Conall mac Comgaill

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Conall mac Comgaill
Narození6. století
Úmrtí574
PotomciConnad Cerr
OtecComgall mac Domangairt
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Conall mac Comgaill byl král Dál Riaty mezi léty 558574.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem Comgalla mac Domangairt. Věnoval ostrov Iona svatému Kolumbovi. Podle básně Duan Albanach "panoval bez nesvárů", ale Ulsterské anály zaznamenávají Conallovu výpravu spolu s Colmánem Becem mac Diarmato z Jižního Uí Néillu na místo zvané Iardoaman. V mladších a méně věrohodných Análech čtyř mistrů se dochovala mnohem delší pasáž, která zní: „Námořní loďstvo přivedl Colman Beg, syn Diarmaidův syna Feargha Cerrbheoila, a Conall, syn Comhgallův, náčelník Dál Riaty, do Solu (Seilu) a Ilu (Islaye) a odnesli si z nich velkou kořist.“

Senchus fer n-Alban podává zprávu o tom, že Conall měl sedm synů: Loingsecha, Nechtana, Artana, Tuathana, Tutia a Coirpeho. Nicméně se má zato, že Connad Cerr byl Conallův syn a smrt jiného Conallova syna Dúnchada je zaznamenána v Ulsterských a Tigernachových análech, když vedl armádu "synů Gabránových" v Kintyre.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Conall mac Comgaill na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ANDERSON, Alan Orr. Early Sources of Scottish History A.D 500-1286. Volume 1. Stamford: Paul Watkins, 1990. ISBN 1-871615-03-8. (anglicky) 
  • BANNERMAN, John. Studies in the History of Dalriada. Edinburgh: Scottish Academic Press, 1974. Dostupné online. ISBN 0-7011-2040-1. (anglicky)