Dům tisku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům tisku
Dům tisku
Dům tisku
Poloha
AdresaStari Grad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům tisku (srbsky v cyrilici Дом штампе, v latince Dom štampe) je moderní budova v centru Bělehradu, nacházející se na Náměstí republiky. Rohová osmipatrová[zdroj?] budova tvoří dohromady jeden blok s Palácem Albánie.

Dům tisku je jednou z nejvýznamnějších prací jugoslávského architekta Ratomira Bogojeviće[1] (spolu s budovou Odeonu). Současný návrh vyšel ze soutěže, řízenou porotou v čele se známým architektem Dragišou Brašovanem. Budova, která nemá jasně definované průčelí, svojí výškou překonává většinu objektů na náměstí, včetně národního divadla a Národního muzea. Vítězný projekt budovy byl vybrán roku 1957 a slavnostně dokončen v roce 1961.[2] Od téhož roku slouží také jako Kulturní centrum Bělehradu.

V roce 2014 byla budova předmětem diskuzí v souvislosti s dostavbou devátého a desátého patra a zásahu do původní kompozice stavby.[3]

Východní fasáda

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 575. (srbochorvatština) 
  2. Článek na portálu UNS.rs (srbsky)
  3. Článek na portálu B92.net (srbsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]