Diskuse:4 VIZE – www.4vize.cz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Název strany je špatně,. podívejte se zde: http://www.ct24.cz/volby/strany/index_view.php?id=164263 tam je celý název zprávně ... 192.18.240.11 (Z článku přesunul --Tlusťa 21:58, 3. 7. 2006 (UTC))

No, oni uz dou najit snad 3 verze, i na oficialnich dokumentech, asi v tom sami nemaji moc jasno... --Nolanus 14:16, 6. 7. 2006 (UTC)


No, ono mi to tak nějak celý připomíná vtip... Niusereset 1. 4. 2010, 10:58 (UTC)

Při všech bozích! Tohle aspiruje na nejdelší název článku na wiki... Niusereset 1. 4. 2010, 15:12 (UTC)
Nejdelším název by měl mít článek Pravý Blok. Bohužel technická omezení Wikipedie neumožňují použít jako název článku plný název Cibulkovy strany. --ŠJů 1. 4. 2010, 19:55 (UTC)

Zdůvodnění přesunu ŠJůa: Plný oficiální název strany má přednost před zkratkou, je zakotveno kde? V tomto smyslu je primární nejočekávanější současný název strany, kterým je zkrácený název = zkratka. --Kacir 1. 4. 2010, 20:10 (UTC)

Jednak Wikipedie:Název článku#Dávejte přednost plnému výrazu před zkratkou, za druhé je to jednotná vžitá praxe u článků o všech ostatních stranách. Všude je v názvech článků použit plný oficiální název, a to i v případech stran, kde zkratka je užívanější a "očekávatelnější". Jedinou výjimkou je článek o Pravém Bloku, v jehož názvu není použit ani plný oficiální název (ten nelze použít z technických důvodů) ani očekávatelný název, ale oficiální zkratka. --ŠJů 2. 4. 2010, 02:39 (UTC)

Opravdu je tomu tak?[editovat zdroj]

Dokud to bylo pod názvem 4 Vize znělo to jako strana. Když tam neregistrovaný vložil přejmenování na tenhle název, považoval sem to nejdřív za vandalismus (a to i přesto, že sem navštívil stránky jezisjepan.cz)
Dále, z externích odkazů fungují jen tři, z čehož první je domovská stránka 4vize.cz a pak poslední dva ze seznamu, kde se také hovoří o straně 4 Vize. Rovněž reference vedené ve článku všechny svorně zmiňují 4 Vize, ovšem žádná z nich Ježíš je pán.
Jako další bonus, na stránkách jezisjepan.cz není nikde ani čárka o 4 Vize a stejně tak na 4vize.cz není nikde nic jako Ježíš je pán.
Kde je nějaký podklad pro přejmenování strany na Ježíš je pán? Či vůbec samotné existence strany jménem Ježíš je pán?

Mam dost silné podezření na Aprílový vtípek. IMHO setsakra blbej.

Niusereset 1. 4. 2010, 20:31 (UTC)

