Diskuse:Archaická doba

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím, neměl by se článek spíš jmenovat Raně dynastické období Egypta? --Podzemnik 15:37, 1. 4. 2008 (UTC)

Pripojil bych se, na dynastie se cleni vice starych kultur, takze tento termin muze byt zavadejici Dogbert 18:35, 1. 4. 2008 (UTC)
Dovoluji si upozornit, že stávající (založený patrně na už poněkud zastaralé Pečírkově učebnici?) ani žádný z navrhovaných názvů tohoto hesla neodpovídá v současnosti zavedenému označování v literatuře. Nahlédnutím do autoritativních VERNER, M.; BAREŠ, L.; VACHALA, B.: Encyklopedie starověkého Egypta, Praha: Libri 2007, ISBN 978-80-7277-306-0 a SHAW, I.: Dějiny starověkého Egypta, Praha: BB/art 2003, ISBN 80-7257-975-4 zjistíme, že správné české označení zní Archaická doba. Lze jistě namítnout, že takto lze označit řadu období v různých kulturách, nicméně pokud se přidržíme zavedené vědecké chronologie (periodizace), tento termín se (snad s poněkud rozpačitým a rozhodně ne obecně užívaným výskytem v souvislosti s řeckými dějinami) užívá pouze u dějin Egypta, u jiných kultur je analogické období pojmenováváno jinak. Navrhuji tedy přesunout toto heslo na Archaická doba (a současně smazat poněkud absurdní přesměrování Archaické období (Egypt)) s případným vložením šablony pro další významy. Tedmek 06:10, 2. 4. 2008 (UTC)
Úvod je založen na Pečírkově učebnici, pak je čerpáno z knihy od I. Shawa. Název Raně dynastické období byl zvolen proto, protože se vyskytuje v dříve založeném hesle Starověký Egypt a byl na něj pouze mnou vložen odkaz. Pokud by se mělo přejmenovávat, volil bych asi název Archaická doba. Podíváme-li se na stránky ČEgÚ je zde tento název také použit (viz [[1]]). V úvodu článku by pak bylo potřeba upravit úvodní formulaci (určitě bych zmínku o Cínevském království ponechal).
Nejsem ale egyptolog, na Wikipedii také nejsem příliš dlouho a nechci nikomu vnucovat svůj názor. Pokud záleží tolik na pojmenování článku, bylo by potřeba projít všechny články o starověkém Egyptu a sjednotit pojmenování jednotlivých období. Vytvořil jsem totiž nejdříve článek Raně dynastické období, pak jsem narazil v heslu Starověk na odkaz Archaické období (Egypt), tak jsem vytvořil přesměrování.
Něco podobného je u hesla Stará říše a Stará říše (Egypt) - Egypt do závorky někdo kdysi v článku Starověk doplnil pravděpodobně proto, že se název Stará říše používá možná i pro Chetitskou říši (viz diskuse k heslu Stará říše).
Pokud jsem problém s názvy hesel měl řešit jinak, pak prosím o radu na mé diskusní stránce.--rdaneel 17:39, 4. 4. 2008 (UTC)