Diskuse:Datová hranice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 měsíci od uživatele Bnmbnmbnm v tématu „Vysvětlení

Upozorňuji na fakt, že věcný název tohoto článku je z hlediska češtiny zcela nesprávný, správně mý být uvedeno datumová čára, datumová hranice, sousloví datová čara je označení pro nějakou myšlenou čáru v např. počítačových datech !! **--MiroslavJosef 20:48, 5. 12. 2007 (UTC)

IMHO je název správně. Viz [1]. --Adam Zivner 21:16, 5. 12. 2007 (UTC)
Taky bych rekl, ze to je v poradku. Staci vyzkouset v googlu a vsimnout si, ze "datova hranice" se bezne uziva v geografickych clancich, zatimco "datumova hranice" maximalne tak na Slovensku. refaktorizováno --Jx 17:13, 6. 12. 2007 (UTC)
Je mi moc líto - četnost výskytu této chyby potvrzuje jen to, že mnoho lidí neumí jazykově správně odlišit datum a data. Jednoznačně správně je DATUMOVÁ HRANICE, vše ostatní jest chyba ** --MiroslavJosef 1. 10. 2008, 16:38 (UTC)
Selskym rozumem se skutecne nabizi "datumova hranice". Ale kdybych na to sel "vedecky", tak "datum" ma mnozne cislo "data" a hranice mezi dvema daty bude potom "datova hranice". --Jx 1. 10. 2008, 18:37 (UTC)
MiroslavJosef se mýlí. Ve spisovné češtině nikdy neexistovalo nic jako ×datumový (datum se skloňuje datum, data, datu, datum atd., adjektivum je datový), počítačová data jsou prostě množné číslo slova datum (u počítačových dat se však singulár nepoužívá). V poslední době se však začíná rozmáhat takové „alternativní skloňování“ pro rozlišení kalendářního data od počítačových dat, takže skloňování datumu atd. a slovo datumový už se dá asi brát jako přijatelná varianta. To však ani zdaleka nic nemění na tom, že datová hranice je zcela správná varianta. [2] [3] --Mormegil 2. 10. 2008, 12:28 (UTC)

Vysvětlení[editovat zdroj]

Ač jsem i vysokoškolsky vzdělaný, toto mi bude muset někdo vysvětlit. Vždyť například když je v Londýně 22 hodin, v Praze je 23 hodin. Je-li o hodinu později v Londýně 23 hodin, v Praze je 00:00, ale DALŠÍHO DNE, ne?
Děkuji případným trpělivým kolegům. --Lukáš Král (diskuse) 23. 2. 2022, 12:37 (CET)Odpovědět

Dobrý nápad!
Rychlým přesunem před půlnocí z londýnského na pražský poledník se dostaneme do DALŠÍHO DNE, jenže když si ten trik budeme chtít zopakovat oběhnutím celého kolečka, datová hranice nám, potvůrka, ten zisk zase smaže.
Ovšem zrušíme-li datovou hranici, otevřou se nám báječné možnosti cestování. Stačí se dopravit do blízkosti libovolného z pólů a chodit okolo. Každým obejitím se nám buď přičte, nebo odečte 1 den. Pro zvýšení pohodlí je možné nainstalovat nějaké mechanické zařízení, například kolotoč. Určité omezení spočívá v odstředivé síle, takže na dinosaury si bohužel budeme muset nechat zajít chuť, ale návrat sladkého mládí či výlet do příštího století budou bez problémů. Anulaci této mezinárodní dohody proto maximálně podporuji. Nenecháme se přece omezovat dědictvím koloniálních dob!
Děkuji za podnětnou myšlenku. ~~~~ --Bnmbnmbnm (diskuse) 21. 1. 2024, 06:40 (CET)Odpovědět