Diskuse:Žďár nad Sázavou

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

IV. ročník místního gymnázia poskytoval (spolu s gymnáziem v Jevíčku) rozšířenou odbornou a jazykovou průpravu pro studenty, připravující se na studium v zahraničí. V rámci tohoto studijního programu na žďárském gymnáziu absolvovalo maturitní zkoušku velké množství příslušníků soudobé české technické a přírodovědně zaměřené inteligence.

Tu větu rozhodně nepovažuji za reklamní, ale rád si vyslechnu protiargumenty. Jen pro úplnost, Žďár absolvovala dobře čtvrtina lidí, kteří dneska řídí českou energetiku, včetně jaderné ... --Torm 07:00, 10. 8. 2006 (UTC)

První věta, která slouží jako úvod ke druhé, patří spíše do specializovaného článku o škole, druhá je zase velmi obecná a nepřináší žádnou podstatnou informaci (gymnázia obecně obvykle absolvuje velké množství příslušníků inteligence). Pokud údaj o čtvrtině není Váš vlastní výzkum, pak Vámi prosazované sdělení jistě budete schopen doložit důvěryhodným zdrojem. Když se Vám onen výrok podaří konkretizovat, možná to bude natolik zajímavá informace, že se vyplatí kvůli ní v článku založit např. zvláštní kapitolu. --Beren 08:10, 10. 8. 2006 (UTC)

Výtky k obsahu[editovat zdroj]

Protože se chystám rozsáhle editovat články týkající se Žďárských památek a JBS, upravil jsem vlastní článek. Především jsem ho logičtěji rozčlenil, místy opravil, doplnil některé linky atp. Externí odkazy z těla článku jsem umístil do patřičného oddílu, ale je jich nyní velmi mnoho a asi by bylo vhodné je probrat, což si jako "nežďárovan" úplně netroufám. Druhá výtka se týká významných osobností. Mé pochybnosti se týkají například Santiniho. Nejsem si jist, že by bylo jakkoli doloženo, že by ve Žďáru bydlel (mohu se mýlit). Minimálně oficiálně byl Santini celý svůj produktivní věk měšťanem na Malé Straně v Praze, kde také vlastnil dům. Bylo by dobré, kdyby to někdo znalý prošel a ověřil i ostatních osob, abychom danou sekci nemuseli přejmenovávat na "Seznam osob, které minimálně jednou (možná) přenocovali ve Žďáru nad Sázavou". (V takovém případě tam ovšem rozhodně chybí Jára Cimrman ;o) --Šandík 20:08, 2. 2. 2008 (UTC)

Dřívější název[editovat zdroj]

Dva požadavky na zdroj:

  • Město Žďár na Moravě v úvodu článku je myslím kontaminace - kombinace názvů z různých období. Spíše to bylo tak, jak je popsáno níže v článku: Město Žďár a Zámek Žďár (podle mapy německy Saar a Saar-Vorschloss), které se spojily ve Žďár na Moravě. Ten platil do roku 1949, kdy v souvislosti se zrušením zemí město dostalo současný název,
  • a to ...podle názvu železniční stanice... Ta se ale přinejmenším ještě v roce 1944 nazývala (odmyslíme-li si protektorátní německý název na prvním místě) Žďár na Moravě. --Uacs451 (diskuse) 27. 8. 2012, 07:38 (UTC)