Cumberlandský průsmyk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cumberlandský průsmyk
Cumberland Gap
Základní informace
SvětadílSeverní Amerika
Výška sedla497 m n. m.
Poloha
 západvýchod
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Stát unieKentuckyTennessee
MěstoMiddlesboroHarrogate
Cumberlandský průsmyk
Cumberlandský průsmyk
Souřadnice36°36′14,6″ s. š., 83°40′25,1″ z. d.

Cumberlandský průsmyk (anglicky Cumberland Gap) je průsmyk na východním pobřeží Spojených států amerických na hranici států Virginie, Kentucky a Tennessee. Nachází se v Cumberlandských horách, které jsou součástí Appalačského pohoří. Průsmyk byl historicky významnou branou umožňující osadníkům překonat přirozenou bariéru tvořenou Appalačským pohořím a pokračovat dále na západ, jelikož jde o jediný průsmyk v celých Cumberlandských horách. Průsmyk byl objeven a pojmenován v roce 1750 Thomasem Walkerem. Průsmyk nese jméno po nedaleko pramenící řece Cumberland, která byla pojmenována na počest prince Viléma Hannoverského, vévody z Cumberlandu nejmladšího syna britského krále Jiřího II.

Podle odhadů mělo průsmykem do roku 1810 projít mezi 200 000 a 300 000 osadníků původem z Evropy. V současnosti projede pod průsmykem na 18 000 automobilů denně a 1,2 milionu návštěvníků ročně zavítá do Národního parku Cumberland Gap.

Nejbližšími městy jsou Harrogate v Tennessee a Middlesboro v Kentucky. Městečko Cumberland Gap na východní straně průsmyku je pojmenováno po průsmyku samotném.

V roce 1996 byl dokončen silniční tunel vedoucí pod průsmykem a po přeložení dopravy do tunelu byla v průsmyku obnovena historická stezka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cumberland Gap na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]