Dům na Pernštýnském náměstí 49

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům na Pernštýnském náměstí 49
Dům na Pernštýnském náměstí čp. 49 v Pardubicích
Dům na Pernštýnském náměstí čp. 49 v Pardubicích
Poloha
AdresaPardubice-Staré Město, ČeskoČesko Česko
UlicePernštýnské náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky14075/6-1956 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům na Pernštýnském náměstí č. p. 49 v Pardubicích je třípodlažní stavba obdélníkového půdorysu. V prvním patře budovy jsou částečně dochovány původní klenby z poloviny 16. století. Fasáda objektu je pozdně barokního stylu. Dispozice přízemí byla v osmdesátých letech 19. století degradována necitlivými zásahy. Dům vznikl na parcele předchozího domu po požáru města počátkem 16. století a sloužil jako panská apatyka.Po dobu více než dvaceti let byl majetkem pánů z Pernštejna. V devatenáctém století zde určitou dobu působil významný obrozenecký tiskař Jan Hostivít Pospíšil.

V tomto domě se narodil František Lexa, zakladatel československé egyptologie. Lexa ve svých memoárech vzpomíná na reliéfJonášovo vyvržení z velké ryby u Ninive“ na průčelí sousedního Domu u Jonáše.

Od roku 1917 sídlila v domě strojní pletárna Karla Viktory, až do r. 1948, kdy byla znárodněna. K areálu rovněž patřil dům čp. 49A, který svým průčelím byl obrácen do sousední ulice Na Třísle. Vystavěn byl v empírovém slohu po roce 1839 [1] (přesné údaje nejsou k dispozici), v roce 1972 byl původní majitel vystěhován a dům demolován. Na jeho místě vyrostl bytový dům pro armádu.

Po roce 1989 byl dům čp.49 vrácen v původním majitelům. Nyní zde sídlí knihkupectví a fotostudio. První patro prošlo letech 2011 a 2012 rozsáhlou rekonstrukcí, která z velké části vrátila prostorům původní renesanční podobu. Do února 2017 zde byla provozována kavárna, v současnosti jsou zde výtvarné dílny a přednáškový sál sousední Východočeské galerie. Dům má původní gotické sklepy, které po opravě slouží od roku 2014 jako výstavní prostor pro soudobé a experimentální umění galerie Artspace NOV.

V druhé polovině roku 2018 byla provedena obnova fasády a oken. Stavebněhistorický průzkum nepřinesl v této souvislosti žádné závažné objevy. Objevily se pouze fragmenty terakotového ostění v 3.NZP a přizdívka z doby po Třicetileté válce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. císařský otisk mapy stabilního katastru z roku 1839. archivnimapy.cuzk.cz [online]. [cit. 2013-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-07. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]