Diskuse:Švarc systém

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Proč se článek jmenuje tak, jak se jmenuje? Jeho název by měl být spíše Švarc systém, dle benešovského podnikatele Švarce, který ho "objevil". --Jklamo 23:13, 6. 6. 2006 (UTC)

Proč se tu kriminalizuje poctivé a slušné jednání?

etymologie[editovat zdroj]

nejak nesouhlasim s etymologii. Fakt, ze nejaky podnikatel ktery pouzival tento system se s tim proslavil, ale spis to byla shoda okolnosti. A nazev se "chytil" diky tomu, ze obrazne popsal neco co vsem bylo jasno (nebo cerno ;-).

Tento system se jmenuje "schwarz" jinde - francouzsky se to rika "travail au noir" - prace na cerno ; u mne v Lotrinsku, kvuli nemeckemu vlivu rikame "travail au schwartz" nebo jednoduse "le schwartz" - anglicky se to rika "moonlighting" - prace ve tme. atd. --Diligent 11:21, 31. 7. 2006 (UTC)

Český termín „práce na černo“ samozřejmě existuje, není však identický s termínem „švarcsystém“ (viz zcela namátkou [1]). A každopádně nevidím důvod, proč bychom takové práci říkali „schwartz práce“, případně. „švarc práce“, nejsme v Lotrinsku. (A AFAIK není moonlighting práce na černo ani švarcsystém, ale vedlejšák, tzn. práce ve tmě – v noci, protože přes den jsem v hlavním zaměstnání.) --Mormegil 12:08, 31. 7. 2006 (UTC)

Vymazal jsem spojení „často zneužívané“ hned v úvodu článku. Toto spojení vyjadřuje pocit či názor, což není encyklopedické ani wikipedické (POV). Švarc systém je způsob spolupráce mezi fyzickou osobou a firmou nebo druhou fyzickou osobou, jestli je ten způsob práce špatný, nemorální či státem regulovaný, je na další diskuzi (pokud možno ocitovanou a patřičně formulovanou).

Pokud má být na wikipedii psáno, že „se“ švarc systém považuje za zneužívání, či konkrétní užití švarc systému se považuje za zneužívání, mělo by být jasně řečeno která autorita, kde a jak tento názor vyjevila.

84.246.161.90 10. 2. 2012, 18:56 (UTC)

Struktura[editovat zdroj]

Rozdělil jsem text do sekcí - klidně možno přepracovat, ale rozdělení doporučuji ponechat - usnadní orientaci čtenářů v článku, kteří hledají konkrétní věc a nechtějí to celé kvůli tomu pročítat (jako já)

Do výčtu atributů ŠS by bylo dobré doplnit zdroje (jako je u prvního bodu) - dal jsem tam ?? - nenašel jsem vhodnou šablonu - protože tohle jsou jen takové dohady a každý má dohady jiné - tímto by se tento článek úrovní a hodnotou vyhoupl hned nad hromadu jiných na toto téma na internetu.

Robert Koblížek 22. 2. 2012, 08:43 (UTC)