Diskuse:Augustus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Drusus zahynul již v roce 9 př. n. l. během válečného tažení v Germánii ... Mozna by nebylo spatne uvest, ze Drusus mel jen lehke zraneni nohy, ktere se dobre hojilo. Nicmene Livia poslala ranhojice z Rima a ten ho hanebne otravil... Pramen: Ja Claudius. Jiri.otevrel.


prosil bych nekoho s klasickym vzdelanim (tedy nejlepe nejakeho latinika a historika), aby proveril, jaka je spravna forma jmena tohoto rimskeho cisare. zalozil jsem ho jako Octavianus Augustus, neb to bylo na 1000 nejdůležitějších článků, ale osobně bych preferoval spíše formu Augustus prip. Augustus Octavianus. nadto se na anglicke strance uvadi, ze octavianus nepouzival, ze byl octavian ... tak nevim, zkuste nekdo neco poradit. --Power 12:42, 12. 1. 2006 (UTC)

Ono je to dost komplikované. Augustus se původně jmenoval Gaius Octavius, pak - po testamentární adopci Caesarem - Gaius Iulius Caesar, od třicátých let většinou užival jména Imperator Caesar Divi filius (titul imperator byl součastí jeho jména, Divi filius znamenalo syn božského, míněno Caesara). Roku 27 mu udělil senát čestné jméno Augustus (vznešený) a celé jeho jméno pak znělo Imperator Caesar Augustus (někdy i s Divi filius). Jméno Octavianus sám Augustus nikdy neužíval, uživali jej však někteří jeho současníci, aby tak vystihli princip adopce Caesarem (do původního gentilicia adoptovaného se v Řimě obvykle vkládalo ono "anus" - Valerianus, Claudianus - a z takto pozměněného gentilicia se stalo cognomen připojované za jméno převzaté od adoptivního otce). Jak jsem ale už řekl, Augustus si takto jméno nikdy formálně neupravil. Jirka O. 13:53, 12. 1. 2006 (UTC)
parada, mam skoro spatny pocit, ze jsem na takhle slozite tema sahnul, kdyz o nem mam spis jen zakladni povedomi ... no, ale k veci - nebylo by tedy pripadnejsi pojmenovat celou stranku jen Augustus? (potom bych se klanel - a pripadne i pricinil - k vytvoreni hesel Tiberius, Claudius, tak jak je to v seznamu římských císařů) pripadne Augustus Octavianus, pridavali-li mu toto jini ke jmenu ... Octavianus Augustus mi prijde nejakym zpusobem nevhodne. jeste jednou diky. --Power 14:04, 12. 1. 2006 (UTC)

Jsem pro to, aby se článek jmenoval jen Augustus. Jirka O. 14:23, 12. 1. 2006 (UTC)

Omlouvám se, že jsem do toho tak bez diskuse šlápl, ale vzhledem k tomu, jak mi wikipedie dnes šlape, jsem si jí prostě nevšiml: omlouvám, omlouvám se. --Dodo 14:41, 12. 1. 2006 (UTC)

2dodo: výše zmíněné odstavce jsem pochopil tak, že ač mají dotyčné historické postavy jména mnohem delší, články budou pojmenovány jejich krátkými (až nejkratšími) verzemi. tedy místo Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus jednoduše Augustus. navíc článek o Gaiu Iuliu Caesarovi se přímo jmenuje Julius Caesar - takže váš revert opravdu nechápu. nejsem zřejmě tak zkušený uživatel wikipedie jako jste vy, ale neříká se někde, že místo okamžitých revertů by se měli věci napřed vyjasnit? p.s.: můžete mi prosím také prozradit, jaký konstruktivní cíl má zvýrazňování pravopisných či gramatických chyb ostatních wikipedistů v popiskách editací? --Power 22:30, 21. 1. 2006 (UTC)

Já bych měl stále ještě výhrady k tomu jménu: psal bych tučně buď jen Augustus, nebo Imperator Caesar Augustus, ale současný tvar, jak jsem už jednou napsal (Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus) je ahistorický – Augustus se tak sám nikdy nenazýval. Sporné je i cognomen Thurinus, které uvádí pouze Gaius Suetonius Tranquillus. Jirka O. 22:38, 21. 1. 2006 (UTC)

ok, pokud nikdo další nebude nic namítat, změnil bych Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus na Imperator Caesar Augustus a jakmile budu mít čas (ještě bych rád napsal základní verzi článku o Claudiovi), pokusím se článek rozšířit i o krátkou pasáž zmiňující právě tyto záležitosti. cognomen Thurinus bych tedy také z článku vymazal. p.s.: mohl byste se prosím kouknout také na můj článek o Tiberiovi, zda je v pořádku ono latinské jméno v záhlaví? --Power 23:02, 21. 1. 2006 (UTC)

