme s tuposti tech co tu vladnou a branej poznani sveta. Corund 07:58, 11. 10. 2007 (UTC) 14:46, 10. 10. 2007 (UTC)

Kde probíhá subdukce Africké desky?[editovat zdroj]

Díky.