Diskuse:Živnostenský úřad

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zpochybňuji tímto obsah článku u hesla "Živnostenský úřad".

Živnostenský úřad ... vlastní elektronickou evidenci všech podnikatelů v ČR. To není pravda. Živnostenský úřad má k dispozici pouze evidenci podnikatelů podle živnostenského zákona.

Živnostenský úřad ... vydává výpis z živnostenského rejstříku, bez jehož vydání není možné podnikat. To není pravda. U ohlašovacích živností vzniká oprávnění k podnikání okamžitě, tedy dnem ohlášení živnosti, bez ohledu na výpis z živnostenského rejstříku.

Na výpise z živnostenského rejstříku je uvedeno identifikační číslo IČO každého podnikatelského subjektu, podle kterého může být nalezen, popř. zrušen. To je naprostý blábol. Podnikatel nemůže být zrušen. Zrušit lze jedině oprávnění k podnikání, a to pouze v zákonem stanovených případech.

Zdroj: Živnostenský zákon

Izzet 22. 11. 2011, 16:09 (UTC)[editovat zdroj]

Děkuji za komentáře, teprve se učím dělat pořádná hesla. Pokusil jsem se něco opravit, nechávám k nahlédnutí zdroj.

Takže za rok a půl se tady očividně nic nezměnilo[editovat zdroj]

takže k věci. V článku, byť krátkém, je pár nesmyslů a pár věcí, co tam chybí.

1) živnostník - tento termín neexistuje, už několik let se používá pouze podnikatel. Že termín živnostník zůstal, je čistě jen zvyk. Odstranit

2) nejen, že vydává živnostenské oprávnění, on např. i provádí kontroly podnikatelů ;) googlete. Do začátku by vám mohl stačit třeba popis ŽÚ Brno (http://www.brno.cz/?id=4460302)

3) Odstavec "Podmínky pro získání živ. oprávnění" je absolutně irelevantní vzhledem k činnostem, které živnostenský úřad provádí. Odstranit

4) Něco z historie ŽÚ by nebylo? Třeba to, že dnešní ŽÚ vznikly spojením městských a obecních ŽÚ? Ne?

5) ŽÚ má dále k dispozici veškeré informace o právech podnikání? Kapku irelevantní věta, tváří se jako by běžný občan k těmto informacím přístup neměl. Což je lež.

Btw. vůbec netuším, co tam s těmi výpisy pořád máte. Děláte jako by se na ŽÚ nic jiného nedělalo, než tiskly papíry s výpisy. Zkuste si na některý ŽÚ zajít a zeptat se, co se tam dělá, rádi vám to řeknou ;)

46.33.96.11 18. 9. 2013, 02:20 (UTC)

Editujte s odvahou. --Tchoř (diskuse) 18. 9. 2013, 04:14 (UTC)