Asi nejlepší řešení by bylo "Augustus čili Imperator Caesar divi filius Augustus, vlastním jménem Gaius Iulius Caesar Octavianus" (zatím jsem změnil i v článku, lze rv či změnit). Ke článku Julius Caesar proběhla poměrně bouřlivá diskuse, z níž nakonec žádný výsledek nebyl - s kolegou Jirkouo O. jsme upozorňovali na některé nedostatky tohoto označení na příslušní diskusní stránce. Ač heslo nebylo přesunuto (z uvedených důvodů) na jinou stránku, označuje se daná osoba buď svým celým jménem nebo zkráceně (jako ostatní císaři) - pak by v úvahu připadalo ještě Caesar - toto označuje ovšem více skutečností (např. titul caesar). --Dodo 05:52, 22. 1. 2006 (UTC)

Naprosto s Vámi Dodo souhlasím. Také v případě Caesarově - tent článek by se měl jmenovat buď Gaius Iulius Caesar (rozhodně ne Julius!! to jsem snad zatím nikde neviděla) nebo Caesar. Julius Caesar je nesmysl - Iulis nebylo Caesarovo křestní jmno, ale jméno rodu. Di --84.42.146.37 09:00, 22. 1. 2006 (UTC)

@dodo - mohl byste mi prosím ještě sdělit, proč jste smazal latinskou formu zápisu Augustova jména? přiznám se, že jako nevzdělanec nejsem schopen transformace libovolného jména z období antiky z moderní podoby do její tehdejší formy, která mi přesto přijde také zajímavá. děkuji. --Power 15:55, 22. 1. 2006 (UTC)

Nevím, proč to Dodo učinil, ale podle mne to není zas až tak podstatné – antická latinka se odlišovala od té současné hlavně tím, že se psala pouze kapitálami a neměla vlastní znak pro U, toť v podstatě vše (odhlédnu-li od speciálních římských zkratek Ti – Tiberius, cos. – konsul atd.). Minuskule (malá písmena) vznikly až ve středověku. Jirka O. 20:02, 22. 1. 2006 (UTC)

na začátek díky, že jste kouknul na toho Tiberia. co se týče toho jména Augusta v latině, měl jsem dojem, že smysl wikipedie není podávat jen nezbytnou tresť informací, ale díky svému formátu si může dovolit i něco navíc. navíc přiznávám svou nevzdělanost v tomto oboru, ale třeba ony zkratky bohužel neznám. p.s.: koukám, že tam ještě pořád je ono Octavianus, o kterém už výše píšete, že ho Augustus sám nepoužíval ... --Power 20:18, 22. 1. 2006 (UTC)
Způsob zápisu jména na latinských nápisech jsem vymazal jako informaci v encyklopedii irelevantní - pokud mi je na cs:wiki na vícero místech doporučováno, abych to "nepřeháněl" s "odborností" v přepisu antických jmen, protože encyklopedii čte především čtenář-neodborník, pak považuji danou formu zápisu pro znalce paleografie za v podstatě nezajímavou, protože takový člověk je schopen Augustovo jméno přečíst, pokud se s ním v antickém nápise setká, a nezajímavou i pro laika, protože mu tento zápis ničím posloužit nemůže. Přidaná hodnota této konkrétní informace je tedy v kontextu encyklopedie blízká nule. --Dodo 20:38, 23. 1. 2006 (UTC)

Octavian[editovat zdroj]

je moc hezkej ale fakt líbí se mi


Je to moc pěkný článek, ale pro DČ by to chtělo doplnit řádkové reference dle WP:Reference.--Ioannes Pragensis 8. 4. 2010, 08:34 (UTC)

Jak již bylo řečeno; článek vypadá pěkně, nicméně nesplňuje kritéria pro DČ, konkrétně pak pasáž o ověřitelnosti, cituji: „Plní [článek] požadavky na řádkové odkazy v Dobrém článku uvedené v doporučení Wikipedie:Reference#Co zdrojovat.“ Puzzlík DČ proto odstraňuji. Doufám, že se doplnění citací někdo ujme. Bylo by pěkné mít tento článek v Dobrých článcích, až splní všechny požadavky. --Faigl.ladislav slovačiny 8. 4. 2010, 09:51 (UTC)
Jj, řádkové reference chybí, ale informace jsou pravdivé. Díky tomuto článku jsem dal zkoušku z předmětu Augustus a jeho doba. Proto velké DÍKY autorům článku. --Silesianus 8. 4. 2010, 10:00 (UTC)