Diskuse:Bytostné Já

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj. Myslím, že český pojem "Bytostné Já" přesně neodpovídá anglickému "Self". Bytostné já je pojem z analytické psychologie C. G. Junga, kdežto "Self" je širší. Nejsem však odborník. Radmil 29. 12. 2008, 17:28 (UTC)

Ano, je to velmi zajímavý problém. Téměř to vypadá stejně, jako oříšek s tetragrammatonem JHVH, který se podle staroslověnské tradice překládá jako Hospodin. Má to své docela promyšlené důvody, které nesmete jen poukaz na pouhou tradici. Zdá se mi, že s pojmem bytostné Já se to má podobně a je to o to zábavnější, že se jedná o pojem poměrně mladý. Předně je nutné si uvědomit, že heslo bytostné Já popisuje tento pojem výhradně z pohledu analytické psychologie tak, jak ho zadefinoval Jung. Navíc vychází z pravděpodobně dosud nejucelenějšího vydání jungian v našich končinách. Jako apologii překladu, uvedu kontexty, kde se o Self mluví zcela jinak:
  • V knize R. D. Lainga Rozdělené Self se dočteme: "Od začátku si stěžoval (pacient), že se nemůže stát osobou. Nemá žádné Self." Pacient si podle Lainga stěžuje na to, že nemá žádnou totožnost. Zde se téměř nechtěně ocitáme na dotek českému ideálnímu překladu slova Self nebo Ipse, to jest OSOBA. O sobě založené bytí. Jenomže o-soba už má v češtině vyhrazené jiné kontexty a těžko by pak Hugo Široký překládal Ipse jako vnitřní probuzené já. V jiném místě Laing píše o štěpení Self na dvě Self. To však zcela odporuje pojmu Jungovu, který mluví o Self jako souhrnu VŠECH psychických fenoménů, čili ty dvě Laingovy Self jsou pro Junga jedno Self. Z toho plyne, že Jungovo Self je jiné.
  • Heinz Kohut má také své pojetí Self, takzvané bipolární. To už je trochu blíž Jungovu pojetí, ale při bližším zkoumání najdeme podstatné rozdíly ve dvou modelech Self.
Plockův překlad je podle mého názoru docela dobře vedený. Důležité je malé b a velké J. Já není totéž co já, je to označení celého fenoménu jáskosti a je bytostně vlastní svému nositeli. Tím, že v sobě nese i kolektivní archetypy (rozšíření Freudova nadjá) je o důvod k velkému J víc. Praktická potíž, která z toho všeho plyne pro wiki je je uvedení takto přesně vymezeného pojmu v kontextu psychologie. Třeba interwiki zatím vedou většinou do docela rozmanitých končin, kde se používá Self. Na jednu stranu by si wiki zasloužila samostatný pojem Self s různými jeho koncepcemi a v nich tu Jungovu, na druhou stranu je Jungovo Self natolik bohaté, že má právo být ve wiki samostatně, aby se nerozpustilo v nějaké obecnině. Layne 4. 1. 2009, 12:27 (UTC)
Shrnuto: Je potřeba napsat článek o Self, na který by vedlo interwiky, a jehož součástí by byl stručný nástin Jungovy koncepce. Na tu by pak vedl další odkaz. Můžu se o to časem pokusit, jenže nejsem psycholog (a skoro ani wikipedista). Měl jsem půjčenou nějakou literaturu, ale už jsem ji vrátil. Až budu zase něco mít, pokusím se. Radmil 19. 2. 2009, 15:56 (UTC)