Článek vznikl 16.5.2006 - který apríl máte na mysli? 2007? 2008? 2009? - Ten dnešní asi ne, či ano? --MiroslavJosef 1. 4. 2010, 20:37 (UTC)
Osobně nezpochybňuju 4 Vize. prostě jen jedna z mnoha pidi-stran. Ke které navíc jsou doložené zdroje. Zpochybňuju však pravdivost přejmenování na Ježíš je pán, ke kterému chybí jakékoliv podklady, ať už dokládající jakoukoliv spojitost se stranou 4 Vize nebo vůbec zdroje podkládající existenci strany jménem Ježíš je pán.
Vše okolo názvu Ježíš je pán se odehrálo až dneska.
Niusereset 1. 4. 2010, 20:44 (UTC)
Doporučuji vždy před zpochybněním začít hledat na oficiálních místech, v tomto případě stránkách ministerstva vnitra, předpokládám, že si tam apríla nedělají :) ... protože jsou přímé odkazy blokovány, pak je nutné zde zadat do vyhledávače název, stačí např. Ježíš, pak jen otevřít výsledek: MV ČR. --Kacir 1. 4. 2010, 20:46 (UTC)
Funguje to, pokud si ovšem někdo "nestřílí" rovnou z Ministersrva vnitra ... --MiroslavJosef 1. 4. 2010, 20:49 (UTC)
Ano, zpochybnil sem, podíval sem se na všechno, na co fungovaly v článku odkazy, aniž by cokoliv napovídalo o něčem jiném, než jsem napsal výše. Ale nevkládal sem žádný šablony a pouze zde v disusi vyjádřil jaký dojem to na mne dělá (a nedivte se tomu, když je to taková šílenost, navíc na Apríla).
Nicméně sem se mýlil, jak koukám (jakýto pošahaný názvy se to najednou, při všech bozích, dostalo do módy).
Niusereset 1. 4. 2010, 22:28 (UTC)
Každý, kdo se zajímá o českou politickou scénu, může vědět, že již od roku 2006 se tu objevují podobné názvy politických stran. Začal s tím Pravý Blok (a neustále to dotahuje k dokonalosti) a téhož roku 2006 i 4 VIZE-www.4vize.cz. Není důvod hledat aprílové vtípky v něčem, na čem není nic podezřelého a co lze navíc velmi snadno ověřit docela standardním způsobem. Naopak by bylo podezřelé, kdyby se strana 4VIZE nedržela své tradice a nevyváděla se svým názvem žádné vylomeniny. --ŠJů 2. 4. 2010, 02:45 (UTC)
Nejsem na politiku žádný odborník, ale jistý přehled si udržuju. I o Pravym bloku sem se dověděl až když sem držel v ruce volební lístek, jehož celá jedna strana činila název. (o straně 4 Vize sem projistotu snad ani nikdy neslyšel a pokud ano, zase sem to zapoměl).
Naprosto standartní způsob mi přišlo, že sem si ověřil všechny odkazy areference v článku vedený a nikde nebylo nic o Ježíš je pán ale jen 4 Vize. Stejně jako na těch nových stránkáh nebylo ani čárka o 4 Vize. Podle všech těchto zdrojů se to tvářilo jako na sobě naprosto nezávislý věci.
Tyhle nesmyslně dlouhý názvy, to je naprosto šílenej úlet. Tuhle stranu bych nemoh brát vážně ani kdybych byl křesťan, jakože nejsem. Nechal sem se zlákat datumem a pošahaností tohoto názvu a proto sem to zpochybnil. Mýlil sem se.
Tim s tímhle článkem končim. Protože při vší vůli tohle nedokážu brát jinak než jako nesmysl, pošahanost a úlet.
Niusereset 2. 4. 2010, 10:05 (UTC)
Tehnhle fenomén nejspíš vznikl tím, že někdo objevil, že název strany na hlasovacích lístcích je velmi levnou a účinnou formou reklamy. Kterápak jiná agentura by vám za 15 000 Kč vytiskla a doručila leták s vaším sdělením všem dospělým lidem v celém kraji? A zatímco běžné reklamy lidé už jsou zvyklí rovnou házet do koše, tak hlasovacími lístky se přece jen spousta lidí ještě probírá. Však názvy sportovních klubů a sportovních stadionů dnes vypadají skoro tak jako názvy těchhle dvou stran a každých pár let se přejmenovávají: viz Sazka arena apod. A co se týče absurdity, JUDr. Jan Hofmann zase svého času přišel na trh s naprosto absurdními a do té dob nevídanými trasami autobusových linek. Nepravděpodobné věci jsou vždycky očekávatelné. --ŠJů 2. 4. 2010, 14:59 (UTC)

Přejmenování na zkrácený oficiální název[editovat zdroj]

Navrhuji přejmenovat článek na současný zkrácený oficiální název Ježíš je pán, a to ze zcela identického důvodu jako je zkrácený oficiální název článku Volte Pravý Blok www.cibulka.net.

Kolega ŠJů dle mého názoru zcela chybně chápe a argumentuje doporučením Wikipedie:Název článku#Dávejte přednost plnému výrazu před zkratkou. Toto doporučení se vztahuje na případy, kdy jsou zkratky používány v názvech článků v podobě akronymů nebo zkrácení ve smyslu několika písmen ze slov názvu OSN, MAAE, u stran ODS, KSČM..., tam je rozhodně správné preferovat rozepsanou formu před zkratkou.

Ovšem u celých názvů, které jsou nesmyslně dlouhé jako u Volte Pravý Blok ... nebo i zde Ježíš je Pán. Nechme se vést Duchem Svatým a ať Ježíš je naším Pánem, www.jezisjepan.cz, je vhodné a oprávněné použít zkrácený název strany, který existuje nikoli ve formě velkých písmen (ODS, KSČM), ale ve formě tří slov Ježíš je Pán.

Ježíš je Pán. Nechme se vést Duchem Svatým a ať Ježíš je naším Pánem, www.jezisjepan.cz, zcela jistě není vůči Ježíš je Pán očekávaným současným názvem strany, čtenář nebude vypisovat dlouhý název.

Mimochodem, ukazuje se, že doplnění daného doporučení Název článku o Politické subjekty, je vhodné. --Kacir 2. 4. 2010, 03:22 (UTC)

