Dženínské brigády

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dženínské brigády či také Dženínský prapor je palestinská militantní organizace. Založena byla v roce 2021 Džamilem al-Amourim, příslušníkem Palestinského islámského džihádu. Organizace má sídlo v palestinském uprchlickém táboře v Dženínu na Západním břehu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Organizace Dženínské brigády byly založena Džamilem al-Amourim pravděpodobně v květnu 2021 během izraelské operace Obrance zdí. V červnu téhož roku byl al-Amouri zabit. Organizace se stala známou poté, co oznámila, že poskytne úkryt palestinským vězňům, kteří v září 2021 uprchli z věznice v Gilboa.

Struktura organizace[editovat | editovat zdroj]

Podle odhadů činitelů Palestinské samosprávy má skupina maximálně 200 členů. Tvoří ji nepokojení mladí příslušníci Fatahu a Palestinského islámského džihádu ve věku 18-30 let.

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Organizace se podílela na únosu a smrti izraelského Drúze Tirana Ferra v listopadu 2022. Zapojila se také do několika ozbrojených střetů s izraelskými bezpečnostními složkami během ledna, června a července 2023.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku גדוד ג'נין na hebrejské Wikipedii (číslo revize nebylo určeno)Šablona {{Překlad}} požaduje zadat hodnotu do parametru „revize“!.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]