Nebylo by vhodnější přijmout speciální doporučení "Kacir má vždycky pravdu a musí být po jeho"? Bylo by to výstižnější a jednodušší a nemuselo by se to měnit, až bys měl jednou zase jiný pocit. Proč by mělo být nějaké speciální pravidlo pro politické subjekty, když není žádný důvod, aby se pravidla pro ně zásadně lišila od pravidel pro ostatní typy právnických osob – obchodních společností, sdružení, organizací, klubů atd.? Čím se podle tebe ukazuje, že bychom zrovna pro politické subjekty měli mít odlišná pravidla? Až si pan Macura nebo pan Cibulka založí občanské sdružení nebo nějakou s. r. o., kde také zákon neomezuje délku názvu, tak přidáme další dvě speciální pravidla?
Ale teď vážně. My bychom tu opravdu neměli být od toho, abychom dumali, které názvy stran jsou "nesmyslně dlouhé" a které snad "smysluplně dlouhé". Standardní je, že pro název článku o právnické osobě se používá plný oficiální název právnické osoby. Tak tomu zatím bylo u všech článků o politických stranách s výjimkou jedné, kde to z technických důvodů nebylo možné. Je zvláštní, že zrovna ty, který ses v případě Pravého Bloku dovolával zvyklostí, chtěl jsi preferovat oficiálně registrovanou zkratku před nejvíce očekávatelnou a nejběžněji užívanou zkratkou a chtěl jsi jednotný systém, najednou v případě strany 4VIZE chceš pravý opak: plný oficiální název svévolně odmítáš jako nesmyslně dlouhý, a ještě tím narušuješ jednotně zavedený systém. Tady argumentuješ tím, co bude čtenář asi vypisovat do vyhledávacího okénka, a u Pravého Bloku jsi na stejný argument neslyšel. A odedávna uznávanou zásadu, že plný oficiální název má přednost před zkratkou, tady najednou omezuješ na zkratky tvořené velkými písmeny.
Kdyby tvé názory byly konzistentní, daly by se brát vážně a dalo by se uvažovat o tom, jak je vyvážit s ostatními názory a zásadami. Ale když ty sám chceš jednou to a podruhé pravý opak?
Co se týče názvu tohoto článku, především název "Ježíš je Pán" je zavádějící, protože to není primárně název politické strany z Velkých Přílep, ale typické heslo, které hraje klíčovou roli v evangelikálních církvích a charizmatickém hnutí. Pod tímto názvem bych očekával článek o tomto výroku - o tom, odkud pochází a jakou roli hraje v křesťanských církvích (že se to používá jako rituální zaříkadlo na základě doslovného chápání listu Římanům 10,9: „Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.“, dál to může být název spousty písní nebo knížek z tohoto prostředí atd. Pokud tedy máme volbu mezi plným oficiálním názvem strany, který je jednoznačný, a zkratkou názvu strany, která je nejednoznačná a zavádějící, tak není o čem polemizovat. --ŠJů 2. 4. 2010, 03:48 (UTC)
Faktem je, žes mě úvodním odstavcem pobavil... Pokud Ti to nedošlo, tak konzistence mého názoru vychází z používání současného názvu politických stran na cs wiki (standardně se užívá), proto preferuji současnou zkratku Volte Pravý Blok, před starou Pravý Blok, stejně tak i zde, mám-li se rozhodnout, jestli je či není celý současný název očekávatelnější než jeho zkrácená forma Ježíš je Pán, pak volím druhou variantu.
A vidíš, nemusí být vždy po mém, prosazuji názory stejně jako jiní se snahou o věcnou argumentační rovinu. Nejsem si jistý, zda-li vznikne článek Ježíš je Pán v rámci primárního významu, přesto je skutečností, že křesťanský význam je primární, tedy název tohoto článku ve zkrácené formě by měl obsahovat rozlišovač (politická strana), což považuji téměř vždy za horší řešení. Přesto je veden z primárně křesťanského názvu bez rozlišovače redirect na tento článek, nebylo by vhodnější založit rozcestník či článek z hesla Ježíš je Pán? (na en wiki existuje heslo en:Jesus is Lord).
Protože primární význam názvu článku se netýká pol. strany a jako takový by měl mít rozlišovač, souhlasím se současným názvem. --Kacir 2. 4. 2010, 04:37 (UTC)

Rozdělit[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že pod novým názvem strana začala úplně nový projekt s novým webem, zřejmě novými lidmi a velmi odlišným stylem a důrazy a k původnímu názvu 4 VIZE se nijak nehlásí, takže kromě a formální právní kontinuity s původní stranou nemá vůbec nic společného, tak bych doporučoval rozdělit článek na dva (a samozřejmě v každém z těch článků vysvětlit souvislosti a uvést odkaz na ten druhý článek). --ŠJů 2. 4. 2010, 04:12 (UTC)

Nový název[editovat zdroj]

Strana "Ježíš je Pán" se opět přejmenovala na: 4 VIZE - www.4vize.cz (zkratka 4 VIZE). Takže, co teď s tím?--d.priecko 3. 9. 2010, 14:57 (UTC)

Asi bych to viděl tak, že rozdělování ztratilo smysl, tedy vyjmout příslušnou šablonu a přesunout zpět na staronový název a ponechat přesměrování. --Wespecz 3. 9. 2010, 15:00 (UTC)
Je-li tomu tak, pak článek zase přesuň na nový název a doplň info do článku. Šablonu odstraň. --Kacir 3. 9. 2010, 15:07 (UTC)